d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Terrarystyka > Temat Oficjalny
Prev11819202122268Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Sep 9 2010 02:01pm
Terrarium można samemu zrobić, półkę też. Ścianka do terrarium? Można zrobić na swój sposób z styropianu albo czegoś :D
Member
Warn: 100%
Sep 9 2010 02:03pm
Quote (sYa_TPS @ 9 Sep 2010 21:58)
W chuj i jeszcze trochę :cry:

Łe to szkoda.

No to słuchaj stary.
Wybierasz gekona który Ci pasuje. Np. gruboogonowy, lamaparci, karłowaty czy jakie tam jeszcze są.
Kupujesz/robisz mu terra.
Ścianki robisz używając korka ozdobnego, niepleśniejącego (dostępny na giełdach terrarystycznych) lub ze styropianu w połączeniu z piaskiem, torfem, włóknem kokosowym i tak dalej. Nawet klej atlas + pigment może być.
Oświetlenie - jeśli gekon potrzebuje jakiegoś specjalnego promieniowania UVA, UVB czy co tam jest, to kupujesz odpowiednią świetlówkę która takowe wytwarza. Do środka dajesz tak zwaną "kwokę" czyli zwykłą żarówkę 15/25W w kształcie grzybka która oświetla punktowo jedno miejsce terrarium (gekon ma do wyboru zimniejsze i cieplejsze miejsce)
Ogrzewanie - jeśli żarówki nie podnoszą temperatury, do takiej, która jest potrzebna, to kupujesz dodatkowo kabel grzewczy i przyklejasz do tylnej/dolnej ściany terrarium. Ew. kabel możesz podłączyć pod termostat.
Do terra wrzucasz higrometr i termometr.
Organizujesz zwierzakowi jakiś basenik i kryjówkę. Reszta wystroju to tylko kwestia Twojej wyobraźni i grubości portfela.

POZDRO DLA PRAWDZIWYCH
Member
Gold: 158.75
Sep 9 2010 02:04pm
co o nim myślę. Fajny zwierzak. Ma cudne kolory i można się pobawić z nim jedzeniem. Jest to jaszczurka nocna "Albinos" i dzięki temu zaoszczędzisz na prądzie, bo nie musisz kupować żarówki UV, która kosztuje 75pln i pali jakieś 15W...., a tutaj ona jest po prostu nawet niewskazana. Fajnie się skrada, po wyciągnięciu go z terrarium kiedyś "przeskoczył" i przez moją rękę i spadł z jakiegoś 0,5m na dywan ( na szczęście miękki ). Jest to jaszczurka idealna na początek, bo potrafi wytrzymać srogie warunki, a sam jestem tego przykładem, bo po zakupieniu terrarium chciałem zrobić ściankę i przez tydzień spędził on w pudełku przykrytym firanką...

jeśli zrobisz sam ściankę to musisz załatwić jakiś specjalny klej do tego jest. Nawet nie wiem czy to jest klej....

This post was edited by mic9292 on Sep 9 2010 02:07pm
Member
Sep 9 2010 02:08pm
Quote (Hate_Me @ 9 Sep 2010 22:03)
Łe to szkoda.

No to słuchaj stary.
Wybierasz gekona który Ci pasuje. Np. gruboogonowy, lamaparci, karłowaty czy jakie tam jeszcze są.
Kupujesz/robisz mu terra.
Ścianki robisz używając korka ozdobnego, niepleśniejącego (dostępny na giełdach terrarystycznych) lub ze styropianu w połączeniu z piaskiem, torfem, włóknem kokosowym i tak dalej. Nawet klej atlas + pigment może być.
Oświetlenie - jeśli gekon potrzebuje jakiegoś specjalnego promieniowania UVA, UVB czy co tam jest, to kupujesz odpowiednią świetlówkę która takowe wytwarza. Do środka dajesz tak zwaną "kwokę" czyli zwykłą żarówkę 15/25W w kształcie grzybka która oświetla punktowo jedno miejsce terrarium (gekon ma do wyboru zimniejsze i cieplejsze miejsce)
Ogrzewanie - jeśli żarówki nie podnoszą temperatury, do takiej, która jest potrzebna, to kupujesz dodatkowo kabel grzewczy i przyklejasz do tylnej/dolnej ściany terrarium. Ew. kabel możesz podłączyć pod termostat.
Do terra wrzucasz higrometr i termometr.
Organizujesz zwierzakowi jakiś basenik i kryjówkę. Reszta wystroju to tylko kwestia Twojej wyobraźni i grubości portfela.

