Quote (kubadywity @ 11 Sep 2011 19:56)
Nie da sie z tym nic zrobic??
system mocno prądożerny, ale mozna kilka rzeczy zrobic, zeby zwiekszyc czas pracy baterii.
wstawiam turorial dotyczacy romow do hd2 na karcie sd, ale nie zaszkodzi sprobowac na kazdym innym telefonie (
chodzi mi o czesc z usunieciem loga baterii)
Zużycie wróciło mi do normy po następujących krokach:
1. Skalibrowałem baterię - procedura jest na forum, ale to nie wystarczyło (nadal było 5%/h), więc nie jestem pewien czy to konieczny krok
2. Naładowałem baterię do pełna poza Androidem
- start winmo i ładowanie do full (ąz dioda będzie zielona)
- wyjęcie baterii na 5 s i włożenie z powrotem
- shutdown winmo i ładowanie do full (bez startu OS) - góra 1 minuta wystarczy aby dioda zrobiła się zielona
3. Uruchomiłem Androida (używam mattc v1.5b)
- z poziomu terminala (aplikacja darmowa, należy pobrać z Marketu "Terminal" i zainstalować, a potem uruchomić) wykonałem
su
rm /data/system/batterystats.bin
(poprawne wykonanie nie nie wyświetla żadnego komunikatu - po prostu pojawi się znowu prompt # - tak ma być; jeśli coś pójdzie nie tak jak powinno - pojawi się stosowny komunikat)
- shutdown Androida
- wyjęcie bateri na 5s z telefonu i wpakowanie z powrotem
- znowu ładowanie do full (do zielonej diody)
4. Odpalenie winmo i Androdia i normalne używanie
- i w tym momencie już miałem 1%/h :-)
- od tego momentu Android zbiera na nowo statystyki
- wydaje mi się, że trzeba mu pozwolić rozładować baterię prawie do końca (~10%)
ponadto wylacz synchronizacje pogody/maila, przelacz na tryb 2g (szukanie zasiegu 3g katuje baterie), zmniejsz jasnosc ekranu lub ustaw tryb auto (jesli masz czujnik swiatla)
This post was edited by imnoise on Sep 11 2011 01:03pm