d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Polityka > Temat Oficjalny
Prev11711721731741751426Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,355.00
Nov 5 2015 02:03pm
Quote (Ironfister @ Nov 5 2015 05:58pm)
Tu nie ma żadnej sprzeczności.
Chodzi mi o to aby nie myśleć kategoriami: "te nikczemne Szwedy zrobiły nam potop 400lat temu, trzebaby się zemscić i odebrać siłą. nigdy nie kupie volvo!" - bo to byłoby życie historią w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Ale już nauke z tego można wyciągnąć. Przykładowa nauka: Szwedom się udawało dzięki poparciu części Polaków, niechętnych polskiemu królowi.
to typowy scenariusz gdzie Polacy kłócą się ze sobą a przychodzi trzeci i korzysta.

Przykład, jak wiele, wybrałeś chujowy. Wynika z niego to, że lepiej być kurwą i się sprzedać niż stawić czoła najeźdzcy. Polacy między sobą się nie kłócili, bo większość stanęła do walki, a pozostali sprzedali swoje dupy Szwedom. Zygmunt III Waza nie był polskim królem. Swoją drogą, ostatnim królem nazwijmy to Polski ( Polska wtedy nie istniała na mapach, była Rzeczypospolita Obojga Narodów) był Władysław Jagiełło.

Wytłumacz mi zatem jaką naukę możemy wyciągnąć i jakimi kategoriami nie powinniśmy myśleć w kontekście Gdańska. Mianowicie to miasto było miastem wolnym, dopóki Zakon Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie ( Krzyżacy) nie zaczął swoich krucjat na Słowiańskich ziemiach. Zostało siłą i wbrew woli mieszkańców zagrabione i na siłę skatoliczone. Czy zatem daje/dawało to prawo Niemcom do jakichkolwiek roszczeń względem tego miasta?

Tak bardzo nienawidzisz Rosji. Czy przypadkiem Rosjanie nie mają nam czegoś za złe? Czy Polacy nie powinni się uderzyć w pierś i przeprosić ich za to co im zrobili na początku XVII wieku? Jak nazwać sytuację w której to Polski żołnierz, szlachta wpierdala się do obcego kraju, robi rzezie ludności, grabi, gwałci kobiety a temu wszystkiemu przyglądają się ludzie wokół? Wszystko to za namową Watykanu i pod protektoratem jezuitów. Jakie nauki i wnioski powinien wyciągnąć naród rosyjski z takiej lekcji?

Member
Gold: 1,234.00
Nov 5 2015 02:09pm
Quote (Ironfister @ 5 Nov 2015 16:48)
Nie Gdańsk tylko Danzig.
Z takiej racji że mieszkało tam wg spisu ludności 95% niemców, jakiś tam X wiek jest mało istotny.

edit:

nie mam niemieckiego obywatelstwa. mam jedno obywatelstwo, polskie. Mieszkam, pracuje i płace podatki w Polsce.

widzac jaki bystry jestes, raczej duzo ich nie placisz
Member
Gold: 12,059.17
Nov 5 2015 02:56pm
Quote (yo11 @ 5 Nov 2015 21:03)
(...)

Wytłumacz mi zatem jaką naukę możemy wyciągnąć i jakimi kategoriami nie powinniśmy myśleć w kontekście Gdańska. Mianowicie to miasto było miastem wolnym, dopóki Zakon Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie ( Krzyżacy) nie zaczął swoich krucjat na Słowiańskich ziemiach. Zostało siłą i wbrew woli mieszkańców zagrabione i na siłę skatoliczone. Czy zatem daje/dawało to prawo Niemcom do jakichkolwiek roszczeń względem tego miasta?

Tak bardzo nienawidzisz Rosji. Czy przypadkiem Rosjanie nie mają nam czegoś za złe? Czy Polacy nie powinni się uderzyć w pierś i przeprosić ich za to co im zrobili na początku XVII wieku? Jak nazwać sytuację w której to Polski żołnierz, szlachta wpierdala się do obcego kraju, robi rzezie ludności, grabi, gwałci kobiety a temu wszystkiemu przyglądają się ludzie wokół? Wszystko to za namową Watykanu i pod protektoratem jezuitów. Jakie nauki i wnioski powinien wyciągnąć naród rosyjski z takiej lekcji?

Powiedziałem Ci już że historia to historia.

Spróbuje to wytłumaczyć jeszcze raz.
Ja nie mam pretensji o Lwów czy Wilno - bo to nie są już polskie miasta.
W nich mieszkają Litwini czy Ukraińcy, Polaków jest mało. A minęło raptem kilkadziesiąt lat.

Tak samo Niemcy nie powinni mieć pretensji o Wrocław - bo tam ich mieszka naprawde bardzo mało, pomimo że minęło raptem kilkadziesiąt lat.

