To może ja powiem coś NA TEMAT.
Użytkowanie staje się zdecydowanie przyjemniejsze. Out of box dostajesz rzeczy takie jak pisanie smsów z komputera, odbieranie telefonów na komputerze czy Handoff (piszesz maila na telefonie, podchodzisz do komputera i jednym kliknięciem masz go na ekranie i możesz dokończyć pisanie na komputerze). No i masę drobnych rzeczy, np. trzymanie haseł do Wifi między różnymi urządzeniami, cały keychain do wszelkich credentials i podobne.
https://support.apple.com/en-us/HT204681Photos działa sensownie, sama cena iCloud jest śmieszna, iTunes używam tylko do podcastów (które zresztą bardzo fajnie synchronizują się między urządzeniami), więc nie wiem do końca co tam się dzieje.
Kontakty, kalendarze, notatki i reszte rzeczy można na sprzętach Apple używać i Googlowe i Appleowskie, różnicy większej nie ma.
Android sprawia wrażenie lepiej zintegrowanego z Google bo właśnie tej platformy używa domyślnie.
inb4: tak, da się mieć X na androidzie jak zainstalujesz Y z play store, A instalując B i podobne pierdolenie.
Jestem ateistą jeśli chodzi o technologie i w dupie mam to, czy ktoś używa Androida czy iPhone, nikomu nie będę wmawiał co dla niego jest lepsze. Budować żadnych ołtarzyków Jobsowi czy temu drugiemu nie planuje, ale akurat MBP i iPhone, czyli tzw. ekosystemu Apple używa się bardzo wygodnie i tyle.
Apple zawsze troche inaczej podchodziło do plików niż np. Windows, czego Windowsiarze nie mogą zrozumieć i płaczą o wszystko przy pierwszym kontakcie z OSX. Macbook czy iPhone traktują wszystko co mogą bardziej jako “zasoby” niż pliki, tj. zdjęcia w Photos czy piosenki albo podcasty w iTunes.
Nie wydają się jakoś specjalnie przejmować “plikowym” podejściem i potrafią niektóre rzeczy robić troche po swojemu albo naokoło.
Dlatego tym bardziej, jeśli ktoś słysząc iCloud zaczyna porównywać je do Google Drive to troche nie wiem co powiedzieć. Albo niewiele wie albo jest mało bystry. iCloud to cała platforma, tak samo zresztą jak Google.
Jeśli kupisz iPhone to część rzeczy prawdopodobnie wygodniej będzie Ci przenieść na iCloud (zdjęcia), ale nie przestaniesz używać Google Docs albo Dropboxa.
BTW: IMO Dropbox > Google Drive >>> iCloud Drive jeśli chodzi o trzymanie plików.