d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1236237238239240469Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Aug 9 2013 02:20am
Po 4 rano jest najlepsza pogoda do biegania. ;]
Member
Gold: 500.00
Aug 9 2013 03:20am
Quote (kefir @ Aug 9 2013 09:20am)
Po 4 rano jest najlepsza pogoda do biegania. ;]

dole pozny wieczor.
Member
Gold: 3,704.84
Aug 13 2013 06:20am
hej
planuje wziecie udzialu w maratonie warszawskim. nigdy wczesniej na powaznie nie biegalem, kiedys rekreacyjnie, ale to 3 lata temu bylo. no i jako dzieciak czynnie uprawialem sport. szukam porady - czy w ogole warto probowac startu w maratonie - malo czasu do biegu zostalo a kondycja jest raczej srednia. motywacja duza.
zaczalem uzywac endomondo, jest cos lepszego / bardziej popularnego - co i dlaczego? mam iphone 4s i jest dosc ciezki zeby z nim biegac tak na dluzsze dystanse, poza tym spodenki musze miec dla niego z odpowiednia kieszonka - a do bieganie takich nie produkuja chyba.
w jakie buty zainwestowac? obecnie mam adidasy za 150zl do biegania oraz jakies uniwersalne adidasy za ok 180zl. ile mniej wiecej powinny kosztowac dobre buty i czym sie kierowac przy wyborze?
Member
Gold: 3,750.00
Aug 13 2013 08:07am
Quote (Henio17 @ 13 Aug 2013 13:20)
hej
planuje wziecie udzialu w maratonie warszawskim. nigdy wczesniej na powaznie nie biegalem, kiedys rekreacyjnie, ale to 3 lata temu bylo. no i jako dzieciak czynnie uprawialem sport. szukam porady - czy w ogole warto probowac startu w maratonie - malo czasu do biegu zostalo a kondycja jest raczej srednia. motywacja duza.
zaczalem uzywac endomondo, jest cos lepszego / bardziej popularnego - co i dlaczego? mam iphone 4s i jest dosc ciezki zeby z nim biegac tak na dluzsze dystanse, poza tym spodenki musze miec dla niego z odpowiednia kieszonka - a do bieganie takich nie produkuja chyba.
w jakie buty zainwestowac? obecnie mam adidasy za 150zl do biegania oraz jakies uniwersalne adidasy za ok 180zl. ile mniej wiecej powinny kosztowac dobre buty i czym sie kierowac przy wyborze?

Ile jesteś w stanie przebiec w tym momencie? Jeżeli mniej niż 20 kilometrów, to nawet się nie podejmuj.

Endomondo jest najlepsze, nie ma niczego lepszego. Są specjalne opaski na rękę, do której możesz wpiąć telefon - poszukaj na ***.

Co do butów to zależy od Ciebie, byle były dobrze amortyzowane i przewiewne. Nie ma co wydawać ogromnych pieniędzy, ja ostatnio w Lidlu kupiłem buty do biegania za 65 złotych (mieli akurat "gazetkę" dla biegaczy) i jestem bardzo zadowolony, przebiegłem już sporo kilometrów, a nic mnie nie obciera.
Member
Aug 13 2013 01:22pm
Quote (Zaop @ Aug 13 2013 03:07pm)
Ile jesteś w stanie przebiec w tym momencie? Jeżeli mniej niż 20 kilometrów, to nawet się nie podejmuj.

Endomondo jest najlepsze, nie ma niczego lepszego. Są specjalne opaski na rękę, do której możesz wpiąć telefon - poszukaj na ***.

Co do butów to zależy od Ciebie, byle były dobrze amortyzowane i przewiewne. Nie ma co wydawać ogromnych pieniędzy, ja ostatnio w Lidlu kupiłem buty do biegania za 65 złotych (mieli akurat "gazetkę" dla biegaczy) i jestem bardzo zadowolony, przebiegłem już sporo kilometrów, a nic mnie nie obciera.

odnosnie 1 pytania - na chwile obecna i na dzien dzisiejszy nie przebiegne 20km. zapytaj za 7-14dni - w razie braku kontuzji - bez problemu. zalezy jeszcze o jakim przebignieciu mowa. widzialem na poprzedniej edycji jakiegos maratonu ogon zawodnikow - oni szli. jak mam isc, to nie wezme udzialu. jak mam uzyskac slaby rezultat - tez nie wezme. musi byc przyzwoity rezultat! za kilka dni najpewniej bede w stanie przebiedz 20km, ale... no wlasnie w wolnym tempie :D 3 lata temu biegalem rekreacyjnie, tzn sam i od tak sobie, ale uzyskiwalem kolo 10km (nie bylo sensu wiecej biegac, bo i czasu nie bylo i takie trasy byly w okolicy).

