d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Terrarystyka > Temat Oficjalny
Prev1240241242243244268Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Feb 23 2014 01:02pm
Quote (kipone @ 23 Feb 2014 18:23)
myr00n a posiadałeś jakiegoś E. Murinusa?

Yup, mam samiczke. Czadowy pajaczek, ale moim ulubionym gatunkiem ephe jest cyanognathus. Kapitalne gniazda robi, bk ma tendencje do kopania mimo budowy nadrzewnego. Korytarze tworzy od samego dna, do samej gory. Rewela.
Quote (Nothus @ 23 Feb 2014 18:35)
Lol, dwa powody dla których nie mam tej poe:
- Cena
- Cena
Trochę jak dla mnie wygórowana jak na tego ptasznika. Już P. murinus ładniejsze ma odcienie, a kosztuje 999% taniej, właściwie za darmo można dostać, jak mi jakieś zostaną i zabraknie mi kliszówek to zrobię tutaj wielkie rozdawanie.

Co do terrarium to mam na zbyciu całkiem spore terra dla żmij pustynnych / agam brodatych etc.

wszystko wzgledne. Metki nie kosztuja juz 300zl za l1 jak 3 lata temu a okolo 100. Imo znosna cena jak na pajaka o tym wygladzie. Mam 4 samiczku po okolo 5dc. Czekam jeszcze wylinke albo 2 i bede liczyl na jakis kokonik.
Quote (misiek[te] @ 23 Feb 2014 18:42)
Ostatnio padła mi P. metallica l5 :S jeżeli chodzi o agresywność to najgorsze są u mnie L. violaceopes - wylatują z gniazd bez zastanowienia. Z innych Poeciloterii miałem tylko 2 sztuki regalis i nie były aż tak bardzo agresywne. Mam też 2 sztuki E. murinus ale jeszcze malutkie - też niezłe wariaty. Wczoraj przekładałem H. lividum do większego pojemnika i nie było źle.

Lampropelmy sa super szybkie i wyjatkowo czesto pokazuja zeby. Piekne gatunki, w tym roku bede dopuszczal nigerrimum.
Quote (kipone @ 23 Feb 2014 18:50)
siema warol a no nie wiem myślałem, że on tutaj taki jedyny zapaleniec, że ma całą ścianę xd
btw miałem jednego niestaty musiałem wydać bo braszka uczulony a teeeen to waaaaaaaariatt no i jadzik ma całkiem całkiem w cipkę
ja to chciałbym może zbożówkę jakąś bo to mało groźne (patrzę na braszkę, który niby ma to za nic ale widziałem co się dzieje po samej osie/pszczole xd)

Mnie nie uzarl zaden pajak do tej pory. Wystarczy miec leb na karku, nie panikowac za duzo i jest ok. Zdarzalo mi sie miec jadusy na lapie, bk mnie zaskoczyly, ale jesli nie spanikujesz to na99% cie nie dziabna.
Quote (Nothus @ 23 Feb 2014 19:34)
Bardziej chodziło mi o to, że stosunkowo do innych ptaszników to jest to mega overpriced. Wszystkie swoje ptaszniki w życiu kupowałem w granicach 0-50zł, a jak mi gostek na Nowodworskiej w Pradze krzyknął prawie 200 zł za L6 samicę, to myślałem, że go wyśmieję. Za Xenesthisa spp. chcieli prawie 600 zł.
Rozumiem mieć zajawkę na terrarystykę, ale bez jaj - od L1 lub nawet L6 może się tyle zdarzyć, że nawet nie zdążysz pomyśleć o rozmnożeniu i finalizacji konkretnej inwestycji, a już pająk padnie z byle powodu.

