d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1284285286287288471Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2,864.40
Nov 22 2013 01:28am
Jestem u ortopedy. Dziwny ten facet i co dziwniejsze po obmacaniu kolana stwierdził, że to nie ma nic wspólnego z lakatka... Czekam na rtg.
Member
Nov 22 2013 03:51am
Stwierdził, że mam problem z jakimś wiązadłem kolanowym. Podobno często spotykane u młodych, wysokich ludzi. Zalecił mi zabiegi rehabilitacyjne: jonoforezę, krioterapię, laser i polem magnetycznym. Do tego Ketonal w sprayu 3x dziennie i okłady lodem. Jak to nie pomoże to mam się pokazać.
Lista zabiegów spora, będzie się trzeba zdecydować... chociaż prywatnie 3 z nich (oprócz krioterapii) to już 240 zł, z krioterapię pewnie wyjdzie 300+. Do tego żel, spray... oby pomogło.
Member
Gold: 1.00
Nov 22 2013 08:33am
Quote (Bieniol @ 21 Nov 2013 17:01)
No to z nogą i tak już lepiej, bo wcześniej to i biegać nie mogłeś. Jest progres :)
Co do buffa to są przeróżne, ja mam taki z UV większym, zwykłego, polarowego oraz polarowego do połowy. Te 2 ostatnie to bardziej w górach używałem, ale do biegania też się nadają kiedy jest bardzo zimno. Z buffa możesz zrobić pełno rzeczy, włącznie z kominiarką :) łap filmik jak co robić :) http://www.youtube.com/watch?v=ewVEK-AElDY

ps. b0b3k nie robisz żadnego rozbiegania po sezonie ? Cały czas lecisz tak jak do tej pory?
ps2. Grigo jak noga ? Udało Ci się coś załatwić w tej sprawie ?

Planuję jakoś od Grudnia, na czas świąt wrócę do domu to będę miał do dyspozycji las kabacki po którym lubię biegać w okresie zimowym/wieczorami.

Kiedyś próbowałem biegać w zakresach tętna, ale nie umiem. Szczerze nie wiem jak wolno musiałbym biec żeby zmieścić się w 1 zakresie. 130-140, 2 Zakres 150-170 a 3 zakres 176-184. Czyli nawet jak wydaje mi się że luźno biegam to podchodzę pod 3 zakres. Nie wiem, chyba nie jestem wytrenowany :D mam generalnie strasznie wysoki puls podczas biegu. No ale nie ma co się dziwić, rok temu dopiero zacząłem biegać, a od roku 2009 czyli zaraz po liceum strasznie się zapuściłem i przestałem uprawiać sport.
Member
Gold: 0.00
Nov 22 2013 02:29pm
Quote (Henio17 @ Nov 21 2013 10:12pm)
dzięx za linka.
Faktycznie nie kupuję maski. Mam już czapeczkę do biegania i mam Buffa i styka. Może jeszcze 1 Buff się kupi, może właśnie jakiś polarowy. Nie rozumiem idei Buffa z UV, jaki ma związek ubranie i UV - dla mnie to czysty marketing.

A noga faktycznie ok, ostatnio miałem ''dłuższe wybieganie'' w postaci 6,3km. Dziś ściągnę sobie tape'y już i jutro biegam bez nich, zobaczymy jak będzie.
W sumie nadal się zastanawiam nad kupnem Kanadii, bo... nakładka na buta na zimę będzie ok, ale co jak but będzie mokry? Ogólnie macie po 1 parze butów biegowych? Ja na wiosnę kupuje na pewno 2 parę i będę na zmianę trenował. Chodzi o to, że jak 1 but nie będzie trzymał, stabilizował, amortyzował jakiegoś fragmentu stopy, to będę miał tak 50% czasu a nie non stop, co może zapobiec kontuzji. Ewentualnie w zimie będę używał jakichś starych butów.

Ktoś z Was biegał w zakresach tętna? Czy biegacie ot tak sobie, dla fun'u?

