Quote (Last_Hope @ 13 Aug 2017 19:34)
Mam wędkę 4,20 m 5-25g
Jaki zestaw na to mogę założyć poza spławikiem?
Jakie ryby max można z taką wędką łowić?
Jakby nie patrzeć, to jest to wędka spławikowa. Liny i karpie na takiego kija do 2 kg to będzie frajda

Myślę, że ciężko Ci będzie na jeziorze złapać coś większego bez wcześniejszego kilkudniowego nęcenia. Wędka odgrywa mniejszą rolę przy holu ryby niż kołowrotek (w sensie, że wędka na pewno wytrzyma). Ja ostatnio wyciągnąłem suma 7kg na wklejankę na sandacza 7-30g. Czysta zabawa

Kołowrotek 3000.
Sprawdź sobie na jakim gruncie będziesz tam łowić i jak daleko od brzegu. Zestaw klasyczny ze spławikiem przelotowym. Musisz jeszcze sprawdzić dno, czy jest porośnięte glonami, czy znajdziesz sobie jakieś miejsce bez zaczepów i z twardym dnem. Najlepiej zaraz obok jakiejś trzcinki albo lilii wodnych. Podrzucić tam codziennie wieczorem puszkę kukurydzy albo trochę pęczaku. W dniu łowienia zanęta z garścią kuku. Po 3-4 dniach nęcenia w miejsce powinny wejść już jakieś fajne sztuki. Jak nie chcesz łapać drobnicy, to możesz nęcić tylko grubą zanętą, ale ja zawsze też zwabiam drobnicę, bo wiem, że później drapieżnik lubi siedzieć w takich miejscach

Quote (Republika @ 14 Aug 2017 00:42)
Okonie z patelni
Ja zawsze zakładam wolfram. Przy łowieniu sandaczy nie czuję jakiejś grubej różnicy, a jak trafia się szczupak, to przynajmniej nie odpływa z przynętą. Okonie to oczywiście pojebane ryby i jak mają wziąć, to nie będzie obchodził je wolfram, chyba że woda będzie idealnie przezroczysta.
This post was edited by 5cooby on Aug 13 2017 11:56pm