Quote (Harmala @ 21 Feb 2013 20:03)
wez na tcp poczytaj o diecie dla legwanow, ja nie wiem nic ponadto ze trzeba mu diete strasznie zbilansowac+ obowiazkowo jakies witaminki
co do osprzetu- kup tylko zarowki i mate grzewcza, chyba ze czegos dodatkowo tam potrzeba to i to zakup. co do konarow i innych badyli- wez poczekaj na wiosne i pojdz do lasu, nazbieraj i sam zrob, naprawde lepiej jest samemu zrobic i zaoszczedzic troche goldow na cos innego co moze sie przydac przy budowie terra, rowniez samo terra polecam zrobic recznie, przy takich wymiarach zaplacisz bardzo duzo, mysle ze nie zmiescisz sie w 400 pln, a jak kupisz szkolo, silikon to na samo terra wydasz maksymalnie 200
mam to szczescie ze do lasu mam z 20-30metrów wiec nie powinno byc to wiekszym problemem
Quote (myr00n @ 21 Feb 2013 20:06)
Wystarczy wpisac iguana iguana albo legwan zielony i wyskoczy Ci dieta. Trzeba troche sie naszukac i poczytac zanim kupi sie zwierzaka.
Generalnie dieta nie opiera sie na owocach afair, one stanowia jakas mniejsza czesc diety. Ja generalnie sobie odpuscilem z tym gatunkiem jak i innymi jaszczurami ze wzgledu na upierdliwosc kupowania/hodowania roslin w celu wlasnie balansowania diety. Oprocz tego trzeba sie nim zajmowac codziennie, a ja czesto wyjezdzam.
Osprzet w zaleznosci od tego ile jestes w stanie sam zrobic. Generalnie liczac, ze chcesz zrobic takie duze terra (pamietaj, ze jest oni duze, a legwany nie rosna jakos szybko), powinienes sie liczyc z wydatkiem 1k zl za cale terrarium z wyposazeniem. To mocno na oko, ale jakos tak powinno wyjsc.
no wlasnie czytalem ze to bardzo wymagajacy gatunek wiec musze sie powaznie nad tym zastanowic ale jesli zajawka mi nie minie to gdy ruszy wiosna zaczne ogarniac dla niego terarium i sie zobaczy mysle ze zrobie jakos o 30-40% mniejsze niz 250x200x200