No to jak już uważasz :) ostatnio nalało mi się do buta trochę wody i przemokły, ale po kilku minutach już było sucho. Ja miałem 1 buty, Kanadie sa 2, na wiosnę planuje zakup NB M890.
Też nie biegałem w zakresach tętna, tzn próbowałem ale mam podobne odczucia co Bob3k :)

Stwierdził, że mam problem z jakimś wiązadłem kolanowym. Podobno często spotykane u młodych, wysokich ludzi. Zalecił mi zabiegi rehabilitacyjne: jonoforezę, krioterapię, laser i polem magnetycznym. Do tego Ketonal w sprayu 3x dziennie i okłady lodem. Jak to nie pomoże to mam się pokazać.
Lista zabiegów spora, będzie się trzeba zdecydować... chociaż prywatnie 3 z nich (oprócz krioterapii) to już 240 zł, z krioterapię pewnie wyjdzie 300+. Do tego żel, spray... oby pomogło.

Ostatnio nie miałeś takich samych zabiegów ? Kurde co lekarz to inna diagnoza :/

Planuję jakoś od Grudnia, na czas świąt wrócę do domu to będę miał do dyspozycji las kabacki po którym lubię biegać w okresie zimowym/wieczorami.

No i git, bo już myślałem że bez roztrenowania ciągniesz :) ostatnio był artykuł o roztrenowaniu na Bieganie.pl stąd moje pytanie :) ja tak potraktowałem okres kiedy miałem kontuzję.

Member
Nov 22 2013 03:53pm
Quote (Bieniol @ 22 Nov 2013 21:29)
No to jak już uważasz :) ostatnio nalało mi się do buta trochę wody i przemokły, ale po kilku minutach już było sucho. Ja miałem 1 buty, Kanadie sa 2, na wiosnę planuje zakup NB M890.
Też nie biegałem w zakresach tętna, tzn próbowałem ale mam podobne odczucia co Bob3k :)

Ostatnio nie miałeś takich samych zabiegów ? Kurde co lekarz to inna diagnoza :/

No i git, bo już myślałem że bez roztrenowania ciągniesz :) ostatnio był artykuł o roztrenowaniu na Bieganie.pl stąd moje pytanie :) ja tak potraktowałem okres kiedy miałem kontuzję.

Wtedy miałem tylko jonoforezę, ale z innym lekiem, teraz inny lek do jonoforezy + 3 inne zabiegi. Dzwoniłem się dzisiaj zapytać jak z terminami na NFZ i np. jonoforeza to maj 2014, a laser... uwaga.... 2015 :D
Member
Gold: 3,704.84
Nov 22 2013 06:59pm
Quote (Grigo @ Nov 22 2013 08:28am)
Jestem u ortopedy. Dziwny ten facet i co dziwniejsze po obmacaniu kolana stwierdził, że to nie ma nic wspólnego z lakatka... Czekam na rtg.

co wykazało rtg?
Quote (Grigo @ Nov 22 2013 10:51am)

hehe, czyli każdy ma inny pomysł co Ci dolega? :) Biegasz coś teraz? Jak nie i Cię nie boli to Ketonal jest zbędny. Lód może coś pomoże. Imho to powinieneś iść do dobrego fizjo i zobaczyć co on powie - ja miałem 2 ortopedów i zostałem bez rozpoznania, a fizjo od razu powiedział co, jak i jak on to widzi. Polecam Taping - mi się wydaje, że to on mi najbardziej pomógł oprócz trafnej diagnozy (a dodam, że bardzo duża skuteczność leczenia wynika głównie z poprawnej diagnozy). Ja bym próbował wszystkich zalecanych zabiegów, nie ma co oszczędzać. Sporo faktycznie za te zabiegi, wydaje mi się, że widziałem jakiś gabinet rehabilitacji z dużo korzystniejszymi cenami (w-wa) szukając fizjo, np:
http://www.crsrehabilitacja.pl/cenniki-us%C5%82ug-crs
''4. fizykoterapia - 50zł''
Quote (Bieniol @ Nov 22 2013 09:29pm)

