Quote (mysz15 @ 10 Dec 2012 19:00)
forum!
odlozcie myszowe uprzedzenia na chwile i doradzcie mi jak najbardziej powaznie!
Gowniarzerie bez gustu i wyobrazni proszę o nie postowanie;)
chodzi mi o ksiazke, ktora krotko mowiac rozjebie mi musk.
Ksiazke, w ktorej stworzony jest bardzo namacalny i realistyczny swiat alternatywny, najlepiej osadzony w czasach terazniejszych badz przyszłych, (ewentualnie w przeszlych, ale z rownoczesnie mocnym akcentem postmodernistycznym).
Mile widziany rowniez totalny surrealizm, ale chodzi mi o bardzo wyrażne stworzony świat, z konkretnymi zasadami, prawami (fizyki?), i bardzo wyrazistymi postaciami/postacią, ktore borykają sie z problemami (moralnymi?) odpowiednimi dla realiów tego świata. Mysle, ze dobrym przykladem bylby tu Raport Mniejszosci - wyraznie zarysowany świat niedalekiej przyszlosci, w ktorym potencjalnie genialny system inwigilacji spoleczenstwa obraca sie przeciw glownemu bohaterowi. Film mocno daje do myslenia, i zostawia cząstkę tego świata w twojej glowie i wlasnie o taki efekt chodzi mi w książce. W sumie pod moje wymagania rownie dobrze mozna by podpiac Harrego Pottera, ale mi chodzi o coś
dalkiego od potterowskiej infantylnosci i sredniego pióra Rowling. Nie szukam takich typowych form surrealizmu jak czary, smoki itp. To ma byc cos bardziej wyszukanego. Psychodelicznego? Hmm... np. świat równoległy stworzony w śnie czy coś w tym stylu. Mroczny klimat mile widziany. Jesli humor to tylko cięty i sarkastyczny. To ma byc inteligentne dzieło;)
bylem na tym w teatrze - zajebisty spektakl
"Lód" Dukaja to również pierwsze co mi przyszło na myśl czytając pobieżnie twoje oczekiwania.