Quote (PQA @ 19 Jan 2016 20:03)
Po oficjalnym wystąpieniu Beaty Szydło głos zabrali inni europosłowie. Jeden z nich, pochodzący z Czech, Petr Mach wystąpił z plakietką z napisem: "jestem Polakiem".
- Co przeszkadza tak naprawdę KE? Że partia, która nie lubi obecnego kształtu UE, wygrała wybory? To skandaliczna ingerencja w sprawy suwerennego państwa - mówił Mach podczas swojego wystąpienia.
Jak dodał, dzisiaj cała UE powinna stanąć u boku Polski, która "pada ofiarą niesprawiedliwych wyroków". - Wszyscy powinniśmy powiedzieć: jestem Polakiem, jak kiedyś J.F. Kennedy powiedział o berlińczykach w Berlinie - zakończył swoje wystąpienie europoseł z Czech.
To ja dla równowagi podam kilka innych cytatów:
Esteban Gonzalez Pons, Partia Ludowa:
"Autorytaryzm nie zawsze przychodzi z zewnątrz. (...) Najgorszy zawsze pochodził ze środka".
Gianni Pittella, S&D (Postępowy Sojusz Socjalistów i Demokratów):
"Unia to przede wszystkim wspólnota wartości. (...) Polska to jeden z filarów UE, ze względu na historię, walkę z totalitaryzmami XX wieku. Polska i naród polski stanowią dla nas wszystkich przykład. Decyzje pani rządu, pani premier, negują tę historię".
Guy Verhofstadt, ALDE (Porozumienie Liberałów i Demokratów):
"Nadużywacie tej istotnej większości, by rozmontowywać system równowagi i kontroli w państwie. Rozmontowywanie Trybunału nie było zapowiadane w pani programie wyborczym. (...) Ja wiem, ze Jarosław Kaczyński nie lubi Władimira Putina, ale celem Putina jest niszczenie jedności europejskiej".
"Jedynym pani argumentem jest to, że PO popełniła błędy".
"Mówiła pani, że podobne rozwiązania w TK istnieją w innych państwach. To prawda, ale nie są to pojedyncze rozwiązania, ale część systemu. A ten zestaw zmian wprowadzony w Polsce paraliżuje prace TK".
"Bardzo szybko przeprowadzono zmiany paraliżujące prace TK. A rozmontowywanie Trybunału nie było zapowiadane w pani programie wyborczym".
Rebecca Harms, Wolny Sojusz Europejski:
"Problemem jest to, gdy większość rządząca zmienia się w dyktat".
"Pani popiera i klaszcze tym europosłom, którzy są za zniszczeniem Unii Europejskiej i nieraz są wspierani i finansowani przez Władimira Putina"
"Bardzo dokładnie wiem, że walce Polaków w sierpniu 1980 roku zawdzięczamy nie tylko wolność Polski, ale też niebywałe zyski dla całego regionu. Problemem jest to, gdy większość rządząca zmiana się w dyktat".