Kurde co lekarz to inna diagnoza :/

Czytam obecnie książkę o bieganiu i tam piszą, że trzeba mieć 2 pary. 1 sprawa to suchość, 2 sprawa, że amortyzacja potrzebuje na powrót do 100% sprawności po biegu ponad 24h. Poza tym na wiosnę i tak chciałbym sobie sprawić nowe butki - dla odmiany :wub: Czego NB wybierasz i ten konkretny model? Ja kupię sobie na pewno coś innego od NB, bo NB już mam. A bardzo ciekawi mnie but B0bka i Puma Faas oraz Adidas Boost, i Saucony i Asics Gel Pulse i inne hehe :D
Czytałem o tym modelu - kupujesz dlatego, że to taki but treningowo-startowy?
Ofc że każdy lekarz potrafi dać inną diagnozę :)
Pytam o te zakresy, bo mam takie same zdanie o nich, jak Wy. Bieganie w Z1 to czyta fikcja, w Z2 trudno się zmieścić i podchodzi to pod wolny trucht. Na dobra sprawę chciałem ostatnio biegać wolniej, by łapać Z3 i Z2, żeb y korzystniej spalać tłuszcze. No ale przeanalizowałem średnie tętna i jak biegłem szybko to miałem średnio jakieś dajmy na to 178, a jak wolno to 171. Nie wiem, ale dużej różnicy chyba nie ma, a tempo biegu istotnie się różni. No ale wobec kontuzji i małego przebiegu kilometrażowego chyba zimę pobiegam bardzo wolno, by łapać Z2 i Z3.

This post was edited by Henio17 on Nov 22 2013 07:21pm
Member
Nov 23 2013 04:40am
Quote (Henio17 @ Nov 23 2013 01:59am)
Czytam obecnie książkę o bieganiu i tam piszą, że trzeba mieć 2 pary. 1 sprawa to suchość, 2 sprawa, że amortyzacja potrzebuje na powrót do 100% sprawności po biegu ponad 24h. Poza tym na wiosnę i tak chciałbym sobie sprawić nowe butki - dla odmiany  :wub: Czego NB wybierasz i ten konkretny model? Ja kupię sobie na pewno coś innego od NB, bo NB już mam. A bardzo ciekawi mnie but B0bka i Puma Faas oraz Adidas Boost, i Saucony i Asics Gel Pulse i inne hehe :D

Wybrałem te buty bo chcę pomału schodzić z droppem podeszwy, teraz mam 12mm i źle mi się biega, bo wymusza taki but bieganie z pięty, a ja biegam bardziej ze śródstopia. Dlatego wybrałem te buty, maja 8mm dropp, więc dla mnie to już jest ok. Nie kupię od razu butów z droppem 4mm, bo boję się o nogi :) Nie wiem jakie ma Bob3k buty, ale o Puma Faas mogę powiedzieć, że ludzie sobie je mocno chwalą, jako obuwie startowe bardziej. Kolega ma Faasy 300, dorwał za 150 zł na ***, mówi że biega mu się świetnie, ale uwaga dopóki jest sucho, bo one mają mało agresywny bieżnik. Mierzyłem je kiedyś, bardzo fajnie leżą, a do tego są bardzo bardzo lekkie. Boosty wiem tylko tyle, że bardzo szybki but, ale też bardzo drogi. O Sauconach i Pulsach się nie wypowiem, bo nie rozmawiałem z nikim kto używa. Wiem jedynie, że te Pulse mają bardzo dużo amortyzacji upchanej :)

Member
Nov 23 2013 05:00am
Quote (Henio17 @ 23 Nov 2013 01:59)
co wykazało rtg?

hehe, czyli każdy ma inny pomysł co Ci dolega? :) Biegasz coś teraz? Jak nie i Cię nie boli to Ketonal jest zbędny. Lód może coś pomoże. Imho to powinieneś iść do dobrego fizjo i zobaczyć co on powie - ja miałem 2 ortopedów i zostałem bez rozpoznania, a fizjo od razu powiedział co, jak i jak on to widzi. Polecam Taping - mi się wydaje, że to on mi najbardziej pomógł oprócz trafnej diagnozy (a dodam, że bardzo duża skuteczność leczenia wynika głównie z poprawnej diagnozy). Ja bym próbował wszystkich zalecanych zabiegów, nie ma co oszczędzać. Sporo faktycznie za te zabiegi, wydaje mi się, że widziałem jakiś gabinet rehabilitacji z dużo korzystniejszymi cenami (w-wa) szukając fizjo, np:
http://www.crsrehabilitacja.pl/cenniki-us%C5%82ug-crs
''4. fizykoterapia - 50zł''

