Quote (toyo @ 29 Oct 2015 12:20)
A od kiedy progresja podatkowa i progi działają w taki sposób, że jak go przekroczysz to nagle płacisz wyższą stawkę od całości dochodu?
Jak masz kwote wolną od podatku 3000 zl i zarobisz 3000 to nic nie płacisz, a 3001 to musisz oddać państwu nagle 600 zł?
Czy w tej ustawie nagle jest inaczej?
Jeśli tak jest i wiesz o tym to spoko, dowiem się czegoś, a jeśli nie to przestań przerabiać wszystko pod swoją tezę.
wiesz przeczytałem artykuł tutaj:
http://namzalezy.pl/pis-uderzy-wyzszymi-podatkami-w-male-sklepy-i-przedsiebiorstwa/napisali coś takiego:
"Podatek ma wynosić od 0,5 proc do 2 proc. od obrotu – w zależności od jego wysokości.(...)Nowe przepisy nie będą dotyczyć sklepów, które mają obrót mniejszy niż 700 tys. zł"
Czyli ja to zrozumiałem tak że po przekroczeniu 700k płace 0,5%-2% od całości.
Ale jak się zastanowić to nie jestem tego pewien, dziennikarstwo jest na takim poziomie na jakim jest i dopóki nie będzie konkretnego projektu ustawy tak długo możemy sobie zgadywać jakie będą szczegóły.
Tak sobie jeszcze myśle, jeśli opodatkują sklepy stacjonarne to chyba handel przeniesie się w większej ilości do internetu.
W następnym kroku aby wyrównać szanse sklepów stacjonarnych i internetowych trzebaby opodatkować sklepy internetowe, przecież już teraz sklepy internetowe mają lepsze ceny niż stacjonarne...