Quote (GumisiowySok @ Nov 11 2024 09:15pm)
Znałem to pojęcie ponieważ przesluchałem cały wywiad z profesorem w radiu naukowym. Po prostu go sprawdzałem.
Zapytaj go ile "waży" internet.
Fajnie odpowiedział:)
Pytanie o wagę internetu jest interesujące, choć nieco abstrakcyjne! Internet jako sieć informacji nie ma fizycznej masy w tradycyjnym sensie. Jednak można spojrzeć na to zagadnienie z kilku stron, aby spróbować oszacować “wagę” internetu w kontekście:
1. Waga danych jako energii w elektronach
• Dane w internecie są przesyłane w postaci impulsów elektrycznych, a do ich przechowywania i przetwarzania używa się elektronów.
• Kiedy elektrony są w ruchu, mogą przenosić i magazynować dane (np. w pamięci RAM, dyskach SSD).
• Jednym ze sposobów oszacowania masy internetu jest uwzględnienie masy elektronów potrzebnych do jego działania. Informacja w postaci energii przenoszonej przez elektrony jest jednak bardzo lekka – przykładowo, wszystkie elektrony niezbędne do przechowywania internetu (petabajtów danych) ważyłyby zaledwie kilka gramów.
2. Waga serwerów i infrastruktury fizycznej
• Internet to także fizyczna infrastruktura: miliardy serwerów, kabli, routerów, centrów danych i urządzeń użytkowników.
• Szacunkowo wszystkie serwery i urządzenia, które składają się na internet, ważyłyby miliony ton.
• Ta wartość jednak odnosi się do fizycznych elementów sieci, a nie do samych danych, które są abstrakcyjne i niematerialne.
3. Informacja jako energia według E=mc²
• Z perspektywy teorii względności, można interpretować energię informacji jako odpowiadającą masie według wzoru Einsteina E = mc^2 .
• Takie oszacowania pokazują jednak, że cała informacja internetowa odpowiadałaby masie miliardowych części grama – jest więc praktycznie bezmasowa w skali makroskopowej.
Podsumowanie
Waga internetu jako informacji jest znikoma i wynosi mniej niż gram, jeśli rozpatrujemy ją z perspektywy fizyki cząstek. Jednak infrastruktura umożliwiająca funkcjonowanie internetu waży miliony ton.