d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Polityka > Temat Oficjalny
Prev12552562572582591426Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 306.44
Jan 19 2016 12:26pm
Ale jaka debata?
Member
Gold: 0.00
Jan 19 2016 01:01pm
Quote (Majonez @ Jan 19 2016 07:26pm)
Ale jaka debata?

jakaś randomowa niepotrzebna :)
Member
Gold: 10.00
Jan 19 2016 01:02pm
Quote (PQA @ Jan 19 2016 08:01pm)
jakaś randomowa niepotrzebna :)

zbyt ogólnikowo, każdą tak można podsumować
Member
Jan 19 2016 01:03pm
Po oficjalnym wystąpieniu Beaty Szydło głos zabrali inni europosłowie. Jeden z nich, pochodzący z Czech, Petr Mach wystąpił z plakietką z napisem: "jestem Polakiem".

- Co przeszkadza tak naprawdę KE? Że partia, która nie lubi obecnego kształtu UE, wygrała wybory? To skandaliczna ingerencja w sprawy suwerennego państwa - mówił Mach podczas swojego wystąpienia.

Jak dodał, dzisiaj cała UE powinna stanąć u boku Polski, która "pada ofiarą niesprawiedliwych wyroków". - Wszyscy powinniśmy powiedzieć: jestem Polakiem, jak kiedyś J.F. Kennedy powiedział o berlińczykach w Berlinie - zakończył swoje wystąpienie europoseł z Czech.
Member
Gold: 12,059.17
Jan 19 2016 01:15pm
Quote (PQA @ 19 Jan 2016 20:03)
Po oficjalnym wystąpieniu Beaty Szydło głos zabrali inni europosłowie. Jeden z nich, pochodzący z Czech, Petr Mach wystąpił z plakietką z napisem: "jestem Polakiem".

- Co przeszkadza tak naprawdę KE? Że partia, która nie lubi obecnego kształtu UE, wygrała wybory? To skandaliczna ingerencja w sprawy suwerennego państwa - mówił Mach podczas swojego wystąpienia.

Jak dodał, dzisiaj cała UE powinna stanąć u boku Polski, która "pada ofiarą niesprawiedliwych wyroków". - Wszyscy powinniśmy powiedzieć: jestem Polakiem, jak kiedyś J.F. Kennedy powiedział o berlińczykach w Berlinie - zakończył swoje wystąpienie europoseł z Czech.

To ja dla równowagi podam kilka innych cytatów:

Esteban Gonzalez Pons, Partia Ludowa:

"Autorytaryzm nie zawsze przychodzi z zewnątrz. (...) Najgorszy zawsze pochodził ze środka".

Gianni Pittella, S&D (Postępowy Sojusz Socjalistów i Demokratów):

"Unia to przede wszystkim wspólnota wartości. (...) Polska to jeden z filarów UE, ze względu na historię, walkę z totalitaryzmami XX wieku. Polska i naród polski stanowią dla nas wszystkich przykład. Decyzje pani rządu, pani premier, negują tę historię".

Guy Verhofstadt, ALDE (Porozumienie Liberałów i Demokratów):

"Nadużywacie tej istotnej większości, by rozmontowywać system równowagi i kontroli w państwie. Rozmontowywanie Trybunału nie było zapowiadane w pani programie wyborczym. (...) Ja wiem, ze Jarosław Kaczyński nie lubi Władimira Putina, ale celem Putina jest niszczenie jedności europejskiej".

"Jedynym pani argumentem jest to, że PO popełniła błędy".

"Mówiła pani, że podobne rozwiązania w TK istnieją w innych państwach. To prawda, ale nie są to pojedyncze rozwiązania, ale część systemu. A ten zestaw zmian wprowadzony w Polsce paraliżuje prace TK".

"Bardzo szybko przeprowadzono zmiany paraliżujące prace TK. A rozmontowywanie Trybunału nie było zapowiadane w pani programie wyborczym".

Rebecca Harms, Wolny Sojusz Europejski:

"Problemem jest to, gdy większość rządząca zmienia się w dyktat".

"Pani popiera i klaszcze tym europosłom, którzy są za zniszczeniem Unii Europejskiej i nieraz są wspierani i finansowani przez Władimira Putina"

"Bardzo dokładnie wiem, że walce Polaków w sierpniu 1980 roku zawdzięczamy nie tylko wolność Polski, ale też niebywałe zyski dla całego regionu. Problemem jest to, gdy większość rządząca zmiana się w dyktat".
Member
Gold: 1,780.00
Jan 19 2016 01:22pm
Quote (Majonez @ Jan 19 2016 06:26pm)
Ale jaka debata?

Debata lewakuw w europarlamencie. Po i KODowczyki rozniedione w pyl. Ogladalem przez 45 minut bo musialem wyjsc, ale po takich wystapieniach mozna im postawic swieczke, dzisiaj chyba zlstali doszczetnie zniszczeni. Jak juz na tt pisza o tym hejterzy pisu to nie ma o czym gadac. Ofc merytoruczna PO spierdolila z sali z tego co widzialem.
Member
Jan 19 2016 01:39pm
Quote (groom @ 19 Jan 2016 18:29)
Zagadka na dzisiaj. Jaki jest zwiazek ustawy o kredytach we frankach z obnizeniem ratingu i kto mniej na niej straci gdy zostanie wprowadzona a zloty dalej bedzie w czarnej dupie. W koncu cos sie pozytywnego dzieje w tym kraju a ty dalej z klapkami na oczach.

To żadnego związku nie ma. Jak dla mnie mogą banki opodatkować nawet 3x podatkiem bankowym, tylko wtedy będą musieli je ratować jak SKOKi (z pieniędzy podatników) a podstawowe konto bankowe będzie jak na Wegrzech kosztować 50pln/mies.

Wystarczyłoby żeby Kaczyński wycofał zmiany ustrojowe: zostawi TK w spokoju, wycofa ustawe medialną, nie przekaze sobie niezaleznej prokuratury, nie wymieni 2000 urzędników ze służby cywilnej, przeprosi Polaków za nazwanie ich gorszym sortem itp
Podatek bankowy może zostawić, ale niech będzie równy dla wszystkich a nie tak że Skoki są w większości zwolnione a banki bulą.

Gwarantuje że Europa się odpierniczy.

Coś pozytywnego? Popsuty rating, podwyżka oprocentowania obligacji, droższe waluty, ograniczenie zagranicznych inwestycji, ograniczenie zaufania, zagraniczne gazety od kilku tygodni trąbią źle o Polsce, władza dodatkowo podzieliła obywateli na "lepszy" i "gorszy" sort w zalezności od tego czy popiera "wodza".
Ciężko mi znaleźć coś pozytywnego.
Member
Jan 19 2016 01:42pm
mam wrażenie, że osobnik powyżej to niesiołowski, nawet dokładnie takie same zdania konstruuje
Member
Jan 19 2016 01:54pm
Jeszcze jedna uwaga dla tych co chcą robić w Polsce Budapeszt:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage#National_sources
Pensja netto w euro średnia
Węgry - 503
Polska - 689

Węgrzy byli kiedyś od nas bogatsi, ale do władzy dorwali się tam najpierw socjaliści, potem Orban. I efekty są jak widać wyżej.
Go Back To Polska Topic List
Prev12552562572582591426Next
Add Reply New Topic New Poll