d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1278279280281282471Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Nov 3 2013 08:50am
Quote (cOr @ 3 Nov 2013 16:43)
poszedlem dzis na piatke po bardzo dlugiej przerwie, kondycja w stanie katastrofalnym, po zeslorocznym miesiacu wakacji szlo mi lepiej
nie bede opisywal swoich ostatnich przygod z lekarzami, rentgenami i rehabilitacjami bo szkoda sie uzalac. w kazdym razie bylo tego naprawde sporo

caly nasz temat jeszcze pare miesiecy temu polegal na chwaleniu sie wynikami i rekordami, teraz to jedna wielka sala chorych :( zycze wszystkim szybkiego powrotu do biegania - teraz sie zacznie prawdziwy sezon, wiekszosc lansiarzy biegowych (ktorzy nawet na "czesc" nie odpowiedza na ulicy) na pewno nie wyjdzie w deszczu czy sniegu

z swoich ostatnich doswiadczen moge polecic dwie rzeczy ktore zmniejsza bole i kontuzje:

1. basen - naprawde to pomaga jak malo co, plywajcie chociaz 1-2x w tygodniu po 30 min
2. rozciagajcie sie po biegu - chociaz z 10 minut (z naciskiem na PO biegu)

wszystko brzm banalnie ale naprawde pomaga.

Jak ktos chce moge przeslac w PDFie skrypt ktory dostalem od swojego rehabilitanta - pokazuje kilka fajnych cwiczen na prawidlowe rozciaganie (ja osobiscie rozciagalem sie bardzo zle i moglem sobie tylko zaszkodzic)

pozdrawiam ;]

gieb,przyda mi sie.
mnie czasem rwie dwuglowy uda, a ostatnio zaczelo mnie troszke pobolewac w okolicach srodstopia
Member
Gold: 2,777.00
Nov 3 2013 08:52am
e: albo moze na PM bede dawal linka zeby nie byl tak calkiem ogolno dostepny, mam zgode autora na udostepnianie ale moze nie az tak :P

pozdr

This post was edited by cOr on Nov 3 2013 08:57am
Member
Gold: 2,864.40
Nov 3 2013 08:54am
Dzieki, rewelacyjny ten pliczek!
Member
Nov 3 2013 08:59am
dziekuwa :hug:
Member
Nov 3 2013 09:00am
spoczko, i oczywiscie nie sugerujcie sie ze to niby dla narciarza.
do biegow nadaja sie dokladnie te same cwiczenia ;]
Member
Nov 3 2013 09:02am
Quote (cOr @ 3 Nov 2013 17:00)
spoczko, i oczywiscie nie sugerujcie sie ze to niby dla narciarza.
do biegow nadaja sie dokladnie te same cwiczenia ;]

a czy efekty takiego rozciagania sa?
po fotkach nie widze zeby bylo tutaj jakies lamanie nog, tylko raczej na spokojnie
Member
Nov 3 2013 09:12am
Quote (WinTheInternet @ 3 Nov 2013 17:02)
a czy efekty takiego rozciagania sa?
po fotkach nie widze zeby bylo tutaj jakies lamanie nog, tylko raczej na spokojnie

nie wiem zbytnio o jakie efekty ci chodzi ;] z tego co zrozumialem po takim rozciaganiu miesnie szybciej sie regeneruja i sa mniej podatne na bole/naderwania itd

wlasnie mowisz ze sa lajtowe - dlatego pisalem zeby zapoznac sie z teoria a zwlaszcza z

Rozciąga się mięsień do pierwszego uczucia ciągnięcia – gdy się takie pojawi zatrzymuje się ruch rozciągający;
Naciska się bardzo lekko przeciwko oporowi ( napięcie izometryczne – bez wykonywania ruchu ), napinając rozciągany mięsień siłą nie przekraczającą 20% wartości maksymalnej ( w wielu przypadkach jest to jeszcze mniejszy nacisk – porównywalny do ruchu przeciwko sile grawitacji ). Faza ta powinna trwać od 8-15 sekund w zależności od wielkości występującego napięcia mięśnia ( im bardziej „sztywny” tym dłuższy nacisk ). Odczuwalne powinno być w tym czasie zmniejszenie uczucia ciągnięcia lub bólu;
Wykonuje się głęboki wdech, a następnie głęboki wydech połączony z zaprzestaniem nacisku i pozostaje się w tej samej pozycji przez 2-3 sekundy. Bardzo ważne jest żeby nie zmniejszać rozciągania przez ruch powrotny w danym stawie. Po tych 2-3 sekundach wykonuje się ruch rozciągający do momentu odczucia pierwszego ciągnięcia.

podstawowym bledem jaki ludzie robia to wlasnie od razu rozciaganie na maksa a wtedy miesien sie nie rozciaga tylko broni przed naderwaniem co nie daje efektu

ja akurat nie znam sie zbytnio, zaufalem temu co mowil rehabilitant ;]

