d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Rowery > Temat Oficjalny
Prev1171819202155Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.49
Warn: 40%
Jan 31 2013 12:11pm
planuje zakup roweru. bede nim jezdzil glownie po miescie, codziennie do pracy i w wolnych chwilach na zamiejskie tripy. bede mial do wyjebania jakies 800zl, moze wiecej jak bedzie warto dokladac. zalezy mi na solidnym, trwalym i porzadnym sprzecie. moj stary rower rozpadl sie po ~14 latach jezdzenia. wiem ze robione dzisiaj rowery tylu nie wytrzymaja ale bede zadowolony jak posluzy chociaz kilka lat
jakies propozycje, lub wskazowki przy zakupie? na co zwracac uwage? czy amortyzator w ramie jest bardzo potrzebny? jakie firmy osprzetu polecacie, bo ja znam tylko shimano :(
Member
Gold: 1,046.78
Jan 31 2013 12:19pm
Quote (Romek_PL @ Jan 31 2013 08:11pm)
planuje zakup roweru. bede nim jezdzil glownie po miescie, codziennie do pracy i w wolnych chwilach na zamiejskie tripy. bede mial do wyjebania jakies 800zl, moze wiecej jak bedzie warto dokladac. zalezy mi na solidnym, trwalym i porzadnym sprzecie. moj stary rower rozpadl sie po ~14 latach jezdzenia. wiem ze robione dzisiaj rowery tylu nie wytrzymaja ale bede zadowolony jak posluzy chociaz kilka lat
jakies propozycje, lub wskazowki przy zakupie? na co zwracac uwage? czy amortyzator w ramie jest bardzo potrzebny? jakie firmy osprzetu polecacie, bo ja znam tylko shimano :(

jak tak budżetowo to musisz się przejść na rynek, albo psi targ ew alledrogo i kupić coś starszego co dobrze chodzi

jak będziesz kupował na rynku to przede wszystkim patrz się czy z przodu widełki są proste, hamulce chodzą jak trzeba i czy nic nie trzeszczy jak jedziesz, jak wszsytko chodzi lekko to bierz.
Nawet taki 10 letni rower z rynku w dobrym stanie posłuży kilka razu dłużej niż te pseudo górale z tesco :)
Member
Gold: 0.49
Warn: 40%
Jan 31 2013 12:32pm
Quote (maxkarim @ Jan 31 2013 07:19pm)
jak tak budżetowo to musisz się przejść na rynek, albo psi targ ew alledrogo i kupić coś starszego co dobrze chodzi

jak będziesz kupował na rynku to przede wszystkim patrz się czy z przodu widełki są proste, hamulce chodzą jak trzeba i czy nic nie trzeszczy jak jedziesz, jak wszsytko chodzi lekko to bierz.
Nawet taki 10 letni rower z rynku w dobrym stanie posłuży kilka razu dłużej niż te pseudo górale z tesco :)

budzetowo? ile wedlug ciebie powinienem przeznaczyc na rower?
nie chce uzywanych ani z tesco. w gre wchodzi zakup w salonie rowerowym, ewentualnie alegro
Member
Gold: 7,500.00
Jan 31 2013 12:41pm
Quote (Romek_PL @ Jan 31 2013 08:11pm)

Żadnych rowerów z marketów, z amortyzowaną ramą itp. Jeśli będziesz dużo jeździł po mieście, a te "zamiejskie tripy" będą również po asfalcie/utwardzonej drodze to taka przełajówka będzie idealna. Moim zdanie warto dołożyć jeszcze "trochę" i kupić rower za ~1200 zł. Nie będziesz się musiał bawić w regulacje hamulców/przerzutek co tydzień, nie mówią już o dużo większej trwałości oraz przyjemności z jazdy. Osprzęt Shimano/Sram, widelec amortyzowany ( na polskie drogi ) przy takiej cenie raczej nie będzie wyboru. Rower najlepiej kupić w jakimś sklepie rowerowym z firmowymi rowerami, może będziesz miał jakiś upust przy serwisie itp. Z takich w miarę tanich i dobrych/ firmowych rowerów: Merida, Cross, Author, Kellys. (Ostatnio kupiłem w sklepie rowerowym Authora, przecenionego o 400 zł, tylko dlatego że był to stary model katalogowy 2011)
Member
Gold: 0.64
Jan 31 2013 03:54pm
Planuje sobie licznik do roweru kupic ale nie wiem jaki
tak do 100-150 zl

Member
Gold: 7,352.78
Jan 31 2013 04:57pm
Quote (Patryk1991 @ Jan 31 2013 09:54pm)
Planuje sobie licznik do roweru kupic ale nie wiem jaki
tak do 100-150 zl

kup sobie zwykla sigme za 50zl a reszte na piwo albo wygodne siodelko :D
Member
Gold: 0.00
Jan 31 2013 05:06pm
Quote (JohnyCage @ 24 Jan 2013 20:57)
ja niestety mam k-rady teraz to nie pojeżdżę :(

k-rady zawsze na propsie :wub:

jak mi się nie chce z buta ruszyć dupy do sklepu po jakieś pierdoły, to rowerek w użyciu, ale żadnych większych tripów nie ryzykuje.
Member
Gold: 0.00
Jan 31 2013 05:07pm
lubie rowery
Member
Gold: 4.00
Feb 1 2013 12:47pm
Quote (Romek_PL @ 31 Jan 2013 20:11)

Skąd jesteś i jaki dystans mniej więcej masz do pracy?

Ja nie kupiłbym w życiu nowego rowera za 800 zł. Wiem, że jak ktoś chce wydać x kasy, a wszyscy mówią musisz dołożyć do y to to jest wkurwiające, ale naprawde - rower za 800 zł będzie się składał z najtańszych części. Nietsety pewnie ciężko to zrozumieć komuś, kto nie orientuje się w sprzęcie, bo nie wie na co patrzeć, ani jaka jest różnica między tańszym a droższym sprzętem i które elementy przy jego jeździe mają największe znaczenie...
W tej cenie nie ma po prostu możliwości złożenia czegoś na lepszym osprzęcie z wyższych grup. Dostaniesz wszystko w pewnym sensie jednorazowe. Zamiast kasety masz wolnobieg, korby i przednie blaty nierozbieralne, obręcze, które zamienią się w ósemki po kilku kilometrach itd.
Shimano czy Sram robią wszystko, od najtańszych Tourney'ów aż po najwyższe grupy typu XTR/Dura-Ace, gdzie przerzutka czy korba kosztuje więcej niż cały Twój rower. Więc napis "Shimano" nic Ci nie daje i niczego nie gwarantuje.

Możesz kupić rower i po prostu jeździć, może Cię to jakoś bardziej nie wciągnąć, ale jeśli rowery zainteresują Cię bardziej i porównasz to, co kupiłeś w sklepie z tym, co mogłeś za tą samą kasę dostać w używce to na pewno będziesz żałował zakupu.
Member
Gold: 0.64
Feb 1 2013 02:30pm
Quote (Fatality-SoF @ Jan 31 2013 06:57pm)
kup sobie zwykla sigme za 50zl a reszte na piwo albo wygodne siodelko :D

a czemu nie cos lepszego?
Go Back To Polska Topic List
Prev1171819202155Next
Add Reply New Topic New Poll