Quote (kuebk @ 22 Nov 2011 01:27)
Zapomnij ze sie uda, Windows 7 z aktualizacjami i softem codziennego uzytku zajmuje mi jakies 50gb.
Da się chociaż trzeba się będzie pilnować, zależy kto czego używa.
Ja mam HDD, a nie SSD i u mnie podział wygląda tak:
- na C jest Windows + Users (nie zmieniam lokalizacji) + sterowniki i w sumie wszystko co niezbędne do tego, żeby system wstał,
- na D lądują teoretycznie reszta, czyli grubsze programy (większość z nich mam jako paczki portable, które zwykle są lżejsze od całych instalacji).
- E to obrazy iso, filmy, muzyka itp.
C:\Windows ma 24 GB, z tego 4 to temp
C:\Program Files x86 ma 2.5 GB
C:\Program Files ma 2 GB
C:\Users ma 25 GB bo wylądowały tam maszyny wirtualne, ale normalnie zmieściłbym się też w 1-2 GB.
D:\Program Files x86 i normalny mają ok. 5 GB,
D:\Portable też blisko 5 GB.
W sumie to wszystko nie przekracza 40 GB. Nie liczę page- i hiberfile.
Mimo wszystko przy 60 GB zostaje spory margines do wykorzystania.
Wiadomo, że to wszystko indywidualna sprawa i np. Ty w tych 50 GB masz pewnie kilka IDE, jakieś serwery i inne cuda, a normalny człowiek co sobie wrzuci - Office'a, antywirusa, kilka drobnych programów i tyle. Jak zacznie ładować Photoshopy, Autocada czy inne chuje muje dzikie węże to szybciej mu go braknie, ale po świeżym zainstalowaniu Windowsa i wyłączeniu w nim niepotrzebnych rzeczy typu przywracanie systemu ma kupe wolnego miejsca. Jak tylko nie narobi syfu w temp i innych śmietnikach to raczej bez problemu się zmieści.