Quote (sYa_TPS @ Sep 9 2010 07:45pm)
Możesz coś więcej o nim powiedzieć? Czytałem sporo jednak chcę znać opinie 'użytkowników'
Co jest drogiego takiego w tym? Terrarium da się samemu zrobić. Ale trzeba dokupić i tak coś do wystroju, jakąś żarówkę + jakiś kamyczek grzejący?

kamyk grzejący ? raczej zbędny. Co drogiego?
Terrarium 50x40x40 - 120pln
Ścianka do terrarium - 75 pln ( z wklejeniem )
Żarówka grzewcza - 40 pln
Klosz na żarówkę - 35 pln
3 Paczki piasku ( po 4 pln ) - 12 pln
Jakiś domek ( w moim przypadku kora drzewa ) - 15 pln
Miska na mącznik ( lepiej zakupić, bo tak to spieprzają po całym terrarium, albo możesz im głowy miażdżyć ) - 33 pln
Paczka świerszczy - od 8 do 9 pln ( domowy - wystarczy 1 na miesiąc )
Mącznik - po 5 pln ( 1 na miesiąc )
Pułka pod terrarium ( własnej roboty ) - 170 pln dokładnie kosztowały części
Sepia ( najlepiej taką dla ptaków i ścierać ) - 4 pln ( starcza na długo )
Witaminy - Ja daje Vibovit junior ( po 10pln w aptece i też starczy na bardzo długo )
Do tego dokupiłem pudełko za 22pln i zrobiłem w nim wyloty wentylacyjne, żeby przechowywać tam świerszcze, bo w tych pudełkach co dają w sklepie się zjadają i 70% w nich ginie. Do tego codziennie musisz zmieniać mącznikowi i świerszczom jakiś owoc ( najlepiej jabłko - szybko pleść narasta ). Do tego otręby pszenne im zmieniać co jakiś czas, albo dosypać.
Do tego teraz mi dochodzi:
Kabel grzewczy za 34 pln + termostat ( prawdopodobnie za 24 pln )
Muszę też kupić jakąś miskę na wodę ( myślę najbardziej o wodospadzie wym. 19x23.17 - koszt 120pln - najmniejszy i najtańszy, różnią się groszami ale mi inny nie wejdzie i ciężko będzie ten zmieścić ale się postaram ). Jeśli nie to, to jakaś miska za 20pln.
Skałka grzewcza jest raczej zbędna ale można kupić jako rarytas później jej cena to 120pln.
Szukam jeszcze jakiegoś fajnego korzenia. Cena zapewne będzie wynosić z 30pln
i myślę, że to tyle póki co
This post was edited by mic9292 on Sep 9 2010 02:04pm