Quote (Ironfister @ Oct 12 2015 09:55am)
Ilu ludzi wpłaci na prywatne fundacje z własnej woli? 5%? Każdy inny będzie wolał sobie kupić kolejnego srajfona lub bryke z alufelgami.
Skąd ta pewność? Wróżką jesteś czy ki chuj? Zresztą chyba nie rozumiesz pojęcia dobrowolności, hehe. Chcę to daję, nie chcę - nie daję. Proste.
Przeciętny polski rodzic nie da rady zapłacić prywatnie za szkołe, ubezpieczenie zdrowotne dla siebie i swoich dzieci.
I jeszcze do tego dziadkom dołożyć i odłożyc na swoją emeryture, do tego odłożyć pieniadze na wypadek renty i choroby i nawet głupiego urlopu macierzyńskiego.
a no i podatek pogłówny za każdą osobe w rodzinie jak mniemam.
no i winieta za korzystanie z prywatnych jak mniemam dróg (200pln miesiecznie?)
Teraz to oczywiste, że prywatne szkoły dostępne są raczej dla tych lepiej usytuowanych Polaków, bo ci mają więcej hajsu, niż przeciętny Nowak. Zresztą, jest to dosyć wąska grupa społeczna, bo ten kurewski fiskus nie daje się nikomu wzbogacić.
Gdyby tak zaistniał w Polsce normalny rząd, z normalnym systemem podatkowym, a nie takim jak obecnie mamy - złodziejskim, to przeciętny Polak miałby więcej pieniędzy w portfelu. Bogatsze społeczeństwo to większa ilość przedsiębiorstw, prywatnych szkół etc etc. Przedsiębiorstwa te, chcąc pozyskiwać klientów, muszą być konkurencyjnymi na rynku, a co za tym idzie muszą obniżać ceny, czesne itp. Tak więc myślę, że w normalnym państwie, z normalnym systemem podatkowym czesne za semestr w prywatnej szkole nie byłoby aż tak wygórowane.
Co jednak nie oznacza, że w społeczeństwie biednych nie będzie, gdyż bieda była zawsze - niezależnie od ustroju, podatków itp.
To co proponujesz to raj dla singli i bogaczy, piekło dla rodziców i zmniejszenie populacji Polski o 30mln z 38mln do 8mln.
Z singli nie będzie przecież nowych pokoleń Polaków...
Gówno prawda. To, co proponuję nie jest wcale nowością, gdyż ta "nowinka" funkcjonowała dawniej, czyli przed tą całą socjaldemokracją, czy innym "komunizmem" całkiem nieźle. Stary porządek zniszczyli ci tak zwani postępowcy właśnie, czyli socjaliści w różnych odcieniach chujowości. A źródła historyczne nie podają żadnych informacji o spadku liczby populacji w tamtym okresie. Wręcz odwrotnie - populacja zwiększała się.
Co z ochroną środowiska? Jak usuniemy wszystkie przepisy dot. ochrony środowiska to wszyscy się podusimy, polecam poczytać jak się oddychało np w Łodzi 30-40 lat temu.
Jebać ochronę środowiska, gdyż postulowana przez ciebie ochrona środowiska jeszcze nigdy w historii świata nie przyczyniła się do rozwoju cywilizacji. Ochrona środowiska to po prostu i zwyczajnie lewackie pierdolenie, stek bzdur niewartych uwagi.
Poza tym przyzwoity człowiek swoją godność ma.
Ja tam wole płacić podatki i w razie potrzeby dostać coś od państwa niż prosić się po rodzinie. Wolałbym zdechnąć niż być dla kogoś obciążeniem.
No tak, otrzymywanie od państwa socjalu jest godne - niczym uchodźca z Afryki Północnej u A. Merkel, ale już ułożenie relacji z rodziną, czy wychowanie dzieci tak, ażeby w razie tragedii, niedołęstwa, starości podali choć suchą kromkę i szklankę wody pod mordę jest poniżej godności. Co za lewak obrzydliwy ;D
Poza tym taki system nie jest sprawiedliwy, jeden ma rodzine zdrowszą i będzie miał jak pączek w maśle a w drugiej rodzinie jest kilka chorób i ta druga rodzina ma żyć jak nędzarze bo miała pecha i trafiło im się kilka tragedii?
No cóż, życie. Nie wszyscy muszą żyć godnie. Biedy, nieszczęść, tragedii w społeczeństwie nie zniwelujesz do zera. Tym bardziej socjalem, czy ustawą.
To wszystko po prostu jest jednym słowem bez sensu.
Twoje lewackie pierdolenie nie ma sensu. Tak jak pisałem wyżej, to już było.