d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Gitara I Wszystko Co Z Nią Związane > Kolejny Oficjalny Temat
Prev1181920212239Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 95.66
Feb 22 2012 05:30am
Quote (CantTouchThis @ Feb 22 2012 12:26pm)
Najpierw określ się co chcesz grać/ gdzie masz możliwość grania. Elektroakustyki na pewno będą droższe. Jeśli będziesz grał w domu to akustyk Ci wystarczy. Jeśli koncerty/próby to elektro byłby lepszy ze względu na regulacje volume'a i efekty można zastosować - delay, chorus czy tam reverb.

No, to akustyk :D
Member
Gold: 215.00
Mar 11 2012 02:06pm
Panowie, czy Ibanez grg170dxl bkn to będzie dobry wybór na pierwszą gitarę elektryczną? Mam zamiar grać metal. Jeśli jest to średni wybór to powiedzcie, jaka byłaby dobra. Gitara tak do <1k.
Ps. jestem leworęczny i wolałbym gitarę dla leworęcznych :)
Member
Gold: 215.00
Mar 15 2012 02:52pm
bump
Member
Gold: 135.66
Mar 16 2012 02:41am
Quote (Camel629 @ Mar 11 2012 09:06pm)
Panowie, czy Ibanez grg170dxl bkn to będzie dobry wybór na pierwszą gitarę elektryczną? Mam zamiar grać metal. Jeśli jest to średni wybór to powiedzcie, jaka byłaby dobra. Gitara tak do <1k.
Ps. jestem leworęczny i wolałbym gitarę dla leworęcznych :)

Polecałbym ci vintage v100 albo jakąś inną gitarę z wyższej półki tylko używaną, gitary Schecter jak na swoją cenę są świetne.
Co do gitar leworęcznych to odradzam, sporo ludzi leworęcznych gra na normalnych gitarach (idzie się przyzwyczaic i nie ma problemu kiedy chcesz zagrać coś na gitarze kumpla etc.)
Jak masz kupić nową gitarę to nie sugeruj się się firmą i modelem ale weź jakiegoś kumpla co ogarnia temat i wszystko w łape i napierdalaj (ograj).
Sam osobiście pojechałem do łodzi po wiosło, ogrywałem z 12 gitar i w końcu kupiłem koreańskiego les paula za 600zł, który grał o niebo lepiej niż inne gitary <1000zł.
Najważniejsze jest to żebyś się uczył i czerpał radość z gry bo gibola za tą cene nie dostaniesz, a ukręcić coś można i zaruchać na Master of Puppets :evil:
Member
Gold: 0.00
May 1 2012 12:19pm
Panowie, jakis juz czas gram na akustyku... postanowilem teraz przerzucic sie na elektryczna gitare.
W zwiazku z tym mam kilka pytan.
Przede wszystkim jak istotna jest roznica miedzy gitara za 1000 (tutaj interesuje mnie Cort CR250), a gitara za okolo 2500 (PRS Singlecut)... Przede wszystkim czy jako osoba, ktora pierwszy raz bedzie miala elektryka w lapach odczuje roznice? Dodam, ze planuje grac rocka (interesuja mnie klimaty lat 60-70 - Hendrix, Led Zeppelin, Eagles, Pink Floyd, Steely Dan itp...)..Czy wyzej wymienione gitary sie do tego nadaja i czy Cort na poczatek bedzie wystarczajacy?
Ponadto preferowalbym gre w oparciu o sluchawki. Posiadam Creative Aurvana Live i Lapka HP DV6-6030ew, jak podlaczyc do tego sprzetu gitare i czy jakosc dzwieku bedzie wystarczajaca(ponadto czy nie wystapia jakies opoznienia)?...Czy konieczne bedzie dokupienie wzmacniacza sluchawkowego?
Member
Gold: 1,630.00
May 1 2012 12:57pm
NIe chce sie tu mąrzyc bo sam miesiac temu byłem w podobnej syutuacji i wybrałem vintage v99 ale granie na słuchawkach to kiepski pomysł jesli w ogole tak sie da :ph34r: Najwyzej backing track sobie mozesz na nich puscic bo zeby dac w pędzel bez pieca sie nie obejdzie.

This post was edited by Archont on May 1 2012 12:58pm
Member
May 1 2012 01:03pm
Quote (Archont @ May 1 2012 06:57pm)
NIe chce sie tu mąrzyc bo sam miesiac temu byłem w podobnej syutuacji i wybrałem vintage v99 ale granie na słuchawkach to kiepski pomysł jesli w ogole tak sie da  :ph34r:  Najwyzej backing track sobie mozesz na nich puscic bo zeby dac w pędzel  bez pieca sie nie obejdzie.

