d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > League Of Legends > Temat Oficjalny
Prev11821831841851864203Next
Closed New Topic New Poll
Member
Gold: 103.00
Warn: 10%
Jul 20 2010 07:12am
Quote (Fipuka @ 20 Jul 2010 14:01)

karthus zadaje dmg, ale anivia zadaje go znacznie szybciej, i jest bardziej przydatna do teamu.

flasz + wall i takie tam komba uwierz, że powodują Niagarę płaczu.

U karthusa Niagarę płaczu powoduje ulti jedynie. A u anivi tylko jajko, które wkurwia niemiłosiernie nie raz.
Member
Gold: 1.00
Jul 20 2010 07:17am
Quote (Fipuka @ Jul 20 2010 03:01pm)
radzę się nie zniechęcać od razu, bo jest naprawdę ciężka.
ma tam pewną zależność od skilli
np.
frostbite ( E ) zada podwójny dmg, jak cel będzie spowolniony przez jakieś lodowe czary ( albo z frozen malleta / ashe )
ta lodowa kulka (Q) to jest Aim skill, więc nie rzucasz tego na target, tylko przed siebie.
zadajee ona obrażenia, jak przeleci przez cel, a w zenicie zasięgu wybucha, ogłuszając na sekundę na małym obszarze.

early game wygląda tak:

sapphire crystal i idziesz na mid ( przez te 220 gier nie byłem na żadnej innej linii bocianem ^_^ ), do tego 2x life pots.
spokojnie farmisz do 3go lvla, wtedy zaczynasz ofensywe.

puszczasz kulke, jak przeleci przez cel, od razu detonujesz ( kulkę możesz zdetonować kiedy chcesz, dzięki czemu możesz ogłuszyć cel będący blisko Ciebie, nie każdy o tym wie ;) )
podlatujesz i bijesz E.

jak ogłuszysz, a podczas próby walnięcia frostbita cel już się uwolni od slowa, nie marnuj many na E, bo niewiele to bez slowa zadaje.

jak dobijesz 6sty lvl, i zrobisz Firstblood, ew. 2nd  czy cokolwiek, będziesz już miał kasę na catalyst protector, z którym dłużej utrzymasz się na linii.
mając gotowe ulti, zamiast robić kombo Q+E ( by zadać dobry dmg z E), to ppodlatujesz, wrzucasz ulti na sekunde, i od razu je wyłączasz, i bijesz E.
spowolnienie z ulti zostaje jeszcze na jakieś 2s to spokojnie zdążysz walnąć  E.

skille dodajesz tak : 1lvl - Q, 2lvl - E, 3lvl -E, dalej maxujesz Q,6lvl - r, 7lvl - Q, 8lvl - Ściana (W), 9lvl - Q.
do ściany nie dodajesz, do puki nie wymaxujesz E i Q i R oczywix.

na 8smym lvlu na linii już możesz tworzyć dobre komba:
rzucasz  Q ( probójesz zadać double dmg, cuz obrażenia Q zadaje za przelot przez cel, i za detonację kulki, tak więc możesz zadać 2x dmg) podlatujesz do ogłuszonego celu,
wrzucasz R, od razu E i ścianę tak, by cel nie mógł jak najdłużej wyjść z ulti.
takie kombo odbiera średnio 70-80%hp np. tłiczowi, teemo, karthus itp.

lategame rzucasz ściany, stunujesz, rozpraszasz wroga z ulti ( ma 6s. cooldownu ) lasthittujesz z E.

staraj się zawsze mieć golema, weź masteries +30% do trwania buffów.

masteries to :
9/0/21.
9 - idziesz do M.pen
21 - idziesz do końca, zachaczając po drodze zmniejszony c/d do flesza.

runy ( ja mam takie )
czerwone - magic. pen.
żółte - dodge
niebieskie - cooldown per lvl.
kwintesencje - 3x + ~32 do hp, bo nasz ptaszek małej witalności jest na początku.

summoner spells - flash + ignite.

