d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1292293294295296471Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 3,704.84
Dec 10 2013 05:04pm
Quote (Bieniol @ Dec 10 2013 08:42pm)
Dziś testowałem te nowe buty :) 8km zrobiłem, na początku trochę mi za luźno w pięcie było, ale to dlatego że nie zasznurowałem ich do ostatniej dziurki. Przewiązałem na szybko i ogień, biegło się bardzo fajnie. Amortyzacja na prawdę bardzo dobra, na całej długości buta. Wąskie z przodu, więc dla mnie już wspaniałe :) Są też na pewno dużo bardziej dynamiczne niż te żelazka w, których biegałem do niedawna. Henio, fakt buty NB są szerokie, ale to bardziej te do użytku codziennego. W biegowych możesz wybierać w szerokości buta. Z mierzonych przeze mnie te są zdecydowanie najwęższe.
Robert, to ja mam dokładnie te buty które zlinkowałeś, tylko inny kolor :)
Jaka wygląda ta metoda bezpośredniego wyznaczania HRmax ? Moje najwyższe to chyba 203 czy coś koło tego, ale to był bardzo szybki bieg i to na podbiegu około 1km.

ps. Henio te Kanadie kupowałem o tu : http://sklepbiegowy.com/?md=products&id%5Fp=24992&name=butykanadia-5-tr-m&
Te NB m790 u w Biegomaniaku, sklep u mnie w Rzeszowie, niestety nie maja sklepu internetowego. Co Cię ciekawego sprowadzało do Rzeszowa ? :)

Wydaje mi się, że te Twoje 790v3 to jakaś nowość, czy się mylę?
No mnie interesuje czy testując hr max trzeba wg instrukcji biec po rozgrzewce ok 6min czy można dłużej biec niż 6km. Obawiam się czy podczas 6min biegu, nawet intensywnego nie zmęczą się mięśnie za szybko i nie będzie można osiągnąć jeszcze wyższego tętna, niż na treningu. Może ktoś ma jakieś zalecenia? No i piszą, żeby końcówka byłą pod górkę, natomiast czy to ma być lekko pod górkę czy ostro i ile metrów/km?
W Rzeszowie mam rodzinę ;) No i lotnisko tam jest :P

Po dzisiejszym biegu znów boli mnie noga (po biegu, w trakcie ją czuję - miałem już takie objawy jakiś miesiąc temu) :(
Member
Gold: 0.00
Dec 12 2013 12:58pm
Quote (Henio17 @ Dec 11 2013 12:04am)
Wydaje mi się, że te Twoje 790v3 to jakaś nowość, czy się mylę?
No mnie interesuje czy testując hr max trzeba wg instrukcji biec po rozgrzewce ok 6min czy można dłużej biec niż 6km. Obawiam się czy podczas 6min biegu, nawet intensywnego nie zmęczą się mięśnie za szybko i nie będzie można osiągnąć jeszcze wyższego tętna, niż na treningu. Może ktoś ma jakieś zalecenia? No i piszą, żeby końcówka byłą pod górkę, natomiast czy to ma być lekko pod górkę czy ostro i ile metrów/km?
W Rzeszowie mam rodzinę ;) No i lotnisko tam jest :P

Po dzisiejszym biegu znów boli mnie noga (po biegu, w trakcie ją czuję - miałem już takie objawy jakiś miesiąc temu) :(

Hej, sorki że nie odpisałem wcześniej, nie bardzo miałem czas ostatnio.
Tak te NB 790 to chyba jakaś nowa wersja, bo są w katalog na jesień 2013. Bardzo dobrze mi się w nich biega :) Jak będziesz kiedyś w Rzeszowie to możemy pobiegać coś razem :) czasem biegam koło tego lotniska właśnie, fajny las tam jest.
Dziś mnie poniosło troszkę w dystansem. Miałem zrobić maks 10km, a wyszło prawie 13. W tym bieganiu zrobiłem też 8 podbiegów 250-metrowych. Fajnie to weszło.
Kiedyś pisałem o tym biegu w Mysłowicach, raczej tam nie pojadę. Kolega, którego namawiałem na ten bieg namówił mnie na Rajd Czterech Żywiołów w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Odbywa się on też 18.I.2014. My startować będziemy na dystansie 50km. Niby trasa piesza, ale mamy zamiar troszkę przebiec. Pewnie 50/50. Jest to taka zabawa bardziej na orientację, wpisowe 50 zł więc nie ma tragedii. Zobaczę co z tego wyjdzie :)

