d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Czy To Dobry Telefon?
Prev12345Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Sep 17 2024 11:11am
Quote (Cathan @ Sep 17 2024 04:33pm)
Ja mam motorolę, no ale nie jestem zbyt wymagającym klientem, telefon ma dzwonić i mieć internet.

Stary teraz jak dziecko nie ma telefonu to pewnie ma przejebane w szkole a inne dzieciaki sie smieja ze nie ma telefonu albo wlasnie nosi jakis xiaomi ktorego wstydzi sie wyciagnac z plecaka. Tak wlasnie iron wpedza sie dzieciaki w kompleksy
Member
Gold: 12,059.17
Sep 17 2024 03:17pm
Quote (Shapiro @ 17 Sep 2024 19:11)
Stary teraz jak dziecko nie ma telefonu to pewnie ma przejebane w szkole a inne dzieciaki sie smieja ze nie ma telefonu albo wlasnie nosi jakis xiaomi ktorego wstydzi sie wyciagnac z plecaka. Tak wlasnie iron wpedza sie dzieciaki w kompleksy

wydaje mi się że w Łodzi, zwłaszcza poza centrum, to chyba Xiaomi powinno być okej.
To jest chyba szybki telefon i gierki powinny chodzić super.
Mam nadzieje, bo już go zamówiłem.

Quote (Better_Living_Through_Chemistry @ 17 Sep 2024 18:35)
W jakim wieku zaczales sobie robic i pytac innych o nudesy drogi kolego? b)

Ja to smartfona sobie kupiłem na studiach dopiero, a w czasach mojej młodości to się pisało na komputerze w gadugadu lub smsy.

Quote (RedGentooHat @ 17 Sep 2024 18:15)
dlatego ze mozesz do takiego szajsunga wpakoawc topowy procesor, milion ram, 2x rtx4090ti, hologram i rzutnik a i tak to bedzie syf bo to system jest problemem. Dlatego na te chwile iphony nie maja absolutnie zadnej konkurencji. Jezeli dla kogos alternatywa ios jest android to ablo jest uposledzony umyslowo i nie zna sie na technolgiach na tyle by nie wiedziec czemu android to syf i nie ma najmniejszego bezpieczenstwa albo jest za biedny na iphona, co aktualnie brzmi abstrakcyjnie bo iphony sa tansze od szajsungow, wiec na prawde trzeba byc niezbyt rozgarnietym by szajsungi kupowac

Jak kilka lat temu miałem iphone to były niedorozwinięte.
Chciałeś mieć dymki komunikatora? Nie ma takiej opcji w tym systemie operacyjnym.
Chciałeś żeby appka odczytywała dane z ekranu, na przykład z gierki? Nie ma takiej opcji w tym systemie operacyjnym. Zrób sobie zrzut ekranu i zaimportuj ręcznie zrzut do appki, super wygoda lol.
Chciałeś poukładać sobie ikonki na pulpicie? Nie było takiej opcji, wiem że niedawno to akurat w końcu dodali.
Dodatkowo taki przykład, ustawiasz alarm na rano.
W androidzie pojawia Ci się wtedy na chwile infomacja: "alarm zadzwoni za 10 godzin". Dzięki temu wiesz, że ustawiłeś poprawnie i że telefon Cię obudzi.
A na Iphone musisz sprawdzić samemu czy aby alarm jest na dobry dzień tygodnia, czy alarm zadzwoni Ci jutro w sobotę czy dopiero w poniedziałek.
Parę razy przez to się spóźniłem, potem nauczyłem się dokładnie samemu wyliczać kiedy zadzwoni budzik. To co Android pokazuje samemu, to na Iphone musi robić ręcznie użytkownik.

Albo to że na androidzie masz przycisk wstecz zawsze wiadomo na dole, a w Iphone masz tylko jeden przycisk na dole i jak chcesz zrobić "wstecz" to musisz szukać na ekranie gdzie programiści umieścili przycisk wstecz.
Z ustawianiem głosności też coś było zwalone chociaż już nie pamiętam co. Chyba coś takiego że jak podgłaśniałem telefon podczas rozmowy to automatycznie podgłaśniały się multimedia, które normalnie mam wyciszone a tutaj niespodzianka jak wchodzisz na stronę internetową i zaczyna Ci głośno grać jakiś filmik.
To są takie rzeczy które są tak spierdolone na Iphone że głowa mała, a przynajmniej były.