This post was edited by cOr on Nov 3 2013 09:22am
Member
Nov 3 2013 09:17am
cOr jak możesz to weź mi również wyślij ten plik :) chętnie przeglądnę :)
Member
Gold: 3,704.84
Nov 3 2013 09:20am
Quote (Bieniol @ Nov 3 2013 10:11am)
No widzisz, ja też miałem to zapalenie okostnej. Nakłuwania pewnie się nie podjął, bo nie ma w tym specjalizacji. Laser może też pomoże:) Mam nadzieję, że tak będzie w Twoim przypadku :) Mi fizjo napisałem smsa, że jutro mam iść na asfalt spróbować i zobaczyć czy będzie bolało. Tak więc zobaczę jutro jak to wygląda.
ps. Henio, gadaliśmy kiedyś o butach na zimę, kupiłem te Kanadie tr5, wczoraj je wziąłem na próbę, na pola i łąki. Bardzo fajnie mi się w nich biegało, bardzo lekkie jak na takie buty trailowe, miękkie, i bardzo przyczepne. Błoto nie łapie podeszwy, bo one mają taki system który temu zapobiega. Są jednak dość wąskie z przodu, ale ja akurat takie buty preferuje :)

ja najpewniej kupie sobie jakies trailowe buty, pod warunkiem, ze bede mogl biegac, dzis nie biegalem, bo wzlekalem i deszcz zaczal padac, a mialem skoczyc do lasu. nie wiem jeszcze, gdzie w w-wie jest jakis miekki teren :D w decathlonie poprzymierzam jakies trailowe, pojde do jacekbiega.pl i tam zobacze co maja, a najpewniej kupie te Kanadie :P
jak mi nie bedzie przechodzic, to poszukam fizjo albo rehabilitanta co by mi ponakluwal. laser jest tylko pro forma, bo czys trzeba dzialac. proponowano mi jeszcze masci, ale mi nic przez miesiac nie pomogly, takze z duzo niechecia sprobuje jak tape mi odpadna.
Quote (cOr @ Nov 3 2013 03:43pm)
poszedlem dzis na piatke po bardzo dlugiej przerwie, kondycja w stanie katastrofalnym, po zeslorocznym miesiacu wakacji szlo mi lepiej
nie bede opisywal swoich ostatnich przygod z lekarzami, rentgenami i rehabilitacjami bo szkoda sie uzalac. w kazdym razie bylo tego naprawde sporo

caly nasz temat jeszcze pare miesiecy temu polegal na chwaleniu sie wynikami i rekordami, teraz to jedna wielka sala chorych :( zycze wszystkim szybkiego powrotu do biegania - teraz sie zacznie prawdziwy sezon, wiekszosc lansiarzy biegowych (ktorzy nawet na "czesc" nie odpowiedza na ulicy) na pewno nie wyjdzie w deszczu czy sniegu

z swoich ostatnich doswiadczen moge polecic dwie rzeczy ktore zmniejsza bole i kontuzje:

1. basen - naprawde to pomaga jak malo co, plywajcie chociaz 1-2x w tygodniu po 30 min
2. rozciagajcie sie po biegu - chociaz z 10 minut (z naciskiem na PO biegu)

wszystko brzm banalnie ale naprawde pomaga.

Jak ktos chce moge przeslac w PDFie skrypt ktory dostalem od swojego rehabilitanta - pokazuje kilka fajnych cwiczen na prawidlowe rozciaganie (ja osobiscie rozciagalem sie bardzo zle i moglem sobie tylko zaszkodzic)

pozdrawiam ;]

daj ten skrypt, pls :)
i opisz swoj ''szpital'', bo wbrew pozorom mozna sie tu duzo dowiedziec :D
a tak btw: jak mam kontuzje, to kazdy mi pozwalal plywac - nie nie pomogala, czasami faktycznie bylo super, ale czasami nasilalem swoje dolegliwosci :( no i mialem teorie, ze moze ten moj problem stal sie z powodu nadmiernego rozciagania po treningu :( mysle, ze rozciagalem sie dosc prawidlowo, ale zobacze skrypt i ocenie. biegles w tym popularnym biegu na 5km w parku skaryszewskim?
Member
Nov 3 2013 09:34am
wyslane do wszystkich zainteresowanych ;]

Quote (Henio17 @ 3 Nov 2013 17:20)
nie wiem jeszcze, gdzie w w-wie jest jakis miekki teren :D
i opisz swoj ''szpital'', bo wbrew pozorom mozna sie tu duzo dowiedziec :D
a tak btw: jak mam kontuzje, to kazdy mi pozwalal plywac - nie nie pomogala, czasami faktycznie bylo super, ale czasami nasilalem swoje dolegliwosci :( no i mialem teorie, ze moze ten moj problem stal sie z powodu nadmiernego rozciagania po treningu :( mysle, ze rozciagalem sie dosc prawidlowo, ale zobacze skrypt i ocenie. biegles w tym popularnym biegu na 5km w parku skaryszewskim?

na polach mokotowskich jest troche miekkiego ale ja tam osobiscie nie lubie biegac. zreszta jak juz tam biegalem to i tak po chodnikach :P
hmm, a jak sie ten bieg nazywal? nie bylem ostatnio na niczym, w trakcie rehabilitacji skoczylem tylko na run warsaw, a teraz mam opplacony bieg powstania 11.11. ale i tka dosc sporo medali w tym roku nazbieralem :P

przyznam ze nie mam teraz zbytnio weny na opisywanie wszystkiego :P
Go Back To Polska Topic List
Prev1278279280281282471Next
Add Reply New Topic New Poll