Quote (Xasthur @ 30 May 2015 12:49)
Oczywiście, że możesz to robić. Skyrim dzięki ogromnemu moderskiemu community nadal żyje i ma się dobrze. No chyba, że nie chcesz tego robić z uwagi na fakt, że to nie robota producentów, co byłoby dla mnie głupie. Niedługo sam naskrobię jakiś porównywalnik, bo jak dla mnie Skyrim > Wiesiek i chyba już z tym umrę.
Wiem, że ma się dobrze i graficznie też, a że ogromna w tym rola community, to tym lepiej. Chodzi mi o to, że Skyrim to wspaniały wielki świat i epicka fabuła, ale Cdprojekt popatrzył i zrobil to w wielu aspektach po prostu lepiej. Side questy? Wpływ Twoich czynów na to jak jesteś odbierany, wpływ Twoich decyzji na rozwój fabuly? Wiedźmin w tym aspekcie masakruje, Skyrim ma fajne niektóre wątki gildiowe, szczególnie zabójców, ale niewiele wiecej rzeczy go wyroznia w kwestiach pobocznych. NPC'ki to osobna masakra, w Wiedźminie jest to na kompletnie innym poziomie. Główny bohater to chyba kwestia gustu, niektorzy wola grać niemą postacią z czystą kartą i ja tez nie mam nic przeciwko temu, ale Geralt został zrobiony znakomicie i dialogi oraz interakcja z npcami takze dzieki jego historii jest nieporownywalna.
System walki wolę Wiedzmiński, niby musisz być tym wiedźminem, a w Skyrimie masz różne metody walki, to wszystko jest po prostu bardziej soczyste.
Gwent, walki barowe i wyscigi konne to sympatyczny dodatek, chociaż gwent tutaj mocno się wyróżnia.
Więcej poczucia humoru i to na przyzwoitym poziomie, więcej realizmu w kontekście chociażby wulgaryzmów i zachowań ludzkich, głównie szarość i ciągle poszukiwanie mniejszego zla, a nie najczęściej czarno-białe wybory. Wieksza dbalosc o szczegóły w grze, jak jakies niby nieistotne grafiki, elementy ścieżki dźwiękowej czy elementy architektury stworzone z niespotykana pieczolowitoscia. Muzyka oczywiście w Skyrim jest genialna, ale Wiedźmin tutaj nie ustępuje moim zdaniem.
Jest jeszcze kwestia gameplayu, progresu, skilli, itemow i samego ekwipunku oraz tego co lootujesz i na ile Ci to potrzebne, ale juz nie chce mi się na ten temat wypowiadać, tym bardziej na telefonie, poza tym nie musze bronic tych aspektow jak niepodleglosci