Czytam obecnie książkę o bieganiu i tam piszą, że trzeba mieć 2 pary. 1 sprawa to suchość, 2 sprawa, że amortyzacja potrzebuje na powrót do 100% sprawności po biegu ponad 24h. Poza tym na wiosnę i tak chciałbym sobie sprawić nowe butki - dla odmiany  :wub: Czego NB wybierasz i ten konkretny model? Ja kupię sobie na pewno coś innego od NB, bo NB już mam. A bardzo ciekawi mnie but B0bka i Puma Faas oraz Adidas Boost, i Saucony i Asics Gel Pulse i inne hehe :D
Ofc że każdy lekarz potrafi dać inną diagnozę :)
Pytam o te zakresy, bo mam takie same zdanie o nich, jak Wy. Bieganie w Z1 to czyta fikcja, w Z2 trudno się zmieścić i podchodzi to pod wolny trucht. Na dobra sprawę chciałem ostatnio biegać wolniej, by łapać Z3 i Z2, żeb y korzystniej spalać tłuszcze. No ale przeanalizowałem średnie tętna i jak biegłem szybko to miałem średnio jakieś dajmy na to 178, a jak wolno to 171. Nie wiem, ale dużej różnicy chyba nie ma, a tempo biegu istotnie się różni. No ale wobec kontuzji i małego przebiegu kilometrażowego chyba zimę pobiegam bardzo wolno, by łapać Z2 i Z3.

Facet już przy wywiadzie i obmacaniu sobie tej nogi stwierdził, że to nie z łąkotką, bardzo mnie to zdziwiło, bo przecież fizjo robiła USG, które jest dokładne... Na RTG nie można zobaczyć łąkotek, facet twierdził, że wg zdjęcia nie ma tu żadnych zmian, ale że "w medycynie nie ma pewników" i powiedział mi, że mam problem z jakimś więzadłem, coś z rzepką.
Nie biegam, ostatni raz było po rehabilitacji kiedy to biegałem wg planu od fizjo i ból powrócił.
Obecnie czasem mnie to pobolewa, np. jak przy wstawaniu przypadkowo obciążę za bardzo to kolano. A czasem tak od siebie mnie lekko pobolewa...
Poszukam jeszcze alternatyw dla miejsca moich zabiegów, tu i tak nie mam krioterapii... Jednak problemem jest to, że to musi być w miarę blisko. Tydzień mam zawalony od pon do pt, wracam do domu późno, a nie wiem ile trwa np. 1 sesja laserem, polem magnetycznym czy krioterapii. Jonoforeza to ostatnio było ~15 minut.
Member
Gold: 3,704.84
Nov 23 2013 06:21pm
Quote (Bieniol @ Nov 23 2013 11:40am)
Wybrałem te buty bo chcę pomału schodzić z droppem podeszwy, teraz mam 12mm i źle mi się biega, bo wymusza taki but bieganie z pięty, a ja biegam bardziej ze śródstopia. Dlatego wybrałem te buty, maja 8mm dropp, więc dla mnie to już jest ok. Nie kupię od razu butów z droppem 4mm, bo boję się o nogi :) Nie wiem jakie ma Bob3k buty, ale o Puma Faas mogę powiedzieć, że ludzie sobie je mocno chwalą, jako obuwie startowe bardziej. Kolega ma Faasy 300, dorwał za 150 zł na ***, mówi że biega mu się świetnie, ale uwaga dopóki jest sucho, bo one mają mało agresywny bieżnik. Mierzyłem je kiedyś, bardzo fajnie leżą, a do tego są bardzo bardzo lekkie. Boosty wiem tylko tyle, że bardzo szybki but, ale też bardzo drogi. O Sauconach i Pulsach się nie wypowiem, bo nie rozmawiałem z nikim kto używa. Wiem jedynie, że te Pulse  mają bardzo dużo amortyzacji upchanej :)

