d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev12425262728205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Jul 28 2010 01:42am

"Nawałnica Mieczy - Stal i Śnieg" - George R.R. Martin

Pierwszy tom trzeciej części Pieśni Lodu i Ognia. Nie ma sensu się rozpisywać na temat fabuły bo musiałby to być jeden wielki spojler.
Widać, że Martin lekko spuścił z tonu i sama fabuła zwolniła, w tej części raczej mamy do czynienia z spokojniejszymi wydarzeniami, nie ma aż takich dramatycznych zwrotów akcji jak w "Starciu Królów". Autor za to pokazuje nam, że w książce nie ma podziału na dobro i zło. Oglądamy tu zdecydowane pomieszanie najgorszych i najlepszych możliwych zachowań u każdego z bohaterów. I chyba tyle wystarczy. Zdecydowanie polecam, książka dobra, ale troche poniżej poziomu "Gry o Tron" i "Starcia Królów".
Banned
Gold: 0.00
Aug 3 2010 11:39pm

"Nawałnica Mieczy - Krew i Złoto" - George R.R. Martin

Drugi tom trzeciej części Pieśni Lodu i Ognia. I chyba więcej nie trzeba pisać. Martin nadal trzyma poziom, nadal mamy do czynienia z zapierającymi dech w piersiach zwrotami akcji, ale jak dla mnie książka troche poniżej poziomu "Gry o Tron". Mimo wszystko wszystkim polecam i oczekuje "Uczty dla Wron"
Member
Gold: 4.41
Aug 9 2010 09:34am
opowieści z malazanskiej ksiegi poleglych S. Eriksona
Member
Gold: 2,801.00
Aug 9 2010 10:29am
czytał ktoś książkę "Człowiek, który nigdy nie chybiał"?
Member
Aug 16 2010 04:10am
"Uczta dla Wron" - Martin

Skończyłem ostatni wydany tom cyklu. Muszę przyznać, że książki te są najlepsza serią jaką póki co przeczytałem.
W samej "Uczcie dla Wron" akcja trochę spowalnia, kończy się już powoli wojna, zaczynają kolejne intrygi w całym królestwie, oczywiście nie brakuje zaskakujących momentów.
Zdecydowanie polecam.

Dzisiaj pewnie kupie jakiś nowy tytuł.
Member
Gold: 6.24
Aug 16 2010 05:33am
Zaczynam Malowanego Człowieka 2, moja recenzja jak skończę.
Member
Gold: 5.00
Warn: 30%
Aug 16 2010 05:36am
czytam posty na jsp, ale to chyba bardziej science-fiction
Member
Gold: 2,777.00
Aug 17 2010 09:49am
skonczylem wlasnie trylogie husycka

sapkowski utrzymal swoj swietny i luzny styl z wiedzmina ale tutaj calosc jest jakby "madrzejsza". widac ze wykonal ogromna prace biblioteczna bo ilosc postaci (w wiekszosci prawdziwych) jest przeogromna. do tego opisy miejscowosci, wsi i roznorakich terenow - cudo. cala historia jest jakby mniej "epicka" niz wiedzmin ale tutaj wszystko dzieje sie w miare prawdziwych czasach sredniowiecza - z dodatkiem niewielkiej magii (nie rzuca sie w oczy)

calosc oceniam bardzo dobrze. narrenturm i bozy bojownicy - calkiem rozne ksiazki ale trzymaja wysoki poziom i lux perpetua, ktora dla mnie odrobine slabsza. od polowy czuc bylo zmierzanie do nieuchronnego zakonczenia

cala saga jest pozycja obowiazkowa dla fanow fantasy ;]

w kolejce - łowcy dusz piekary, troche sie boje bo piekara prezentuje znacznie ubozsze slownictwo, slabszy styl i gorsza pomyslowosc ale bede sie martwil tym dopiero za miesiac jak wroce z wakacji

btw CoD_id - naprawde dziwie sie, ze tak sie wzbraniasz przed sapkowskim. troche ksiazek fantasy juz przeczytalem (nie jakos szczegolnei duzo ale i tak troche bylo) i jak dla mnie gniecie wszystkich. do tego mi osobiscie lepiej sie czyta polskich autorow bo tlumaczenie nigdy w 100% nie odda poukrywanych smaczkow jezykowych

i powaznie chlopie przeczytaj chociaz pierwsza czesc wiedzmina - gwarantuje ze zmiensiz zdanie. porownywanie jego popularnosci do zmierzchu itd jest troche nietrafne
dla mnie wiedzmin w fantasy jest jak godfather w filmach gansterskich czy bob dylan w folku/bluesie ;]]

btw ja sie osobiscie zasugerowalem opiniami, ktore tu zamieszczacie i w najblizszej przyszlosci planuje poczytac martina. przeraza mnie tylko cena ale to sie jakos ogarnie raczej

This post was edited by cOr on Aug 17 2010 09:53am
Member
Gold: 34.47
Aug 17 2010 10:01am
od niedawna zabralem sie powazniej za fantasy i coraz czesciej cale dnie spedzam na czytaniu ksiazek ; d

do tej pory przeczytalem:
bardzo dawno cala sage wiedzmina,

ostatnio:
trylogie trudi canavan - era pieciorga
trylogie licia troisi - wojny swiata wynurzonego
trylogia cwieka - klamca
robert szmidt - apokalipsa wedlug pana jana
robin hobb - trylogia skrotobojcy
edit: zapomnialem o kilku ksiazkach swiata dysku, pratchetta ; d

a wlasnie zaczalem:
robin hobb - trylogia zlotoskory

chetnie poczytam waszych komentarzy na temat tych pozycji, co wymienilem ; d

This post was edited by radioslav on Aug 17 2010 10:06am
Member
Aug 19 2010 01:59am
Quote (cOr @ Aug 17 2010 03:49pm)
skonczylem wlasnie trylogie husycka

btw CoD_id - naprawde dziwie sie, ze tak sie wzbraniasz przed sapkowskim. troche ksiazek fantasy juz przeczytalem (nie jakos szczegolnei duzo ale i tak troche bylo) i jak dla mnie gniecie wszystkich. do tego mi osobiscie lepiej sie czyta polskich autorow bo tlumaczenie nigdy w 100% nie odda poukrywanych smaczkow jezykowych

i powaznie chlopie przeczytaj chociaz pierwsza czesc wiedzmina - gwarantuje ze zmiensiz zdanie. porownywanie jego popularnosci do zmierzchu itd jest troche nietrafne
dla mnie wiedzmin w fantasy jest jak godfather w filmach gansterskich czy bob dylan w folku/bluesie ;]]

btw ja sie osobiscie zasugerowalem opiniami, ktore tu zamieszczacie i w najblizszej przyszlosci planuje poczytac martina. przeraza mnie tylko cena ale to sie jakos ogarnie raczej

Chyba siegnie za niedlugo po Sapka. Irytuje mnie tylko fakt jakim jest cena i jakos wydanai, bo nie oszukjmy sie - te empikowskie bodajze z fabryki słów kosztują ~37zl each, a wydanie jest strasznie biedne i ksiazki chude.

Co do Martina - cena jest jako tako usprawiedliwiona dlugosciami książek, całość wychodzi ~220 zł, a łacznie będzie ~3500 stron, czyli tak jakby 10 mniejszych książek : )

Co do Hobb - Złotoskóry jest słabszy od Skrytobójcy, ale sentyment do Bastarda zostaje, no i prawdziwy HAPPY END mamy w koncu.
Go Back To Polska Topic List
Prev12425262728205Next
Add Reply New Topic New Poll