d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1273274275276277471Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 3,704.84
Oct 21 2013 04:29pm
Quote (Bieniol @ Oct 21 2013 06:52pm)
Ładnie :) trzymam kciuki za bez bólowe bieganie :)
Ja jutro idę do fizjoterapeuty, ponoć jeden z lepszych  u mnie w Rzeszowie. Ofc prywatnie, bo inaczej nie da rady;/ ale wolę zapłacić niż czekać miesiąc do ortopedy. Mam nadzieję, że diagnoza nie wykluczy mnie na dłuższy okres z biegania. Dam znać jutro co mi tam powiedział :)

przypomnij co Ci jest. Dlaczego idziesz do fizjoterapeuty a nie do ortopedy? ja mam odwrotnie - bylem u 2 ortopedow i zastanawiam sie nad 3 lub nad fizjoterapeuta.
jak bys czytal to przed wizyta, to spytaj sie fizjoterapeuty ile moze trwac bol, tudziez dyskomfort przyczepu dolnego lydki, pls :) bo ja mam problem od ponad miesiaca, a pobieznie ktos mi wspomnial ze to kwestia ok 5dni, jesli to typowe przeciazenie, ale chcialbym potwierdzenia takiej informacji (nie chodzi o konkretny czas, ale tak okolo - wiadomo, ze jak mnie boli kilka mieisecy to moze byc tez cos innego, a nie zwykle przeciazenie - o taka diagnoze mi chodzi).

This post was edited by Henio17 on Oct 21 2013 04:30pm
Member
Gold: 0.00
Oct 22 2013 02:20am
Quote (Henio17 @ Oct 21 2013 11:29pm)
przypomnij co Ci jest. Dlaczego idziesz do fizjoterapeuty a nie do ortopedy? ja mam odwrotnie - bylem u 2 ortopedow i zastanawiam sie nad 3 lub nad fizjoterapeuta.
jak bys czytal to przed wizyta, to spytaj sie fizjoterapeuty ile moze trwac bol, tudziez dyskomfort przyczepu dolnego lydki, pls :) bo ja mam problem od ponad miesiaca, a pobieznie ktos mi wspomnial ze to kwestia ok 5dni, jesli to typowe przeciazenie, ale chcialbym potwierdzenia takiej informacji (nie chodzi o konkretny czas, ale tak okolo - wiadomo, ze jak mnie boli kilka mieisecy to moze byc tez cos innego, a nie zwykle przeciazenie - o taka diagnoze mi chodzi).

Podczas ostatniego biegu, w którym brałem udział zaczął mnie boleć mocno prawy piszczel, takie miałem uczucie jakby się miała zaraz noga złamać w tym miejscu :) teraz ból ustał ale to już tydzień ponad od biegu. Idę do fizjoterapeuty bo to najlepszy koleś u mnie w mieście od takich kontuzji sportowych, nie chce mi się czekać na ortopedę, który i tak przepisałby pewnie jakiś laser+ inne zabiegi. Ten koleś tego nie robi, zobaczę jak to będzie bo zaraz się właśnie wybieram. Jasne zapytam, może udzieli odpowiedzi :)
Member
Oct 22 2013 06:13am
Hej, wróciłem właśnie od fizjoterapeuty. Diagnoza jaką mi postawił to : zapalanie okostnej prawego piszczela tzw. Shin Splint. Najpierw wywiad, co , gdzie i kiedy się stało. Co boli itp. Następnie fizjo chciał sprawdzić czy nie mam jakiejś wady postawy itp. Wszystko ok, poza tym że jedną nogę mam krótszą o 2mm co sprawia, że staw biodrowy prawy w jest troszkę wysunięty do przodu w miednicy. Kazał się położyć po czym zaczął uciskać okolice miednicy, wszystko kurde zaczęła przeskakiwać na swoje miejsce. Stwierdził, że już jest ok i staw wrócił na swoje miejsce w miednicy.
Po czym zaczął się pierwszy jak na razie zabieg :) tzw. suche igłowanie. Pan zbadał nogę, znalazł miejsce największego bólu i zaczął nakłuwać :) dziwne uczucie, takie wbijanie igieł w nogę, w bolące miejsce ale od razu poczułem jak to miejsce się rozluźniło. Ból minął, ale fizjo stwierdził że trzeba nakłuwać dalej w celu całkowitego rozluźnienia tego miejsca. Później jeszcze znalazł w łydce tzw. mechanizmy spustowe, które też nakłuł. Ta czynność była akurat trochę bolesna, ale do przeżycia. Dostałem zalecenia co i jak mam rozciągać i nie robić żadnych ćwiczeń Core Stability przynajmniej na razie. Łydka mnie boli trochę, ale tak ma być ponoć do jutra.
Biegać nie mogę jeszcze około tydzień, czyli do następnej wizyty. Fizjo stwierdził, że jeśli po 2 wizycie będzie ok, mogę iść truchtać ok. 5km, jeśli ból się pojawi znowu, trzeba będzie łazić do skutku :) tak więc w środę za tydzień idę do niego raz jeszcze, mam nadzieje że ostatni.