Poki co nie oczekuje ostrego pierdolniecia. Chce sie lepiej nauczyc grac i na tym chce sie skupic.
Member
May 1 2012 11:54pm
Podbijam pytanie.
Member
Gold: 1,140.01
May 1 2012 11:59pm
Quote (Rushe @ May 1 2012 06:19pm)
Panowie, jakis juz czas gram na akustyku... postanowilem teraz przerzucic sie na elektryczna gitare.
W zwiazku z tym mam kilka pytan.
Przede wszystkim jak istotna jest roznica miedzy gitara za 1000 (tutaj interesuje mnie Cort CR250), a gitara za okolo 2500 (PRS Singlecut)... Przede wszystkim czy jako osoba, ktora pierwszy raz bedzie miala elektryka w lapach odczuje roznice? Dodam, ze planuje grac rocka (interesuja mnie klimaty lat 60-70 - Hendrix, Led Zeppelin, Eagles, Pink Floyd, Steely Dan itp...)..Czy wyzej wymienione gitary sie do tego nadaja i czy Cort na poczatek bedzie wystarczajacy?
Ponadto preferowalbym gre w oparciu o sluchawki. Posiadam Creative Aurvana Live i Lapka HP DV6-6030ew, jak podlaczyc do tego sprzetu gitare i czy jakosc dzwieku bedzie wystarczajaca(ponadto czy nie wystapia jakies opoznienia)?...Czy konieczne bedzie dokupienie wzmacniacza sluchawkowego?

Tutaj chodzi o wykonanie, rodzaje drewna, przetworniki, klucze. Jeżeli jesteś początkujący to nie zauważysz różnicy. Jeżeli chodzi o wykonanie to najczęściej chodzi o wysokie progi, czyli te pow. 12. W tanich gitarach często są " niedorobione". Z każdej badziewnej gitary można zrobić coś fajnego przy paru zmianach.
Member
Gold: 986.14
May 2 2012 02:02am
Rushe, jak już ktoś napisał : kup Vintage'a. To są naprawdę solidne wiosła, w cenie około 1000-1500zł, a grają konkurencyjnie z markowymi Gibsonami z dolnej półki / Epiphone'ami z wyższej. (mówię o seriach Gibsonowych, nie grałem na ''Casterach'' Vintage'a).
Różnice między gitarą za 1000 a 2500 powinieneś odczuć, głównie w trzymaniu gryfu i akcji strun (wygodzie gry). Ale generalnie wszystko zależy od konkretnej gitary, jak zapewne się domyślasz ciężko jest wykonać dwie identycznie grające gitary, nawet tego samego modelu, z tego samego drewna, na tym samym osprzęcie, składane w jednej fabryce, przez tą samą osobę. To po prostu niemożliwe, bo niemożliwe jest znalezienie dwóch takich samych kawałków drewna, drzewa nie rosną identyczne, słoje i sęki mają różnie poukładane :D.
Podsumowując - możesz znaleźć gitarę za 1500 zł, która będzie grała jak gitary z custom shopu (może trochę przesadzam, będzie mocno odbiegała od gitar ze swojej półki cenowej), a możesz znaleźć markowe wiosełko za 4 kawałki, które będzie beznadziejne, niegrywalne.
Czytałem kiedyś w artykule, że dzieje się tak, ponieważ producenci gitar w fabrykach dokonują selekcji drewna pod względem jakości (tj - ochłapy idą na epiphone'a, średniawki na gibsony, a z wybitnych kawałeczków zrobimy gitary z custom shopu) i czasem mogą zdarzyć się im w tym jakieś pomyłki, poślą np deskę na korpus Gibsona do fabryki Epiphone'a etc.

Co do pytania o granie na komputerze - sam gram właśnie w ten sposób i jakość dźwięku jest mocno zależna od Twojej karty dźwiękowej i procesora. Mówisz, że masz lapka, z tym może być ciężko, większość laptopów ma zintegrowane karty dźwiękowe, co jest oczywiście krokiem w tył, jeśli chodzi o jakość dźwięku.
Ale ja również mam zintegrowaną kartę i po odpowiednim dopieszczeniu dźwięku da się grać.
Co do opóźnienia dźwięku - występuje ono często, karta dźwiękowa nie jest przystosowana do przetwarzania sygnału pochodzącego z przystawek gitary. Jest do tego specjalny program, Asio4all.
Trzeba też mieć program symulujący wzmacniacz, jednym z popularniejszych (prostych w obsłudze) jest Guitar Rig, nie jest darmowy, do piracenia nie namawiam, ale można ściągnąć z jakichś torrentów.
Z opcji darmowych, to można poprzez wrzucanie jakichś addonów symulować wzmacniacz w programach typu Audacity / Reaper. Próbowałem tego i mi nie brzmiało, ale np kumpel wyciąga na tym niemal studyjne brzmienie.

Wieczorem mogę podrzucić Ci próbki, jak brzmi mój SG Epiphone GX Prophecy na Guitar Rigu na kompie. Moim zdaniem jest to brzmienie wzmacniacza z półki ~~1000zł.

Pozdrawiam.

This post was edited by raiderpl on May 2 2012 02:06am
Go Back To Polska Topic List
Prev1181920212239Next
Add Reply New Topic New Poll