To zalezy jak podchodzisz do hodowli. Jezeli potraktujesz zakup np samiczki poe jako inwestycje to nie wyglada zle. Dorosla samiczka to kolo 600-700 zl, samiec 100 a z kokonu moze ci wyskoczyc i 10k. Rozumiem, ze nie ma co wydawac w kurwe kasy na oajaka bo to rarytas i rzadki, ale wyglada jak parahybana. Co innego jak planujesz rozmnozyc Harpactira pulchripes, metki, balfouri czy xenesthis sp. Blue. Te pajaki sa na tyle atrakcyjne, ze nawet za duza cene masz na nie rynek zbytu. Ja np teraz bede prawdopodobnie rozmbazal tylko te nieco drozsze gatunki (25+ za l1) a bardziej na powaznie zajme sie wezami, lonkretniej viridisami (kazdy maluch to w koncu 900+ zl).
inna sprawa ze murinusy sa w chuj tanie jak na ten wyglad. Murinusy i RCF rozkurwiaja. Mam zamiar zakupic jakies odlowione z ten drugiej odmiany wkrotce.

This post was edited by myr00n on Feb 23 2014 01:04pm
Member
Gold: Locked
Feb 23 2014 01:13pm
Quote (myr00n @ 23 Feb 2014 21:02)

To zalezy jak podchodzisz do hodowli. Jezeli potraktujesz zakup np samiczki poe jako inwestycje to nie wyglada zle. Dorosla samiczka to kolo 600-700 zl, samiec 100 a z kokonu moze ci wyskoczyc i 10k. Rozumiem, ze nie ma co wydawac w kurwe kasy na oajaka bo to rarytas i rzadki, ale wyglada jak parahybana. Co innego jak planujesz rozmnozyc Harpactira pulchripes, metki, balfouri czy xenesthis sp. Blue. Te pajaki sa na tyle atrakcyjne, ze nawet za duza cene masz na nie rynek zbytu. Ja np teraz bede prawdopodobnie rozmbazal tylko te nieco drozsze gatunki (25+ za l1) a bardziej na powaznie zajme sie wezami, lonkretniej viridisami (kazdy maluch to w koncu 900+ zl)

Podchodzę do wszystkich moich zwierząt w ten sposób - kupiłem i ma się zwrócić, w końcu jest to inwestycja. Imho o wiele łatwiej i syzbciej jest siędorobić na pająkach, niż na gadach. Z moją P.vitticeps męczyłem się prawie ROK, żeby udało się w końcu dopuścić do kopulacji. Później z jajami był taki problem, że było ich mało - 11... Proces inkubacji przetrwało 8 z nich. Odchowałem je jakoś tydzień-półtora i sprzedawałem po 40-45zł = MAŁO, ZA MAŁO i jeszcze mniej.

Dla porównania u Chromki (pożyczyłem samca od znajomego) kokon złożyła mi po niecałych 5 miesiącach, a po kolejnym miesiącu już były nimfy. Sama je rozpakowała i się nimi opiekowała. Co słabsze padły, ale zdecydowana większość przeżyła. Dużą część rozdałem znajomym, którzy pomogli mi w procesie rozmnażania tych dwóch Chromek, ale około 70 sztuk sprzedałem po 30zł każda.

Myślałem już nad wyprzedażą całej kolekcji i zaprzestaniu tego, bo to czysta loteria...
Member
Feb 23 2014 01:18pm
Quote (Nothus @ 23 Feb 2014 20:13)
Podchodzę do wszystkich moich zwierząt w ten sposób - kupiłem i ma się zwrócić, w końcu jest to inwestycja. Imho o wiele łatwiej i syzbciej jest siędorobić na pająkach, niż na gadach. Z moją P.vitticeps męczyłem się prawie ROK, żeby udało się w końcu dopuścić do kopulacji. Później z jajami był taki problem, że było ich mało - 11... Proces inkubacji przetrwało 8 z nich. Odchowałem je jakoś tydzień-półtora i sprzedawałem po 40-45zł = MAŁO, ZA MAŁO i jeszcze mniej.

Dla porównania u Chromki (pożyczyłem samca od znajomego) kokon złożyła mi po niecałych 5 miesiącach, a po kolejnym miesiącu już były nimfy. Sama je rozpakowała i się nimi opiekowała. Co słabsze padły, ale zdecydowana większość przeżyła. Dużą część rozdałem znajomym, którzy pomogli mi w procesie rozmnażania tych dwóch Chromek, ale około 70 sztuk sprzedałem po 30zł każda.

