Quote (kacperq @ 14 Oct 2015 20:53)
wiesz, jakbyś mieszkał niedaleko mnie i tak zachowywał się jak na forum, czytaj jak kretyn, to mimo wszystko też bym się dołożył. Wyjdź może z domu i zobacz jacy są ludzie naprawdę, albo zmień otoczenie. To że przez internet większość nazwie Cię skretyniałym debilem (pewnie nawet słusznie), nie zmienia to faktu że ludzie są zazwyczaj dobrzy i uczynni. Z czego akurat najłatwiej to zauważyć w mniejszych miejscowościach czy wsiach. I jakoś nikt nie jest nieżyczliwy, istnieje może trochę zazdrość w "januszach", no ale bez przesady.
/e no chyba że tylko ja zazwyczaj trafiam na takich ludzi, albo tak reagują na moją osobę, ale w takim razie warto zapytać czemu...?
/e2 warto chociażby zobaczyć akcje pomocy, czy zbieranie na leczenie ludzi którym "publiczna służba zdrowia" tak ukochana przez Ciebie nie chce pomóc...
Skoro ja się zachowuje jak kretyn to pewnie 90% ludzi w PL byś okreslił kretynem. nie świadczy to najlepiej o Tobie albo o ludziach w PL.
Odnośnie tematu akcji na służbe zdrowia...
jeden przykład, wosp. Wielki narodowy charytatywny, świąteczny zryw dla chorych dzieci, pół dnia antenowego w tvp2 (utrzymywanej z podatków), bardzo wielu wolontariuszy którzy za darmo kwestują i... uzbierane 50mln rocznie.
Ludzie wrzucają po 2 złote lub po złociszu, przypinają sobie serduszko i uważają że taki wkład wystarczy.
Dla porównania nfz ma budżet 70mld zł rocznie. Czyli ponad 1000 razy więcej zebrane na służbe zdrowia państwowo niż charytatywnie.
drugi przykład, jeden z wielkich banków ma w ciągu roku 3mld zysku, od tego płaci państwu ok. 600mln podatku, reszta idzie dla akcjonariuszy (czyli dla ludzi zazwyczaj majetnych).
Oprócz tego (a jakże inaczej) chwali się działalnością charytatywną - przeznaczył w ubiegłym roku 2mln złotych na jedną z akcji charytatywnych. W zamian otrzymał "jedynie' czas reklamowo-antenowy w tv gdzie pojawia się jako wielki sponsor i filantrop.
Porównaj sobie dwie kwoty:
600mln oddane państwu "pod przymusem" vs 2mln oddane "dobrowolnie"
Innymi słowy moim zdaniem system korwinistyczny się nie sprawdzi.
Skończmy już może dyskusje, nie przekonacie mnie a ja jestem już chwilowo znudzony pisaniem. Dajcie mi z tydzien a wróce i popiszemy dalej

Quote (pokezon @ 14 Oct 2015 21:00)
nie dyskutuj z POniemieckim odpadem
nie spamuj bo się w końcu zdenerwuje i zaraportuje spam do morderatora.