Quote (zYwi3c @ 22 Oct 2012 21:52)
Crucial M4
Po aktualizacji do najnowszej wersji, od paru godzin nie mialem sciecia, wydaje sie, ze problem naprawiony ... No i przy okazji tych wszystkich testow, zauwazylem, ze mialem SSD NA IDE, dopiero teraz pozmienialem wszystko na AHCI
Wydaje mi sie, ze to bylo wlasnie to

Bo od paru godzinek po update firmware'u juz scinek brak.
Napisałem posta o wadliwych sandforce'ach i o crucialu, ale wywaliłem, żeby najpierw zapytać o model. Sandforce'y były mocno wadliwe i troche popsuły renomę SSD, poza tym raczej nie ma z dyskami żadnych przykrych historii, a jeśli są to nowe FW załatwia sprawę. Czasami transfery i stabilność dysku poprawia przepięcie go pod inny kontroler, tzn. inny port SATA na mobo. Z tego co wiem na mojej płycie 2 porty obsługuje kontroler AMD, a 3 pozostałe Marvel czy coś tam innego.
M4 po upgrade powinien już chodzić idealnie, nie było z nimi żadnych problemów poza tym 5000h błędem.
Ja dopadłem kolejne SSD - Intela 330 180GB. IMO jeśli się nie gra w gry to przy dzisiejszych prędkościach internetu i braku potrzeby sciągania terabajtów seriali "na zapas", można się spooookojnie zmieścić na 120 GB dysku, a one mają już bardzo fajne ceny.