Na przykład na ipadzie nie wrzucisz sobie opensourcowego remake'a heroes3, bo wrzucanie aplikacji do sklepu jest zarezerwowane tylko dla dużych firm, a nie dla grup hobbystów co sobie robią moda/remake starej gry i chcieliby go udostępnić za darmo. Czy to dobrze czy to źle sprawa dyskusyjna.
Niby ograniczając się do droższych, typowo komercyjnych aplikacji powinna być lepsza jakość, z drugiej strony płatności, wymagane na każdym kroku do grania w te najbardziej komercyjne gierki, to nie jest to co ja lubie.
Member
Gold: 1,040.00
Sep 17 2024 03:28pm
Quote (Ironfister @ Sep 17 2024 11:17pm)
wydaje mi się że w Łodzi, zwłaszcza poza centrum, to chyba Xiaomi powinno być okej.

Ja to smartfona sobie kupiłem na studiach dopiero, a w czasach mojej młodości to się pisało na komputerze w gadugadu lub smsy.

Chciałeś mieć dymki komunikatora? Nie ma takiej opcji w tym systemie operacyjnym.
Chciałeś żeby appka odczytywała dane z ekranu, na przykład z gierki? Nie ma takiej opcji w tym systemie operacyjnym. Zrób sobie zrzut ekranu i zaimportuj ręcznie zrzut do appki, super wygoda lol.
Chciałeś poukładać sobie ikonki na pulpicie? Nie było takiej opcji, wiem że niedawno to akurat w końcu dodali.
W androidzie pojawia Ci się wtedy na chwile infomacja: "alarm zadzwoni za 10 godzin". Dzięki temu wiesz, że ustawiłeś poprawnie i że telefon Cię obudzi.
A na Iphone musisz sprawdzić samemu czy aby alarm jest na dobry dzień tygodnia, czy alarm zadzwoni Ci jutro w sobotę czy dopiero w poniedziałek.
Parę razy przez to się spóźniłem, potem nauczyłem się dokładnie samemu wyliczać kiedy zadzwoni budzik. To co Android pokazuje samemu, to na Iphone musi robić ręcznie użytkownik.

Albo to że na androidzie masz przycisk wstecz zawsze wiadomo na dole, a w Iphone masz tylko jeden przycisk na dole i jak chcesz zrobić "wstecz" to musisz szukać na ekranie gdzie programiści umieścili przycisk wstecz.
Z ustawianiem głosności też coś było zwalone chociaż już nie pamiętam co. Chyba coś takiego że jak podgłaśniałem telefon podczas rozmowy to automatycznie podgłaśniały się multimedia, które normalnie mam wyciszone a tutaj niespodzianka jak wchodzisz na stronę internetową i zaczyna Ci głośno grać jakiś filmik.
To są takie rzeczy które są tak spierdolone na Iphone że głowa mała, a przynajmniej były.

Na przykład na ipadzie nie wrzucisz sobie opensourcowego remake'a heroes3, bo wrzucanie aplikacji do sklepu jest zarezerwowane tylko dla dużych firm, a nie dla grup hobbystów co sobie robią moda/remake starej gry i chcieliby go udostępnić za darmo. Czy to dobrze czy to źle sprawa dyskusyjna.
Niby ograniczając się do droższych, typowo komercyjnych aplikacji powinna być lepsza jakość, z drugiej strony płatności, wymagane na każdym kroku do grania w te najbardziej komercyjne gierki, to nie jest to co ja lubie.

Zaczyna ci głośno grać jakiś filmik.. p0rnole pewnie miałeś na myśli :~)
Btw, do dzisiaj korzystam z GG.
Member
Gold: 12,059.17
Sep 17 2024 03:30pm
Quote (JCD2R @ 17 Sep 2024 17:19)
znajoma miała jakiegoś nowego chińczyka i wymieniła na iphone'a po niecałych dwóch latach. ponoć ją ten telefon denerowała, chyba najbardziej w kwestii niedopracowania obsługi.

straszny się zrobił rynek obecnie, albo samsung, albo apple albo chińczyk. sony, asus, motorola praktycznie nic nie znaczą

Motorola to też chińczyk. To kiedyś była amerykańska firma, ale Chińczycy kupili nazwę bo się dobrze kojarzyła i można w ten sposób sprzedawać chińskie telefony pod przykrywką amerykańskiej nazwy.
Member
Sep 17 2024 08:00pm
Quote (Shapiro @ Sep 17 2024 07:11pm)

Ja pamiętam, że w liceum miałem jakąś padakę, starą nokię, ale potrafiłem jej tuning zrobić i wyjmowałem z niej elementy po to, żeby pod guzikami wkładać kolorowe kartki papieru i dzięki temu miałem podświetlane guziczki :D
Member
Gold: 70.20
Sep 17 2024 08:26pm
Już się rozpędzam i czytam pizdera
Member
Sep 17 2024 09:02pm
Quote (arthurro @ Sep 18 2024 04:26am)
Już się rozpędzam i czytam pizdera