b0b3k ma nike lunar. moja kontuzja zrobiła się z powodu braku dostatecznej amortyzacji podobno. dotykałem używane moje NB 1080 i Asics Gel Pulse 4 i Asics >> moje pod względem amortyzacji. Saucony słyszałem w sklepie jak sprzedawaca bardzo zachwalał i mówił, że obecnie wszyscy najlepsi w tym biegają.
jest jakiś inny powód tych butów prócz dropu? :)
Quote (Grigo @ Nov 23 2013 12:00pm)
Facet już przy wywiadzie i obmacaniu sobie tej nogi stwierdził, że to nie z łąkotką, bardzo mnie to zdziwiło, bo przecież fizjo robiła USG, które jest dokładne... Na RTG nie można zobaczyć łąkotek, facet twierdził, że wg zdjęcia nie ma tu żadnych zmian, ale że "w medycynie nie ma pewników" i powiedział mi, że mam problem z jakimś więzadłem, coś z rzepką.
Nie biegam, ostatni raz było po rehabilitacji kiedy to biegałem wg planu od fizjo i ból powrócił.
Obecnie czasem mnie to pobolewa, np. jak przy wstawaniu przypadkowo obciążę za bardzo to kolano. A czasem tak od siebie mnie lekko pobolewa...
Poszukam jeszcze alternatyw dla miejsca moich zabiegów, tu i tak nie mam krioterapii... Jednak problemem jest to, że to musi być w miarę blisko. Tydzień mam zawalony od pon do pt, wracam do domu późno, a nie wiem ile trwa np. 1 sesja laserem, polem magnetycznym czy krioterapii. Jonoforeza to ostatnio było ~15 minut.

kuruj się! ja też ostatnio nie mam czasu, więc biegam w godz 22.00-00.30 :D
usg jak nie ma się wprawy to jest bezwartościowe. to nie jest dokładne badanie. liczy się jakość sprzętu i wiedza lekarza.
Member
Nov 24 2013 02:53am
Quote (Henio17 @ Nov 24 2013 01:21am)
b0b3k ma nike lunar. moja kontuzja zrobiła się z powodu braku dostatecznej amortyzacji podobno. dotykałem używane moje NB 1080 i Asics Gel Pulse 4 i Asics >> moje pod względem amortyzacji. Saucony słyszałem w sklepie jak sprzedawaca bardzo zachwalał i mówił, że obecnie wszyscy najlepsi w tym biegają.
jest jakiś inny powód tych butów prócz dropu? :)

No z tego co słyszałem to Nike Lunar, bardzo fajny but ale mi Nike nie pasuje ( chociaż obecnie mam niestety Nike Dual Fusion ) bo są za szerokie z przodu. Mam wąska stopę, więc potrzebuję czegoś dosyć wąskiego. Te NB 890 mają właśnie szerokość jaka mi przypadła do gustu :) tak samo zresztą jak Kanadie :P btw, dziś biegałem w nich znowu crossa i powiem Ci, że ten but co raz to bardziej mnie zaskakuje. Padało dziś przed i podczas biegania więc dość mokro, but przemoknął z przodu całkowicie, ale po chwili już był suchy:) wystarczyło z 5-10 minut mniej mokrego terenu. Wracają do tych NB 890 to nie jest też tak, że one nie mają wcale amortyzacji, wręcz przeciwnie. Koleś w sklepie mówił, że one mają bardzo dobrą amortyzację jak a taki dropp. No i są lżejsze od moich obecnych. Co do Sauconów, wiem że to są dobre buty, ale nie rozmawiałem z nikim kto by używał. Ktoś tutaj na forum miał chyba o takie http://sklepbiegowy.com/?md=products&id_p=31713&name=buty-saucony-kinvara-4-m&, ale nie pamiętam kto :)
Go Back To Polska Topic List
Prev1284285286287288471Next
Add Reply New Topic New Poll