d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev1183184185186187205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2,777.00
Oct 27 2015 03:20pm
Quote (Pozdrawiam @ 27 Oct 2015 23:15)
Wypowiedziałem się w temacie o książkach, ale dopiero teraz zauważyłem, że ktoś odkopał temat o fantasy, więc wklejam mojego posta :D
Ostatnio jakoś nie mam weny do książek, chociaż niegdyś łykałem je jedna za drugą. Ostatnie, co przeczytałem to "Carrie" po raz wtóry. W sumie nie wiem nawet, za co się zabrać w najbliższej przyszłości. Najlepsza byłaby jakaś saga fantasy; jeśli dana historia mi się spodoba- lubię mieć świadomość, że jeszcze sporo przede mną. Co polecacie?

rozumiem ze najwiekszy standard czyli piesn lodu i ognia, lotr, wiedzmin itd juz za toba?
z dlugich sag to jeszcze oczywiscie seria malazu ale tego sam nie czytalem jeszcze

4 tomy ciekawego swiata to Pan Lodowego Ogrodu. to szczerze polecam
chyba ze masz chec na troche sci-fi to wtedy sa 2 swiaty ciekawe - diuna i metro. tu jest fajnie ze tworcy wytyczyli glowna historie i wykreowali swiat a dla fanow sa jeszcze ksiazki poboczne - innych autorow
Member
Gold: 2,400.15
Oct 27 2015 03:52pm
Quote (cOr @ Oct 27 2015 10:20pm)
rozumiem ze najwiekszy standard czyli piesn lodu i ognia, lotr, wiedzmin itd juz za toba?
z dlugich sag to jeszcze oczywiscie seria malazu ale tego sam nie czytalem jeszcze

4 tomy ciekawego swiata to Pan Lodowego Ogrodu. to szczerze polecam
chyba ze masz chec na troche sci-fi to wtedy sa 2 swiaty ciekawe - diuna i metro. tu jest fajnie ze tworcy wytyczyli glowna historie i wykreowali swiat a dla fanow sa jeszcze ksiazki poboczne - innych autorow

Ano właśnie- zapomniałem wspomnieć o tym, co już przeczytałem :D. LoTR wiadomo, pieśń lodu i ognia również, Metro przeczytane (główna seria) mroczna wieża i cośtam jeszcze. Wiedźmina nigdy nie lubiłem i się raczej nie przekonam. Ten "Pan lodowego ogrodu" brzmi kusząco, jeszcze jakieś propozycje, żeby mieć z czego wybierać?
Member
Oct 27 2015 03:58pm
Quote (Pozdrawiam @ 27 Oct 2015 23:52)
Ano właśnie- zapomniałem wspomnieć o tym, co już przeczytałem :D. LoTR wiadomo, pieśń lodu i ognia również, Metro przeczytane (główna seria) mroczna wieża i cośtam jeszcze. Wiedźmina nigdy nie lubiłem i się raczej nie przekonam. Ten "Pan lodowego ogrodu" brzmi kusząco, jeszcze jakieś propozycje, żeby mieć z czego wybierać?

jak nie lubisz wiedzmina to powinienem wlasnie zakonczyc rozmowe :P
ale niech bedzie ;]

jeszcze z takich fajnych i lekkich jest Achaja, zwlaszcza te 3 pierwsze tomy (te nowe z polaczonymi swiatami juz imo srednie)
no i niezmiennie polecam moją ulubiona "Religia" tima willocksa (niech nie zmyli tytul) i jego kontynuacje "dwanascioro z paryza" (tom trzeci jest w trakcie pisania)
Member
Oct 27 2015 04:07pm
Quote (cOr @ Oct 27 2015 10:58pm)
ale niech bedzie ;]

jeszcze z takich fajnych i lekkich jest Achaja, zwlaszcza te 3 pierwsze tomy (te nowe z polaczonymi swiatami juz imo srednie)
no i niezmiennie polecam moją ulubiona "Religia" tima willocksa (niech nie zmyli tytul) i jego kontynuacje "dwanascioro z paryza" (tom trzeci jest w trakcie pisania)

Gdy inni jarali się Wiedźminem, ja jarałem się "kronikami wampirów"
Member
Gold: 135.66
Oct 27 2015 04:54pm
Quote (Pozdrawiam @ Oct 27 2015 10:52pm)