Ja przez pewien czas w ogóle nie mogłem się przekonać do jego postów, ostatnio daję mu szansę.
Member
Gold: 95.00
Warn: 50%
Sep 18 2024 01:23am
Quote (Ironfister @ Sep 17 2024 11:17pm)

Ikonki na pulpicie czy zmiana kolorków to pierdoły na które ja to nawet nie trace czasu, nie mniej wole nie miec mozliwosci ich zmiany niz uzywac systemu który nie działa i który nie ma za grosz prywatności i bezpiczesntwa.
Ustawianie alarmu na ios? nie za bardzo rozumiem z czym masz problem? "Hey siri wake me up at x" i jestes budzony, tym bardziej nie rozumiem tej bzdury o jakims recznym uzywaniu, mam troche wrazenie ze jak typowy polak albo nigdy nie miales iphona albo miales i nie potrafiles go uzywac. W polsce kazdy mial iphona jak przychodzi do rozmowy o systemie a potem sie okazuje ze nie ma o nim pojecia jak tutaj...
Dane z ekranu odczytywane to akurat bardzo duza zaleta ios, nie pozwala aplikacjom na to dzieki temu jestes bezpieczny i masz zachowana prywatnosc
O dmykach to nie wiem ocb, nie rozumiem.

Na iphonie nie masz na dole zadnego przycisku -.- tylko utwierdza mnie ze nie miales albo nie potrafiles go uzywac.

Jak mowie tylko niedorozwinieta osoba by twierdzila ze android jest lepszy w czym kolwiek. Nie wiem czy wiesz ale taki sztandardowy przyklad tego jak duzym syfem jest android o ktorym 99% niedorozwinietych ludzi nie wie to fakt ze google pay ktorego uzywasz do placenia przesyla 100% twoich danych - numer karty, date waznosci, imie i nazwisko, kod cvv, bank, transakcje, lokalizacje transakcji i 100 innych informacji prosto do googla ktore sa tam przechowywane i archiwizowane. Mamy 2024 a ludzie daja sie ruchac w d... i jeszcze mowia ze ten system jest dobry. Obraz przyglupiego spoleczenstwa tlumaczy dlaczego cywilizacja ma tak wielki regress.
Member
Gold: 0.00
Sep 18 2024 01:39am
Skąd pomysł, że apple nie robi tego samego? iOS też wysyla dane, tylko w mniejszej ilości
Przewaga iOSa w bezpieczeństwie póki co polegała na tym, że to system zamknięty, nie da się instalować syfu byle skąd. A z tego co kojarzę to ma się zmienić.
Member
Gold: 95.00
Warn: 50%
Sep 18 2024 01:42am
Quote (JCD2R @ Sep 18 2024 09:39am)
Skąd pomysł, że apple nie robi tego samego? iOS też wysyla dane, tylko w mniejszej ilości
Przewaga iOSa w bezpieczeństwie póki co polegała na tym, że to system zamknięty, nie da się instalować syfu byle skąd. A z tego co kojarzę to ma się zmienić.

nie pomysl chlopie tylko szczegolowa wiedza techniczna, w odroznieniu od google w apple pay nie przesylasz do apple zadnych danych a generujesz token szyfrowany ktory jest wysylany i rozszyfrowywany w banku, co za tym idzie nawet jakby apple chcialo to nie widzialo by zadnych danych tylko sam token

Da sie instalowac ale komu normalnemu to potrzebne? Nie zrobisz bezpiecznego systemu jak uzytownik to debil, na szczescie i tak wiekszosc ludzi nie potrafi tego zainstalowac wiec... Nawet po dodaniu mozliwosci instalacji z zewnetrznego sklepu apek na iphonie dalej infekcje ios to mniej niz 1% wiec dalej ponad 99% wszystkich infekcji to android

Warto też dodać że ios jako jedyny system od samego początku oferował szyfrowanie całego systemu dwoma kluczami, jeden ma apple drugi masz ty na telefonie, co za tym idzie nie jest nikt w stanie odszyfrowac danych z telefonu za co Apple co roku placi ogromne kary w USA bo NSA ich cisnie zeby miec pelny dostep a oni nie chca sie zgodzic.

This post was edited by RedGentooHat on Sep 18 2024 01:50am
Go Back To Polska Topic List
Prev12345Next
Add Reply New Topic New Poll