Quote (kipone @ 23 Feb 2014 18:23)
myr00n a posiadałeś jakiegoś E. Murinusa?
Yup, mam samiczke. Czadowy pajaczek, ale moim ulubionym gatunkiem ephe jest cyanognathus. Kapitalne gniazda robi, bk ma tendencje do kopania mimo budowy nadrzewnego. Korytarze tworzy od samego dna, do samej gory. Rewela.
Quote (Nothus @ 23 Feb 2014 18:35)
Lol, dwa powody dla których nie mam tej poe:
- Cena
- Cena
Trochę jak dla mnie wygórowana jak na tego ptasznika. Już P. murinus ładniejsze ma odcienie, a kosztuje 999% taniej, właściwie za darmo można dostać, jak mi jakieś zostaną i zabraknie mi kliszówek to zrobię tutaj wielkie rozdawanie.
Co do terrarium to mam na zbyciu całkiem spore terra dla żmij pustynnych / agam brodatych etc.
wszystko wzgledne. Metki nie kosztuja juz 300zl za l1 jak 3 lata temu a okolo 100. Imo znosna cena jak na pajaka o tym wygladzie. Mam 4 samiczku po okolo 5dc. Czekam jeszcze wylinke albo 2 i bede liczyl na jakis kokonik.
Quote (misiek[te] @ 23 Feb 2014 18:42)
Ostatnio padła mi P. metallica l5 :S jeżeli chodzi o agresywność to najgorsze są u mnie L. violaceopes - wylatują z gniazd bez zastanowienia. Z innych Poeciloterii miałem tylko 2 sztuki regalis i nie były aż tak bardzo agresywne. Mam też 2 sztuki E. murinus ale jeszcze malutkie - też niezłe wariaty. Wczoraj przekładałem H. lividum do większego pojemnika i nie było źle.
Lampropelmy sa super szybkie i wyjatkowo czesto pokazuja zeby. Piekne gatunki, w tym roku bede dopuszczal nigerrimum.
Quote (kipone @ 23 Feb 2014 18:50)
siema warol a no nie wiem myślałem, że on tutaj taki jedyny zapaleniec, że ma całą ścianę xd
btw miałem jednego niestaty musiałem wydać bo braszka uczulony a teeeen to waaaaaaaariatt no i jadzik ma całkiem całkiem w cipkę
ja to chciałbym może zbożówkę jakąś bo to mało groźne (patrzę na braszkę, który niby ma to za nic ale widziałem co się dzieje po samej osie/pszczole xd)
Mnie nie uzarl zaden pajak do tej pory. Wystarczy miec leb na karku, nie panikowac za duzo i jest ok. Zdarzalo mi sie miec jadusy na lapie, bk mnie zaskoczyly, ale jesli nie spanikujesz to na99% cie nie dziabna.
Quote (Nothus @ 23 Feb 2014 19:34)
Bardziej chodziło mi o to, że stosunkowo do innych ptaszników to jest to mega overpriced. Wszystkie swoje ptaszniki w życiu kupowałem w granicach 0-50zł, a jak mi gostek na Nowodworskiej w Pradze krzyknął prawie 200 zł za L6 samicę, to myślałem, że go wyśmieję. Za Xenesthisa spp. chcieli prawie 600 zł.
Rozumiem mieć zajawkę na terrarystykę, ale bez jaj - od L1 lub nawet L6 może się tyle zdarzyć, że nawet nie zdążysz pomyśleć o rozmnożeniu i finalizacji konkretnej inwestycji, a już pająk padnie z byle powodu.
To zalezy jak podchodzisz do hodowli. Jezeli potraktujesz zakup np samiczki poe jako inwestycje to nie wyglada zle. Dorosla samiczka to kolo 600-700 zl, samiec 100 a z kokonu moze ci wyskoczyc i 10k. Rozumiem, ze nie ma co wydawac w kurwe kasy na oajaka bo to rarytas i rzadki, ale wyglada jak parahybana. Co innego jak planujesz rozmnozyc Harpactira pulchripes, metki, balfouri czy xenesthis sp. Blue. Te pajaki sa na tyle atrakcyjne, ze nawet za duza cene masz na nie rynek zbytu. Ja np teraz bede prawdopodobnie rozmbazal tylko te nieco drozsze gatunki (25+ za l1) a bardziej na powaznie zajme sie wezami, lonkretniej viridisami (kazdy maluch to w koncu 900+ zl).
inna sprawa ze murinusy sa w chuj tanie jak na ten wyglad. Murinusy i RCF rozkurwiaja. Mam zamiar zakupic jakies odlowione z ten drugiej odmiany wkrotce.
This post was edited by myr00n on Feb 23 2014 01:04pm