I tak samo nie mają znaczenia wydarzenia sprzed 800lat w Gdaśku do których się odwołujesz, liczą się ludzie - gdzie mieszkają i żyją, a nie zapisy w średniowiecznych kronikach historycznych

Rosjan być może moglibyśmy przeprosic, ale oni najpierw muszą przestać zachowywać się jak bandyckie mocarstwo, w aktualnym stanie rzeczy przeproszenie za tamto wydarzenie byłoby jedynie pożywką dla propagandy i przyczyniłoby się do trwania ruskiego bandytyzmu.
Wiele milionów Polaków zginęło pośrednio lub bezpośrednio z ruskiej łapy, oni nas nie przeprosili, w tej sytuacji przepraszanie za jakiś drobny incydent sprzed 400lat byłoby sporym nietaktem wobec milionów ofiar ruskiego terroru.
Member
Nov 5 2015 02:59pm
Quote (Ironfister @ 5 Nov 2015 22:56)

W nich mieszkają Litwini czy Ukraińcy, Polaków jest mało. A minęło raptem kilkadziesiąt lat.

Tak samo Niemcy nie powinni mieć pretensji o Wrocław - bo tam ich mieszka naprawde bardzo mało, pomimo że minęło raptem kilkadziesiąt lat.

I tak samo nie mają znaczenia wydarzenia sprzed 800lat w Gdaśku do których się odwołujesz, liczą się ludzie - gdzie mieszkają i żyją, a nie zapisy w średniowiecznych kronikach historycznych

Rosjan być może moglibyśmy przeprosic, ale oni najpierw muszą przestać zachowywać się jak bandyckie mocarstwo, w aktualnym stanie rzeczy przeproszenie za tamto wydarzenie byłoby jedynie pożywką dla propagandy i przyczyniłoby się do trwania ruskiego bandytyzmu.
Wiele milionów Polaków zginęło pośrednio lub bezpośrednio z ruskiej łapy, oni nas nie przeprosili, w tej sytuacji przepraszanie za jakiś drobny incydent sprzed 400lat byłoby sporym nietaktem wobec milionów ofiar ruskiego terroru.

Pozwole sobie krótko skomentowac:
Moim skromnym laickim zdaniem w dłuższej perspektywie (po uzyskaniu dostępu do morza czarnego) moglibyśmy w ogóle niemcom bałtyk oddać, morze czarne jest o wiele fajniejsze od zimnego bałtyku. Wiem bo sam się kąpałem w jednym i w drugim.
Gdybyśmy teraz mieli polskie kurorty nad morzem czarnym to nie musielibyśmy rokrocznie pompować miliardów dolarów w zagraniczną turystyke.

KURWA ZIMNY BAŁTYK MAMY :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
A SKAD WIEM? BO SIE KAPALEM W JEDNYM I DRUGIM ;dddddddddddddddddddddd
Member
Gold: 12,059.17
Nov 5 2015 03:08pm
Quote (bustersss @ 5 Nov 2015 21:59)
Pozwole sobie krótko skomentowac:
Moim skromnym laickim zdaniem w dłuższej perspektywie (po uzyskaniu dostępu do morza czarnego) moglibyśmy w ogóle niemcom bałtyk oddać, morze czarne jest o wiele fajniejsze od zimnego bałtyku. Wiem bo sam się kąpałem w jednym i w drugim.
Gdybyśmy teraz mieli polskie kurorty nad morzem czarnym to nie musielibyśmy rokrocznie pompować miliardów dolarów w zagraniczną turystyke.

KURWA ZIMNY BAŁTYK MAMY :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
A SKAD WIEM? BO SIE KAPALEM W JEDNYM I DRUGIM ;dddddddddddddddddddddd

podsmiechujesz się ale to prawda.
W Bałtyku woda w lato ma ok. 18 stopni a morze czarne ma 6-7 stopni wiecej.
sprawdz w tych swoich internetach jak nie wierzysz.
Member
Gold: 1,355.00
Nov 5 2015 03:23pm
Quote (Ironfister @ Nov 5 2015 08:56pm)

Piszesz że liczą się ludzie. Jak to się ma do tego, że wolni ludzie 800 lat temu zostali brutalnie stłamszeni przez obcą siłą. Byli po prostu niewinną społecznością, która prowadziła spokojny żywot i nagle zostali wyrżnięci jak psy. Rozumiem, że dla Ciebie w ogóle nie liczą się Polacy którzy byli brutalnie mordowani, kobiety w ciąży były patroszone, a dzieci przybijane do drzew - mówię o wydarzeniach na Wołyniu 70 lat temu. Te wydarzenia również nie mają znaczenia? Jaka jest teraz reakcja Polaków na współczesnych potomków banderowców? Otaczają ich przyjaźnią i miłością?

