Quote (tournevis @ 5 Nov 2015 11:20)
Wiesz co oznacza słowo *eksterytorialny*? Bo widząc jak piszesz słowo *żądania*, mam prawo sądzić, że możesz tego nie wiedzieć.
Z tymi procentami to zdaje się jest przesada, ale to że ktoś coś od nas chce, wysuwa żądania, to jeszcze nie powód, by na to przystawać.
Gdyby był jakiś ogólnoświatowy, bezstronny regulator to powiedziałby zapewne że Danzig i autostrada Niemcom się logicznie mówiąc należą.
Wiesz zapewne jak wyglądało terytorium polski przed 1939 (jeśli nie to sobie zobacz w internecie), przecież oni nie chcieli tej autostrady budować 1000km tylko z 30km bo tyle miał szerokości korytarz polski przecinający terytorium niemiec na pół.
Zbudowałoby się dla ludności i transportu polskiego kilka wiaduktów na tej trasie co powiedzmy 5-10km i byłoby po sprawie - teren zostałby się polski a niemcy uzyskaliby połączenie między dwoma terytoriami swojego kraju.
Moim skromnym laickim zdaniem w dłuższej perspektywie (po uzyskaniu dostępu do morza czarnego) moglibyśmy w ogóle niemcom bałtyk oddać, morze czarne jest o wiele fajniejsze od zimnego bałtyku. Wiem bo sam się kąpałem w jednym i w drugim.
Gdybyśmy teraz mieli polskie kurorty nad morzem czarnym to nie musielibyśmy rokrocznie pompować miliardów dolarów w zagraniczną turystyke.
Cała Europa wtedy Niemcom ustępowała, Polska postanowiła jednak zagrać im na nosie, jak to się skończyło wszyscy wiemy - wkurwieni niemcy postanowili w odwecie zlikwidować naród polski w pierwszej kolejności.
Sytuacja polski w 1939 nie była najlepsza, bo to był słaby, biedny kraj z silnymi i drapieżnymi sąsiadami.
Ale rządzący wybrali najgorsze z możliwych wyjść, zdecydowali się na równoczesną konfrontacje z obydwoma swoimi wrogami.
I teraz Kaczyński postępuje podobnie: nie umie się dogadywać, usiłuje się z każdym tylko skłócic i dziwi się że inne narody nie przychodzą do niego na kolanach tylko dogadują się ze sobą za naszymi plecami.
Wojna nam na szczęscie nie grozi (nie te czasy) ale Kaczyński z Dudą robi lipe.