kwestia obcierania to kewstia rozchodzenia :) przy dluzszym uzytkowaniu moze obcierac tylko. warto zainwestowac w buty - chcialbym kupic w miare szybko zeby sie z nimi oswoic. obecne maja... dziure - siateczka zostala przebita przez moja szeroka noge :D haha :D w nich raczej maratonu nie przebiegne. na co zwracac uwage - jakies systemy stabilizacji, amoryzacji?

bede uzywal endomondo wiec, dzieki za info.
Member
Aug 13 2013 01:29pm
Robia przerwy w biegu i ida raz na jakies czas. Na koniec wyprzedzaja innych bo dzieki temu zachowuja wiecej sil. Jesli chcesz sie bawic w chodzenie to sobie odpusc. Maraton polega na przebiegnieciu 42km, a nie zjebanym chodzeniu.
Member
Aug 15 2013 12:48am
Quote (kefir @ Aug 13 2013 08:29pm)
Robia przerwy w biegu i ida raz na jakies czas. Na koniec wyprzedzaja innych bo dzieki temu zachowuja wiecej sil. Jesli chcesz sie bawic w chodzenie to sobie odpusc. Maraton polega na przebiegnieciu 42km, a nie zjebanym chodzeniu.

jak dobrze rozumiem, boisz sie chodzacych maratonczykow, bo sa oni w stanie wyprzedzic na mecie Ciebie biegnacego? :rolleyes:

musze sobie jednak kupic nowe buty, obecne pekaja z boku stopy po 1 jak i po 2 stronie. orientuje sie ktos jakie firmy produkuja stosunkowo szerokie obuwie sportowe do biegania. o ile dobrze pamietam to puma i new balance takie mialy, ale moge sie mylic.

co do endomondo. jak dokladne sa pomiary? bo z tego, co widze, to jest sciema :D wyniki na mapce biegu nie pokrywaja sie w statystykach. ponadto potrafi mi zmierzyc wynik na 1km w dobrym czasi (az za dobrym!) i na mapce zazncza ok 800m w tym czasie. jak rozumiem te wyniki mam traktowac tylko szacunkowo i orientacyjnie?
Member
Gold: 505.75
Aug 15 2013 01:32pm
Quote (Zaop @ Aug 13 2013 04:07pm)

Endomondo jest dobre ale do telefonu i jako motywator social.
Do analizy treningów jest kilka lepszych serwisów np. darmowy run-log.com
Co do butów - jeśli na początek, nie ma co wydawać więcej niż 100 pln (z Lidla lub z Decathlonu za ~70 pln starczą), ale jeśli aspirujesz do maratonu i będziesz ładował po np. 50-60km tygodniowo, to warto poszukać czegoś z profesjonalnym systemem amortyzacji wśród Asics, Saucony, Nike, New Balance, Mizuno, Puma, Adidas.

/e:
A co tam - pochwalę się.
Dzisiejszy start w zawodach na 10km: 38:23 (jest życie)

This post was edited by arachno_m on Aug 15 2013 01:36pm
Member
Gold: 505.75
Aug 15 2013 01:48pm
Quote (kefir @ Aug 13 2013 09:29pm)

Słyszałeś/czytałeś o metodzie Jeffa Gallowaya?
Jedna z lepszych metod treningowych/startowych dla totalnych amatorów na debiut w maratonie.

/e:
sry z double posta - z rozpędu :)

Quote (Henio17)

Moim zdaniem za mało czasu, żeby bezkontuzyjnie i/lub bez spotkania ze ścianą przebiec maraton pod koniec września. Zbyt mało czasu i co za tym idzie za mało km-ów będziesz miał w nogach. Pobiegaj trochę, zrób może na koniec sezonu półmaraton, przepracuj odpowiednio zimę i pobiegnij w Warszawie, ale na Orlen Maratonie (27.04.2014).

Opaska na ramię jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku telefonu jako gpsa.

adidas do biegania to qpa :) (może inaczej - za te same pieniądze lub taniej można mieć bardziej zaawansowane technologicznie buty firm, które specjalizują się w butach dla biegaczy).
Poszukaj coś (może na wyprzedażach - modele ubiegłych sezonów) wśród asics, saucony, mizuni, new balance, brooks. Najlepiej przejdź się do profesjonalnego sklepu dla biegaczy (ale nie molocha typu decathlon czy intersport) i poprzymierzaj, przebiegnij się i porozmawiaj ze sprzedawcą. Na pewno dobrze Ci doradzą.

This post was edited by arachno_m on Aug 15 2013 02:00pm
Member
Aug 15 2013 02:00pm
Quote (arachno_m @ Aug 15 2013 07:48pm)
Słyszałeś/czytałeś o metodzie Jeffa Gallowaya?
Jedna z lepszych metod treningowych/startowych dla totalnych amatorów na debiut w maratonie.

Slyszalem. Ale jestem zdania, ze maraton sie biega. ;] Sam mialem w tym roku pobiec ale kolano mnie zalatwilo.
Go Back To Polska Topic List
Prev1236237238239240469Next
Add Reply New Topic New Poll