Jak sądzisz czy naród który został w sposób bestialski ( jak na tamte czasy ) najechany, który wcześniej nie okazywał żadnych oznak agresji i wrogości względem sąsiada miał ot tak po prostu, po chrześcijańsku, nadstawić drugi policzek i jeszcze nas przepraszać? Jak w tym kontekście mają czuć się rodziny, których przodków wycięto w pień na Ukrainie?
Posłużę się drobnym cytatem odnośnie zdobycia Moskwy:

”Rozwięzły żołnierz wasz nie miał miary w obelgach i zbytkach; zabrawszy wszystko, co tylko dom zawierał, złota, srebra, drogich zapasów mękami wymuszał. Niestety! Patrzyli mężowie na gwałty lubych żon, matki na bezwstyd córek nieszczęsnych. Rozpust i wyuzdań waszych zachowujemy pamięc. Jątrzyliście serca nasze najobrażliwszą pogardą, nigdy rodak nasz nie był przez was nazywany inaczej, jak psem Moskalem, złodziejem, zmiennikiem. Od swiątyń nawet Boskich nie umieliście waszych rąk powściągnąć. W popiół obrucona stolica, skarby nasze przez carów zbierane, rozszarpane są przez was, państwo całe ogniem i mieczem okropnie zniszczone.”

Skąd zatem miałaby płynąć miłość i szacunek Rosjan w stronę Polaków skoro tak bardzo dali im się we znaki w tamtym czasie? Czy w kontekście zaborów możemy mówić o "rosyjskiej Rosji" skoro do drugiej połowy XIX wieku rządziła nią zniemczona dynastia Romanowów? Piotr III, Katarzyna II, następnie ich syn Paweł I Romanow, czy byli to Rosjanie z "krwi i kości" ? Czy rzeczywiście to był "ruski terror"?

Jaką zatem naukę powinno się wyciągnąć z takich lekcji historii? Czy w kontekście tego co napisałeś wcześniej, to Ty przypadkiem nie jesteś osobą która "myśli kategoriami" nie wyciągając wniosków z historii ( którą traktujesz bardzo wybiórczo )?
Member
Gold: 15.00
Warn: 10%
Nov 5 2015 03:35pm
Luc, Busterss z kim wy kurwa rozmawiacie?
Ja rozumiem, ze chcecie swoje uswiadomic komus innemu, ale ten blazen jest niereformowalny. Przestancie go karmic.
Member
Gold: 1.00
Nov 5 2015 03:45pm
Quote (Ironfister @ Nov 5 2015 03:10pm)
Gdyby był jakiś ogólnoświatowy, bezstronny regulator to powiedziałby zapewne że Danzig i autostrada Niemcom się logicznie mówiąc należą.
Wiesz zapewne jak wyglądało terytorium polski przed 1939 (jeśli nie to sobie zobacz w internecie), przecież oni nie chcieli tej autostrady budować 1000km tylko z 30km bo tyle miał szerokości korytarz polski przecinający terytorium niemiec na pół.
Zbudowałoby się dla ludności i transportu polskiego kilka wiaduktów na tej trasie co powiedzmy 5-10km i byłoby po sprawie - teren zostałby się polski a niemcy uzyskaliby połączenie między dwoma terytoriami swojego kraju.

Cała Europa wtedy Niemcom ustępowała, Polska postanowiła jednak zagrać im na nosie, jak to się skończyło wszyscy wiemy - wkurwieni niemcy postanowili w odwecie zlikwidować naród polski w pierwszej kolejności.
Sytuacja polski w 1939 nie była najlepsza, bo to był słaby, biedny kraj z silnymi i drapieżnymi sąsiadami.
Ale rządzący wybrali najgorsze z możliwych wyjść, zdecydowali się na równoczesną konfrontacje z obydwoma swoimi wrogami.
I teraz Kaczyński postępuje podobnie: nie umie się dogadywać, usiłuje się z każdym tylko skłócic i dziwi się że inne narody nie przychodzą do niego na kolanach tylko dogadują się ze sobą za naszymi plecami.
Wojna nam na szczęscie nie grozi (nie te czasy) ale Kaczyński z Dudą robi lipe.

Czy ty, kurwa, jesteś normalny?
Member
Nov 5 2015 03:56pm
Quote (Over_You @ 5 Nov 2015 23:35)
Luc, Busterss z kim wy kurwa rozmawiacie?
Ja rozumiem, ze chcecie swoje uswiadomic komus innemu, ale ten blazen jest niereformowalny. Przestancie go karmic.

Ja juz nie rozmawiam, przestalem po pierwszym temacie,jak zobaczylem ze to nie ma sensu :D Lucek tylko taki cierpliwy ;p

PS. SLYSZALES ZE W BALTYKU WODA JEST ZIMNA? MORZE CZARNE MA KILKA STOPNI WIECEJ!!!

This post was edited by bustersss on Nov 5 2015 04:01pm
Banned
Gold: 133.00
Warn: 20%
Nov 7 2015 05:23am
Trzeba umiec sie ustawic po skonczeniu politykowania http://prostozmostu.net/swiat/radoslaw-sikorski-dostal-prace-bedzie-wykladowca-na-harvardzie
Wspolczuje jego sluchaczom.
Go Back To Polska Topic List
Prev11711721731741751426Next
Add Reply New Topic New Poll