Quote (Ironfister @ 28 Dec 2022 11:49)
Chińczycy dla Europy/USA to tania siła robocza.
Robią wg projektów, wytycznych z zachodu.
W przypadku Rosji chodzi natomiast o samochód w 100% chiński, z doklejonym na zlecenie Rosjan znaczkiem Moskwicz.
Więc to jest różnica.
No śmiesznie z tym autem i rozumiem efekt "ŁAŁ" bo jest wojna i ruscy źli, więc trzeba wygrzebywać takie śmieci bo memy z rosją są na topie i trzeba podkręcać "anty-rosyjski" trend.
Niestety podobnych przypadków na świecie jest tysiące, jak nie miliony, tylko się o tym nie gada w mediach.
Nie chce mi się googlować, ale debilny iphone to świetny przykład, bo jeszcze niedawno ich flagowce w 100% były produkowane od zera i składane w chinach przez foxconn lub applowskie placówki w chińskim Taipei,
a gotowe produkty trafiały do amerykańskich/europejskich magazynów, gdzie dosłownie tylko "doklejali" jabłuszko i sprzedawali "chinola" milionom uśmiechniętym klientom za gruby hajs i nikt nie narzekał.
Nie twierdzę, że Germany to idealny kraj, jednak to zaledwie 1/20 populacji Chin, a pod względem wielkości gospodarki już 1/4.
Oznacza to, że jeden Niemiec produkuje tyle co 5 Chińczyków.
Podobnie jest z USA, nadal większa gospodarka od chińskiej a Chińczyków jest przecież 4x więcej.
Co do gospodarki to bym się tak nie rozpędzał z osądami bo te cyferki napompowane sztucznym dolarem, nie oznaczają, że w USA jest dobrze.
Mają potęzny problem z inflacją, kilkukrotnie wyższą niż Chiny, deficyt handlowy przekroczył ponad bilion USD w zeszłym roku.
Wojna handlowa z chinami, którą teraz zaczeli poluzowywać tylko dobiła koszty życia przeciętnego amerykanina.
Niemcy czy USA co roku notują zaledwie kilkuprocentowe skoki gosporadcze, gdy głupie Chiny notują kilkudziesiętne skoki.
Wydaje mi się jednak, że ogólnie gospodarka jako całość, łańcuchy dostaw to mimo wszystko zależność jednych państw od drugiego.
Gdyby EU/USA olały totalnie Chiny to te by padły bo nie miały by jak generować dochodów i na odwrót, bez Chin na dzień dzisiejszy gospodarka by padła,
bo żaden kraj nie jest na tyle samowystarczalny, żeby zasilić potrzeby na żywność, a przede wszystkim elektronikę swoich obywateli.
Wydawałoby się, że przy takiej dużej populacji Chińczycy powinni nadganiać i przegonić zachód.
To właśnie robią, nie cieszy mnie to nic, a nic, ale takie są fakty i informacje na ten temat można znaleźć nawet na pierwszej stronie popularnej przeglądarki "google". Końca raczej nie widać.
Zresztą i tak według mnie ciężko o jakiekolwiek konkretne i rzetelne info z tego kraju, Chiny strasznie "hermetyczny" naród pod każdym względem,
do tego podobnie jak u Ruskich jest niestety podział na klasy społeczne, i ta najniższa klasa robotnicza za dosłownie miskę ryżu będzie zapieprzać w niegodziwych warunkach,
aby utrzymać rodzinę i z głodu nie umrzeć, gdy Ci nieliczni bogaci tylko pomnażają ich kosztem swoje majątki.
Dochodzą do tego jak u naszych wschodnich sąsiadów wyprane od lat mózgi, wszechobecna propaganda, lęk przed władzą, więc biedni się na to godzą, jest to dla nich "normalność" i raczej ciężko o jakieś rewolucje.
Chińska demografia jest jednak tragiczna. W ciągu 30lat liczba Chińczyków w wieku produkcyjnym spadnie o połowę. Potem będzie dalej spadać.
I taki będzie koniec mocarstwowych planów Chin imo.
Zgadzam się, pomimo, że cały świat boryka się z większym lub mniejszym niżem demograficznym to tam rzeczywiście jest to bardzo dotkliwe i niewątpliwie odbije się na ich gospodarce, ale te liczby to raczej wróżenie z fusów.
Warto też zaznaczyć, w jak zastraszającym tempie rozwija się dzisiaj AI i wszechobecna automatyzacja fabryk/magazynów/zakładów. Do tego Chiny tak jak USA czynią w tej dziedzinie największe postępy,
więc wcale nie zdziwi mnie fakt, jeśli za te 30 lat ta połowa mniej rąk do pracy nie będzie już potrzebne i tak.
This post was edited by DrizztEU on Dec 28 2022 07:13am