Henio, pytałem się go o ten przyczep, ale stwierdził że tak jak ja mu powiem to on nie jest w stanie odpowiedzieć. Musi poznać przyczynę tego stanu rzeczy, poszukaj sobie dobrego fizjoterapeuty u siebie w mieście i idź do niego. Ja do ortopedów już nie mam zamiaru łazić. Jeśli mieszkasz w Rzeszowie to Ci dam namiary na tego gościa co ja byłem.
Member
Gold: 1.00
Oct 22 2013 02:33pm
Panowie, wracajcie jak najszybciej do zdrowia. :)

Dzisiejszy trening, starałem się biec 1 km szybciej drugi wolniej - tak na przemian.
Member
Gold: 2,864.40
Oct 22 2013 02:50pm
Niestety wczoraj pojawił się lekki ból, w trochę innym miejscu niż wtedy, ale coś się działo. Dzisiaj natomiast przy wchodzeniu po schodach, a potem nawet i chodząc po płaskim, pojawił się ból w tamtym miejscu. Rozmawiałem z tą moją fizjo i powiedziała, że skoro ćwiczenia mi nie pomogły to trzeba spróbować innego leczenia > ortopeda. Na kasę chorych to najwcześniej bym miał wizytę w styczniu, o ile zapiszę się jakoś jako jeden z pierwszych, zapisy od grudnia... a prywatnie sama wizyta to 80 zł już... kurwa mać
Member
Gold: 2,777.00
Oct 22 2013 02:55pm
Quote (Grigo @ 22 Oct 2013 22:50)
Niestety wczoraj pojawił się lekki ból, w trochę innym miejscu niż wtedy, ale coś się działo. Dzisiaj natomiast przy wchodzeniu po schodach, a potem nawet i chodząc po płaskim, pojawił się ból w tamtym miejscu. Rozmawiałem z tą moją fizjo i powiedziała, że skoro ćwiczenia mi nie pomogły to trzeba spróbować innego leczenia > ortopeda. Na kasę chorych to najwcześniej bym miał wizytę w styczniu, o ile zapiszę się jakoś jako jeden z pierwszych, zapisy od grudnia... a prywatnie sama wizyta to 80 zł już... kurwa mać

jakie miasto? w warszawie mam ortopede na fundusz z terminami 2 max 3 tygodnie (koles zapisuje pacjentow co 5-10 minut i przyjmuje cale chmary ludzi)
Member
Gold: 12,000.00
Oct 22 2013 02:56pm
ja jebie bieganie bez sensu to dla leszczy jakis^^ idzcie do roboty albo pileczka pany -,-
Member
Gold: 2,864.40
Oct 22 2013 02:57pm
Quote (cOr @ 22 Oct 2013 22:55)
jakie miasto? w warszawie mam ortopede na fundusz z terminami 2 max 3 tygodnie (koles zapisuje pacjentow co 5-10 minut i przyjmuje cale chmary ludzi)