This post was edited by Bieniol on Dec 12 2013 12:59pm
Member
Dec 12 2013 08:06pm
Quote (Bieniol @ Dec 12 2013 07:58pm)
Kiedyś pisałem o tym biegu w Mysłowicach, raczej tam nie pojadę. Kolega, którego namawiałem na ten bieg namówił mnie na Rajd Czterech Żywiołów w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Odbywa się on też 18.I.2014. My startować będziemy na dystansie 50km. Niby trasa piesza, ale mamy zamiar troszkę przebiec. Pewnie 50/50. Jest to taka zabawa bardziej na orientację, wpisowe 50 zł więc nie ma tragedii. Zobaczę co z tego wyjdzie :)

na orientację mi nie pasuje :D 50km duży dystans, ja mam zakwasy w biodrach i udach po ćwiczeniach z fizjoterapeutą :lol: Jak byś porównał te 790v3 do swoich poprzednich butów biegowych i jakie to były? Obecnie mam NB, ale ciągnie mnie do Asics lub Saucony, no i Nike, szczególnie Lunarglide są ciekawe. Niedługo pewnie nowe butki na lato kupuję, ew trailowe na zimę. Pewnie na NB się nie zdecyduję, chyba, że nie będzie rozmiarów i/lub moja noga okaże się za szeroka B)
Obecnie, niestety nie przebywam z Rzeszowie za często, prawie w ogóle.

Dziś fajnie i przyjemnie mi się biegało, w miarę szybko nawet przy racjonalnym tętnie, chyba forma powoli zwyżkuje. Noga bardzo ok, co mnie niezmiernie cieszy.

Ktoś startuje lub startował kiedyś w Biegu Chomiczówki i/lub Biegu o Puchar Bielan? 19 stycznia połączone imprezy są.

This post was edited by Henio17 on Dec 12 2013 08:08pm
Member
Dec 13 2013 02:33pm
Quote (Henio17 @ Dec 13 2013 03:06am)
na orientację mi nie pasuje :D 50km duży dystans, ja mam zakwasy w biodrach i udach po ćwiczeniach z fizjoterapeutą  :lol: Jak byś porównał te 790v3 do swoich poprzednich butów biegowych i jakie to były? Obecnie mam NB, ale ciągnie mnie do Asics lub Saucony, no i Nike, szczególnie Lunarglide są ciekawe. Niedługo pewnie nowe butki na lato kupuję, ew trailowe na zimę. Pewnie na NB się nie zdecyduję, chyba, że nie będzie rozmiarów i/lub moja noga okaże się za szeroka  B)
Obecnie, niestety nie przebywam z Rzeszowie za często, prawie w ogóle.

Dziś fajnie i przyjemnie mi się biegało, w miarę szybko nawet przy racjonalnym tętnie, chyba forma powoli zwyżkuje. Noga bardzo ok, co mnie niezmiernie cieszy.

Ktoś startuje lub startował kiedyś w Biegu Chomiczówki i/lub Biegu o Puchar Bielan? 19 stycznia połączone imprezy są.

Ja będę pierwszy raz startował w czymś takim. Obycie z mapą i kompasem mam, szczególnie po wakacjach w górach Czarnogóry :)Ten start to ma być też takie rozeznanie co i jak. W maju mam zamiar z tym kolegą wystartować w Maratonie Pieszym " Kierat " po górach, dystans 100km. Ale do tego czasu jeszcze sporo zostało.
Co do porównania to moje byłe już buty czyli Nike Dual Fusion Run wypadają bardzo blado. Wydaję mi się, że te Nike to taka zapchaj dziura w butach Nike, te Lunary wydają się dobre, ludzie je polecają itp. Te nowe NB biją te Nike o głowę. Nike za szerokie z przodu, były to moje 1 buty do biegania więc nie wiedziałem do końca co mi pasuje co nie. Amortyzacja porażka jak dla mnie. W tych NB czuję się bardzo pewnie, w Nike bolały mnie trochę kolana i podejrzewam też, że to zapalenie piszczeli mogło być od złego obuwia. NB są dużo bardziej dynamiczne, Nike takie typowe żelazka. Długo polowałem na NB, ze względu właśnie na szerokość moich stóp, te buty mi bardzo dobrze pasują, więc jestem zadowolony.

Bardzo fajnie, że nie masz nawrotu tej kontuzji :) nic tylko dobrze przepracować dobrze zimę i w lecie bić rekordy :)
Member
Gold: 1.00
Dec 16 2013 01:35pm
Dzisiaj taki krótszy trening, bieg przemienny. Muszę powoli wracać do dłuższych wybiegań. Biegnie ktoś w półmaratonie Warszawskim?
Member
Dec 16 2013 08:03pm
Quote (b0b3k @ Dec 16 2013 08:35pm)
Dzisiaj taki krótszy trening, bieg przemienny. Muszę powoli wracać do dłuższych wybiegań. Biegnie ktoś w półmaratonie Warszawskim?

ja B)
Półmaraton w przyzwoitym tempie, a podczas Orlen Maratonu - na 10km dla życiówki, która zaprocentuje na Maraton Warszawski jesienny i ew na Dublin Marathon. Na maraton na wiosnę się nie pcham ze względu na kontuzję - rozcięgno podeszwowe potrzebuje podobno 6 miesięcy ćwiczeń do maratonu. Poza tym biegłbym słabym tempem, co nie ma sensu - lepiej przygotować się i biec krócej.

Właśnie masz ostatnio jakieś krótkie te treningi.

