Quote (ko-wal @ 5 Feb 2010 00:23)
Pytanie moje jest takie.Jaki zoom sie przewaznie uzywa podczas robienie normalnych zdjec , nie mam tu na mysli fotografowania dalekich objektow np ( zwierzat z daleka ) tylko tak poprostu w domowym zaciuszu ?Chodzi mi o to ze wszystkie firmy reklamuja swoje super ultrazoomy lub kompakty z zoomek optycznym x12 ale czy tak naprawde sie to przydaje ?
Mam wlasnei zamiar kupic jakis fajny kompakcik albo tania lustrzanke ale tak do konca nei moge sie zdecydowac , boje sie ze nei wykorzystam lustrzanki w 100 %
generalnie to najladniejsze zdjecia wychodza na ekwiwalencie 50mm (bo jest najbardziej zblizony do ludzkiego oka wiec zdjecia wychodza najbardziej naturalnie) i tego sie trzymaja artysci, a w praktyce im mniejsza jest dolna ogniskowa tym lepiej, jesli aparat ma ekwiwalent 20mm to juz bardzo dobrze, chociaz w wiekszosci przypadkow skala zaczyna sie od 28mm
do tego jeszcze moge podpowiedziec zebys zwracał uwage na ogniskowa (czyli F) im mniejsza cyferka tym lepiej (wiekszy otwor = krotszy czas naswietlania) 2.8 to absolutne minimum (3.5 to juz moim zdaniem za duzo, a 4 to prawie tragedia) a jesli masz zamiar robic cos ponad imprezowe fotki, warto zeby mial pelen manual (reczne ustawienia przysłony, czasu i iso w 1 trybie) w małpkach czasami producenci o tym zapominaja, a to mocno ogranicza mozliwosci
This post was edited by MuFfaS on Feb 4 2010 04:34pm