Sosnowiec ;C
Dzisiaj patrzyłem wstępnie gdzie tu w ogóle mam ortopedę i kurde gdzie nie patrzyłem/. dzwoniłem to nie mają ortopedii... znalazłem na razie w 1 szpitalu i tam jest jak pisałem :(
Member
Oct 22 2013 02:58pm
kurwa, zalozylem dzisiaj tę koszulkę z decathlonu na biganie przy 15 stopniach.
ogromny błąd. wrocilem po 7km spocony jak wieprz w stylu atanoka. musialem zmienic nawet boksy zeby isc jeszce pobiegac
Member
Gold: 3,704.84
Oct 22 2013 04:56pm
Quote (Bieniol @ Oct 22 2013 01:13pm)
Hej, wróciłem właśnie od fizjoterapeuty. Diagnoza jaką mi postawił to : zapalanie okostnej prawego piszczela tzw. Shin Splint. Najpierw wywiad, co , gdzie i kiedy się stało. Co boli itp. Następnie fizjo chciał sprawdzić czy nie mam jakiejś wady postawy itp. Wszystko ok, poza tym że jedną nogę mam krótszą o 2mm co sprawia, że staw biodrowy prawy w jest troszkę wysunięty do przodu w miednicy. Kazał się położyć po czym zaczął uciskać okolice miednicy, wszystko kurde zaczęła przeskakiwać na swoje miejsce. Stwierdził, że już jest ok i staw wrócił na swoje miejsce w miednicy.
Po czym zaczął się pierwszy jak na razie zabieg :) tzw. suche igłowanie. Pan zbadał nogę, znalazł miejsce największego bólu i zaczął nakłuwać :) dziwne uczucie, takie wbijanie igieł w nogę, w bolące miejsce ale od razu poczułem jak to miejsce się rozluźniło. Ból minął, ale fizjo stwierdził że trzeba nakłuwać dalej w celu całkowitego rozluźnienia tego miejsca. Później jeszcze znalazł w łydce tzw. mechanizmy spustowe, które też nakłuł. Ta czynność była akurat trochę bolesna, ale do przeżycia. Dostałem zalecenia co i jak mam rozciągać i nie robić żadnych ćwiczeń Core Stability przynajmniej na razie. Łydka mnie boli trochę, ale tak ma być ponoć do jutra.
Biegać nie mogę jeszcze około tydzień, czyli do następnej wizyty. Fizjo stwierdził, że jeśli po 2 wizycie będzie ok, mogę iść truchtać ok. 5km, jeśli ból się pojawi znowu, trzeba będzie łazić do skutku :) tak więc w środę za tydzień idę do niego raz jeszcze, mam nadzieje że ostatni.

Henio, pytałem się go o ten przyczep, ale stwierdził że tak jak ja mu powiem to on nie jest w stanie odpowiedzieć. Musi poznać przyczynę tego stanu rzeczy, poszukaj sobie dobrego fizjoterapeuty u siebie w mieście i idź do niego. Ja do ortopedów już nie mam zamiaru łazić. Jeśli mieszkasz w Rzeszowie to Ci dam namiary na tego gościa co ja byłem.

ja nie mogę, patrząc z tego, co opisałeś to miałeś profesjonalne badanie, jak ja u ortopedów :) dobry musi być ten fizjoterapeuta. ciekawe rozpoznanie postawił - mnie zazwyczaj bolała piszczel, jak opisujesz, gdy miałem za mało treningów w nogach (nie tylko biegowych) i za ostro potrenowałem 1-2dni pod rząd. ale po regeneracji all ok było, a Tobie coś nakłuwał.
co to core stability?
w w-wie jestem, faktycznie może poszukam jakiegoś fizjo. już nawet jest mi lepiej po zaleceniach ostatniego ortopedy - zmiana nawyków, klejenie i masaż wg instrukcji, nadal czuję nogę, ale nie boli. jeździłem na rowerze trochę ostrzej i na razie jestem dobrej myśli.
Quote (WinTheInternet @ Oct 22 2013 09:58pm)
kurwa, zalozylem dzisiaj tę koszulkę z decathlonu na biganie przy 15 stopniach.
ogromny błąd. wrocilem po 7km spocony jak wieprz w stylu atanoka. musialem zmienic nawet boksy zeby isc jeszce pobiegac

jest taka zasada na ubieranie się do biegania: temp na zewnątrz + 10 stopni = Twój ubiór, czyli jest 15 stopni + 10 stopni = 25 stopni - masz się ubrać jak na 25 stopni normalnie się ubierasz :)
Quote (Grigo @ Oct 22 2013 09:50pm)

220zł zapłaciłem dziś za kontrolę u okulisty. a ponieważ wciskają jeszcze swoje produkty, także najpewniej szukam nowego okulisty. mieli pacjenta na 2 wizyty - za 1 zapłaciłem 190zł i było ok, ale dzisiejsze wyczyny na łączną kwotę 330zł to za dużo jak na kontrolne badania :P
Go Back To Polska Topic List
Prev1273274275276277471Next
Add Reply New Topic New Poll