build:
crystal -> catalyst.
potem zwykłe buty
Mejaj
sorcerer shoes.
kończysz rod of ages
potem w zależności od stanu gry,czy potrzebujesz dużo hp to robisz rylai's scepter, lub od razu zhonya ring.
jak nie trzeba HP to omijasz rylais, i robisz void stuff i takie tam.
kupujesz od czasu do  czasu elixir of brilinace czy jakos ( ten do AP )
GL&HF jak coś to pisz...

karthus zadaje dmg, ale anivia zadaje go znacznie szybciej, i jest bardziej przydatna do teamu.

flasz + wall i takie tam komba uwierz, że powodują Niagarę płaczu.

dobry build :hail:
Member
Gold: 41.41
Warn: 100%
Jul 20 2010 07:19am
Quote (Phrarr @ Jul 20 2010 01:12pm)
U karthusa Niagarę płaczu powoduje ulti jedynie. A u anivi tylko jajko, które wkurwia niemiłosiernie nie raz.

uh uh ja już się nasłuchałem:

"... fuck your OP champ " itp.
ona jest troche op, bo za dużo dmg zadaje.

random twitchowi na 3cim lvlu ściąga jednym kombo ~55% hp.
ściana stoi przez 5 czy 6 sekund, i blokuje dość szerokie ścieżki

nie grałeś z dobrą anivią widocznie.
będąc szczerym, nie spotkałem jeszcze lepszej od siebie, jedynie moim poziomie, lub zbliżonym

/e: po za tym, jajo jest co 6 min, i podnosi się chyba w 6s.
2x przeciwników, i z jaja nie wstanę.

/e2: i wg builda cichego, ulti karthusa z 900ap zada 1200dmg ( minus ~30% m.def )
z frostbita ( z cooldownem 3s przy koncu gry, może nawet 2, nie pamiętam nie mam neta na kompie <_< ) zadawałem 900 CLEAR DMG.

Quote (Phrarr @ Jul 20 2010 01:24pm)
Grałem kilka razy z dobrą anivią i z tymi gorszymi też. Jak team ogarnia to anivia zdziała cuda. Ale wątpię iż coś zrobi jak będzie walka i nagle team się wycofa i zostanie sama. A co do jajka to denerwuje jak padnie w zasięgu turreta, a jest się solo.

czy ja wiem... ściana, flash, stun, slow za siebie z ulti i można się wyplątać.

pierwsze primo to jest nie wdawać się w takie sytuacje.

This post was edited by Fipuka on Jul 20 2010 07:26am
Member
Gold: 103.00
Warn: 10%
Jul 20 2010 07:24am
Quote (Fipuka @ 20 Jul 2010 14:19)

będąc szczerym, nie spotkałem jeszcze lepszej od siebie, jedynie moim poziomie, lub zbliżonym

Grałem kilka razy z dobrą anivią i z tymi gorszymi też. Jak team ogarnia to anivia zdziała cuda. Ale wątpię iż coś zrobi jak będzie walka i nagle team się wycofa i zostanie sama. A co do jajka to denerwuje jak padnie w zasięgu turreta, a jest się solo.
Member
Gold: 133.00
Warn: 20%
Jul 20 2010 07:25am

będąc szczerym, nie spotkałem jeszcze lepszej od siebie, jed

Kazdy caster jak ma 900+ ap jest op. Dlatego nie podoba mi sie ten aspekt lola, w honie to bylo lepsze.

[QUOTE=Fipuka,20 Jul 2010 14:19]uh uh ja już się nasłuchałem:

/e2: i wg builda cichego, ulti karthusa z 900ap zada 1200dmg ( minus ~30% m.def )

Nom, ale ulti karthusa zada to kazdemu na mapie wiec to jest glowna roznica. I tak sciana+defile+pare min i kazdy lezy, nie ma mocnych na to. Wystarczy trafiac minami.

This post was edited by Cichy133 on Jul 20 2010 07:26am
Member
Jul 20 2010 07:32am
Quote (Cichy133 @ Jul 20 2010 01:25pm)
Kazdy caster jak ma 900+ ap jest op. Dlatego nie podoba mi sie ten aspekt lola, w honie to bylo lepsze.