POZDRO DLA PRAWDZIWYCH

Czytałem o tym ale dzięki :)

Ale pierw mamę muszę przekonać bo mówi, że albo ona albo gekon : DDDDDDD
Member
Sep 9 2010 02:11pm
A tak wstępnie spytam to dobre by było 50x58x32 ( d / s / w )?
Member
Gold: 158.75
Sep 9 2010 02:15pm
Quote (sYa_TPS @ Sep 9 2010 08:11pm)
A tak wstępnie spytam to dobre by było 50x58x32 ( d / s / w )?

ja osobiście mam 50x40x40. Co do przekonania ( Mamy lub innych lokatorów ) też miałem ten sam problem...
Było powiedziane, że nie ma mowy. Ja pojechałem przywiozłem terrarium i powiedziałem, że następnego dnia jadę do Katowic po gekona.
Nawet 1 słowo nie poszło ;>
Member
Sep 9 2010 02:17pm
Rozumiem wąż - niektórzy mają wrodzony lęk, nieważne czy są jadowite.
Pająki i skorpiony to samo, z tym, że tutaj wszystkie należą do jadowitych.
ALE GEKON : D ? Przecież to takie małe potulne słodziutkie :p Jak będzie hajsiwo, to też z pewnością zasili szeregi mojego domowego zoo.
Member
Sep 9 2010 02:19pm
Quote (mic9292 @ 9 Sep 2010 22:15)
ja osobiście mam 50x40x40. Co do przekonania ( Mamy lub innych lokatorów ) też miałem ten sam problem...
Było powiedziane, że nie ma mowy. Ja pojechałem przywiozłem terrarium i powiedziałem, że następnego dnia jadę do Katowic po gekona.
Nawet 1 słowo nie poszło ;>

Może i tak samo będzie. Bo tak było z psem: " NIE CHCĘ MIEĆ ŻADNEGO KUNDLA W DOMU " a teraz ten " kundel " jest jej oczkiem w głowie :D

Ze styropianu to nie będzie się kruszyć to? ( chodzi o ścianki ) bo chciałbym wydrążyć w nim takie tunele żeby się mógł skurczybyk chować :D

Aaa i ten lepiej kupić np. 3 tygodniowego i pierw w pojemniczku jakimś a potem terrarium czy kupić np. 2 miechy i od razu terrarium? W ogóle jakie są granicę?
Member
Sep 9 2010 02:20pm
Quote (sYa_TPS @ 9 Sep 2010 22:19)
Może i tak samo będzie. Bo tak było z psem: " NIE CHCĘ MIEĆ ŻADNEGO KUNDLA W DOMU " a teraz ten " kundel " jest jej oczkiem w głowie :D

Ze styropianu to nie będzie się kruszyć to? ( chodzi o ścianki ) bo chciałbym wydrążyć w nim takie tunele żeby się mógł skurczybyk chować :D

Aaa i ten lepiej kupić np. 3 tygodniowego i pierw w pojemniczku jakimś a potem terrarium czy kupić np. 2 miechy i od razu terrarium? W ogóle jakie są granicę?

Z gekonami to nie wiem, ale WYDAJE MI SIĘ, że jak pożyje miesiąc w zastępczym pojemniku wyłożonym ręcznikami papierowymi, to nic mu się nie stanie.
Member
Sep 9 2010 02:23pm
Quote (Hate_Me @ 9 Sep 2010 22:20)
Z gekonami to nie wiem, ale WYDAJE MI SIĘ, że jak pożyje miesiąc w zastępczym pojemniku wyłożonym ręcznikami papierowymi, to nic mu się nie stanie.

Pierw bym terrarium zbudował z ojcem jak coś :O aaa potem tego stwora.

e/ ale muszę przemyśleć to :D

This post was edited by sYa_TPS on Sep 9 2010 02:23pm
Go Back To Polska Topic List
Prev11819202122268Next
Add Reply New Topic New Poll