Pan Lodowego Ogrodu na propsie. Na początku mi nie podszedł bo zapierdalał trochę bardziej futurystyką niż fantasy, ale potem się pozytywnie zdziwiłem xd
Member
Oct 27 2015 04:55pm
Quote (KaKeMaKe @ Oct 27 2015 11:54pm)
Pan Lodowego Ogrodu na propsie. Na początku mi nie podszedł bo zapierdalał trochę bardziej futurystyką niż fantasy, ale potem się pozytywnie zdziwiłem xd

Skoro dwie rekomendacje dostałem, to jutro zapierdalam do Empiku, obym się nie zawiódł
Member
Gold: 1,780.00
Oct 28 2015 12:27am
Quote (cOr @ Oct 27 2015 09:58pm)
ale niech bedzie ;]

Ja tez nienprzepadam za Wieskiem cOr. Zakonczylem po 3 ksiazkach i nie wiem kiedy wroce...
Quote (Pozdrawiam @ Oct 27 2015 10:55pm)
Skoro dwie rekomendacje dostałem, to jutro zapierdalam do Empiku, obym się nie zawiódł

Jesli mam cos polecac to z dluzszych serii:
- Malazanska Ksiega Poleglych
- Czarna Komania
- Skrytobojca i Zlotoskory

Krotsze, pojedyncze:
- Tigana
- Imie Wiatru i Strach Medrca
- Mgly Avalonu
- Gwiezdny Pyl
- Ziemiomorze <3

Po 500 stronach Drogi Krola nie wiem narazie w czym tkwi jej sekret...

This post was edited by Rave_PL on Oct 28 2015 12:31am
Member
Gold: 47,311.00
Oct 28 2015 01:01am
A świat dysku pratcheta???
Member
Oct 28 2015 01:33am
Quote (Rave_PL @ 28 Oct 2015 08:27)
Ja tez nienprzepadam za Wieskiem cOr. Zakonczylem po 3 ksiazkach i nie wiem kiedy wroce...

Po 500 stronach Drogi Krola nie wiem narazie w czym tkwi jej sekret...

nie rozumiem, dla mnie nie ma ksiazki z lepszymi dialogami niz wiedzmin :(

a co z ta droga krolow? na poczatku mowiles ze bardzo spoko
Member
Gold: 1,780.00
Oct 28 2015 03:16am
Quote (cOr @ Oct 28 2015 07:33am)
nie rozumiem, dla mnie nie ma ksiazki z lepszymi dialogami niz wiedzmin :(

a co z ta droga krolow? na poczatku mowiles ze bardzo spoko

I na tym polega problem Wiedzmina. To ksiazki dobrych dialogow i jak dla mnie na tym koniec niestety. Reszta w ich zawartosci wydaje mi sie standardowa najwyzej.

Droga Krolow wydaje sie spoko, bo przyjemnie sie to czyta, ale po 500 stronach tej cegly nie wydarzylo sie nic szczegolnego, a najciekawszej postaci (temu skrytobojcy o ktorym pisza na okladce) poswiecono ze 20 stron gora. Zestawiajac to z tym co zdazylo sie przytrafic w GoT - smierc Roberta, pojmanie Neda i rozpoczecie wojny prze polnoc, czy w Ogrodach Ksiezyca (Malaz t.1) - HARDE SPOJLERY bitwa pod Pale, smierc Parana, smierc Tattersail, cala historia z balem w Darudzystaniekoniec to Droga Krolow wypada blado - a nastawialem sie na totalny kosmos. Inna sprawa ze ten opis okladkowy tez jakis niepasujacy - niby sie zgadza, ale nadal nie mam pewnosci kto niby z bohaterow jest tym arcyksieciem, o skrytobojcy jak juz mowile jest niewiele, a pozostali dwaj sa opisano chyba ma podtsawie.lektury dwoch stron...
Ogolnie podsumuje calosc jak skoncze.

E:\ a jak szukasz ksiazek z kosmicznymi dialogami to po przebrmieciiu przez czesc Malazu dojdziesz do dialogow Tehola i Bugga. Kosmos. Uwielbiam, zreszta ktos tutaj tez zachwalal ten aspekt Malazu.

This post was edited by Rave_PL on Oct 28 2015 03:19am
Go Back To Polska Topic List
Prev1183184185186187205Next
Add Reply New Topic New Poll