Nom, ale ulti karthusa zada to kazdemu na mapie wiec to jest glowna roznica. I tak sciana+defile+pare min i kazdy lezy, nie ma mocnych na to. Wystarczy trafiac minami.

ale ulti karthusa ma ~100s cooldownu:o

Anivia jest bardziej efektywna, nie mówię że karthus jest do dupy.
Bocian więcej robi w teamfightach imo, karthus jest dobry na 1v1 tak jak anivia.

ale fakt faktem, że karthus ma spore szanse z bocianem 1v1 jak obaj są dobrze zfeedowani, bo na low lvlach (~9) bocian > statua wolności.

This post was edited by Fipuka on Jul 20 2010 07:33am
Member
Gold: 1.00
Jul 20 2010 07:35am
gralem dopiero 3 gry tym karthusem, moze jeszcze nie ogarniam paru rzeczy, ale: jesli ktos jest dobry, to miny z latwoscia wymija, chyba ze jest jakis wiekszy teambattle to wiadomo ze nie zauwazy. do tego te miny przy nie wysokim ap zadaja troche smieszne dmg, o tyle dobrze ze mozna nimi spamowac, no ale trzeba tez trafiac. a raz mi sie zdazylo ze 3 przeciwnikow mialem na ulti, z tego dwoch jakims cudem przezylo (nie wiem, jakos zneutralizowali to ulti).

narazie teoretyzuje, bo jestem jeszcze bezrenki jesli chodzi o ta postac, pogram troche to sie wypowiem.

This post was edited by Shald on Jul 20 2010 07:36am
Member
Gold: 0.00
Jul 20 2010 07:36am
Tak sobie myslalem czy jest mozliwosc zlozenia 5 osobowej druzyny ktora bedzie praktycznie nie do pokonania. Jak myslicie, ktore postacie najlepiej sie uzupelniaja miedzy soba?
Member
Jul 20 2010 07:44am
Quote (Shapiro @ Jul 20 2010 01:36pm)
Tak sobie myslalem czy jest mozliwosc zlozenia 5 osobowej druzyny ktora bedzie praktycznie nie do pokonania. Jak myslicie, ktore postacie najlepiej sie uzupelniaja miedzy soba?

katarina + amumu + fiddle.

morgana będzie tu trochę zbędna, bo ciężko się nią zfeedować, by zadawała konkretny dmg.

do tej trójki dorzuciłbym malphlite / shen

i jakiś dps, np. . . TF lub Yi, albo teemo, cuz mnóstwo grzybów = widoczność :)

ew. mogłby być dps garen.

chodzi głownie o szybki dmg, i disable

katarina - jej ulti z ulti od amumu to miazka, jeszcze jak się tam fiddle ze swoim wjebie to już w ogóle.
stun amumu + jego taki jakby snare + fear fiddle + silence z 11stoma odbiciami fiddla + silence garena + mass taut shena lub stun malphlita.
ew. stun TF'a / blinding dart teemo ( yi/jax/itp na kilka s. mogą pożegnać się z czymkolwiek )

nie pogardziłbym takim teamem.

This post was edited by Fipuka on Jul 20 2010 07:46am
Member
Gold: 133.00
Warn: 20%
Jul 20 2010 07:57am
Quote (Fipuka @ 20 Jul 2010 14:32)
ale ulti karthusa ma ~100s cooldownu:o

Anivia jest bardziej efektywna, nie mówię że karthus jest do dupy.
Bocian więcej robi w teamfightach imo, karthus jest dobry na 1v1 tak jak anivia.

ale fakt faktem, że karthus ma spore szanse z bocianem 1v1 jak obaj są dobrze  zfeedowani, bo na low lvlach (~9) bocian > statua wolności.

Nom z itemami ty bys zajebal mnie, ale ja bym cie dobil po mojej smierci wiec jeden chuj. Imo obaj hero powinni byc w jednym teamie to by same winy szly.
Go Back To Polska Topic List
Prev11821831841851864203Next
Closed New Topic New Poll