Myślałem już nad wyprzedażą całej kolekcji i zaprzestaniu tego, bo to czysta loteria...

To zalezy od gatunku przede wszystkim. Ja mam w planie po wakacjach kupic do parki mojego viridisa jakiegoa high yellow. Z takimi genami ma potencjal i na 1,5 k za sztuke, a te weze sie sorzedaja ze wzgledu na wyglad. Myslalem tez o boa psioglowych, bo o dziwo bardzo ich malo u nas na rynku, a sa swietne z wygladu.
Fotka viridis high yellow:
http://www.moreliamorphs.de/fileadmin/mm/neue_Bilder/highyellow/9hy.jpg/%22]http://www.moreliamorphs.de/fileadmin/mm/neue_Bilder/highyellow/9%20hy.jpg

This post was edited by myr00n on Feb 23 2014 01:19pm
Member
Gold: Locked
Feb 23 2014 01:19pm
Quote (myr00n @ 23 Feb 2014 21:18)
To zalezy od gatunku przede wszystkim. Ja mam w planie po wakacjach kupic do parki mojego viridisa jakiegoa high yellow. Z takimi genami ma potencjal i na 1,5 k za sztuke, a te weze sie sorzedaja ze wzgledu na wyglad. Myslalem tez o boa psioglowych, bo o dziwo bardzo ich malo u nas na rynku, a sa swietne z wygladu.
Fotka viridis high yellow:
http://www.moreliamorphs.de/fileadmin/mm/neue_Bilder/highyellow/9%20hy.jpg

404 not found
Member
Feb 23 2014 01:23pm
Quote (Nothus @ 23 Feb 2014 20:19)
404 not found

Juz nie chce mi sie fixowac. Pozno juz, a jutro mam ostatnia szanse na znalezienie jakiegos ptasznika w srodowisku naturalnym. Pierwszy rezultat w google dla morelia viridis high yellow jest najs.
Member
Gold: 2.51
Feb 23 2014 01:50pm
IGOR KOLEZKO WIDZIALES TEN LAMENT NA GRUPIE XD
Member
Gold: 350.00
Feb 23 2014 03:28pm

ja pierdole ale kozacki, duże to rośnie? wgl zastanawiam się nad wężem ale chyba jeszcze mnie nie stać na terrarium..
Member
Gold: 15,461.01
Feb 23 2014 04:36pm
Quote (kipone @ Feb 23 2014 10:28pm)

ja pierdole ale kozacki, duże to rośnie? wgl zastanawiam się nad wężem ale chyba jeszcze mnie nie stać na terrarium..

To jest słynny Reptilus Atari Commonus
Member
Gold: 350.00
Feb 23 2014 05:22pm
Quote (LoQ @ 23 Feb 2014 23:36)
To jest słynny Reptilus Atari Commonus

pierdole zbieram na terra i zdobędę ten gatunek
Member
Feb 23 2014 07:53pm
Quote (kipone @ 23 Feb 2014 22:28)

Dla malego terra to nie wydatek raczej. Male sie dobrze nagrzewa i mozna je zrobic za grosze. Potem taki takie terra 100x60x60 i elo, kilka stowek wydatku jak bedziesz sam zraszal. Klopot zaczyna sie jak zdarza Ci sie wyjechac. Ja przez to musialem dokupic system cameleo, ktory ladnie mi steruje oswietleniem, ogrzewaniem, zamglawianiem i zraszzaniem oraz dobry system zraszajacy.

generalnie jakby ktos chcial poczytac o viridisa to mam na mailu ksiazke more complete chondro grega maxwella. Ksiazka normalnie kosztuje kilkadziesiat funtow, a jest kompendia wiedzy na temat chondroskow z ladnymi zdjeciami.
Go Back To Polska Topic List
Prev1240241242243244268Next
Add Reply New Topic New Poll