Są bezpłatne treningi do Orlenu co niedziela - park Saski, niestety nie byłem :(

E: B0b3k, mam problem z tym paskiem pulsometru znowu gdzieś mi się zsunął, gdzie go trzymasz, jak mocno zaciskasz, i czy Tobie się zsuwa? No i mam problem z wyłączaniem 210 - czasem od razu się wyłączy, czasem 3 razy trzeba :(

This post was edited by Henio17 on Dec 16 2013 08:04pm
Member
Gold: 1.00
Dec 17 2013 03:50am
Quote (Henio17 @ 17 Dec 2013 04:03)
ja  B)
Półmaraton w przyzwoitym tempie, a podczas Orlen Maratonu - na 10km dla życiówki, która zaprocentuje na Maraton Warszawski jesienny i ew na Dublin Marathon. Na maraton na wiosnę się nie pcham ze względu na kontuzję - rozcięgno podeszwowe potrzebuje podobno 6 miesięcy ćwiczeń do maratonu. Poza tym biegłbym słabym tempem, co nie ma sensu - lepiej przygotować się i biec krócej.

Właśnie masz ostatnio jakieś krótkie te treningi.

Są bezpłatne treningi do Orlenu co niedziela - park Saski, niestety nie byłem :(

E: B0b3k, mam problem z tym paskiem pulsometru  znowu gdzieś mi się zsunął, gdzie go trzymasz, jak mocno zaciskasz, i czy Tobie się zsuwa? No i mam problem z wyłączaniem 210 - czasem od razu się wyłączy, czasem 3 razy trzeba :(

Zmniejszyłem dystans bo chciałem przytyć.

Miałem dwa pasy, jeden pas z pulsometru sigma, nie ważne jak mocno ściskałem zawsze po jakimś czasie zsuwał mi się na brzuch. Mam teraz ten pasek z garmina, nie ściskam go mocno, ale ten pasek jest tak jak by na gumie i dobrze się trzyma. Pod klatka piersiową.

This post was edited by b0b3k on Dec 17 2013 03:51am
Member
Dec 17 2013 05:25am
Quote (b0b3k @ Dec 17 2013 10:50am)
Zmniejszyłem dystans bo chciałem przytyć.
Miałem dwa pasy, jeden pas z pulsometru sigma, nie ważne jak mocno ściskałem zawsze po jakimś czasie zsuwał mi się na brzuch. Mam teraz ten pasek z garmina, nie ściskam go mocno, ale ten pasek jest tak jak by na gumie i dobrze się trzyma. Pod klatka piersiową.

no ja też byłem bardzo zadowolony z tego paska Garmina, do czasu... Miałem kłopot podczas Biegu Mikołajów, no i wczorajsze wyniki mnie lekko zaskakują. Na Biegu Mikołajów na 100% wskazania są błędne. Wczoraj biegłem dość lekkim tempem, ale nie sądzę, że mając tętno w zakresie 174-181, nagle czuje się tak świetnie, że biegnę w tętnie 156 :( No i nie czułem, alby mi się coś zsunęło. Dotychczas trzymałem czujnik zaraz przy sercu, po lewej stronie, tuż pod mięśniem piersiowym większym - ostatnio zmieniłem na środek klatki piersiowej pod piersiowymi większymi, no i lipa :( Może teraz, jak jest chłodniej, to po prostu ten pasek nie jest zwilżony w tych zalecanych miejscach?

W sumie zastanawiam się nad zegarkiem Polaru z pulsometrem na nadgarstku. Widziałem filmik porównawczy i o dziwo wskazania tętna są zbliżone do wskazań urządzeń z czujnikiem na klatkę, a nawet nieco mniej przekłamywało, tylko wolniej nieco analizuje dane. Ktoś ma taką zabawkę?

E: żeby przytyć wystarczy jeść więcej :D
Member
Dec 17 2013 08:27am
Member
Dec 17 2013 10:32am
Quote (b0b3k @ Dec 16 2013 08:35pm)

Zastanawiałem się nad tym Półmaratonem, ale raczej odpuszczę. U mnie w Rzeszowie ma być chyba w kwietniu, więc może tu pobiegnę. Do Krakowa też mam bliżej, jest Półmaraton Marzanny 23.3.2014. Coś sobie wybiorę :)

Od niedzieli nie biegałem nic. W sobotę poszedłem biegać i niby ok bo słońce. Myślałem, że będzie cieplej, w sumie może i było ale nie w lesie tam gdzie biegaliśmy z kolegą. Musiałem się wtedy przeziębić, kuruję się od niedzieli :) Dziś miałem biegać, ale jeszcze czuję że nie jestem w pełni zdrowy. Poćwiczę na wioślarzu w domu. Może jutro albo w czwartek pójdę pobiegać. W sobotę i niedzielę znowu nie pobiegam :) bo jadę z kumplem w Bieszczady. W sumie jakby nie patrzeć to też dobry trening będzie, bo trochę mamy zamia połazić.

Co do tego paska od pulsometru to wiem, że ten nadajnik musi być na środku ciała, tuż poniżej klatki piersiowej. Tak mam w instrukcji do swojego pulsometru, nie jest jakiś świetny ale na moje potrzeby starcza.
Go Back To Polska Topic List
Prev1292293294295296471Next
Add Reply New Topic New Poll