d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev1143144145146147205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 46.25
Warn: 20%
Dec 7 2013 04:35am
Quote (Bieniol @ Dec 7 2013 12:18pm)
Podbijam Panowie :) może jednak ktoś wie coś na ten temat.

Wczoraj skończyłem 4 tom MKP, bardzo mi przypadł do gustu. Wątek z Toblakai mistrzowski jak dla mnie. Bardzo mi się podoba też wątek Onracka i Trulla Sengara. Teraz czekam na 5 tom, dziś pewnie już będzie :)

Jeszcze nie czytalem tych ksiazek, ale zostawilbym je na pozniejszy etap. Zakoncz Malaz, dopiero potem bierz sie za Karmazynowa Gwardie, bo logicznym jest fakt, ze nawet bez czytania mozna sie domyslic ze wydarzenia z Powortu beda mialy miejsce po zakonczeniu badz w koncowym etapie Malazu, skoro motyw ksiecia K'azza przerwija sie tylko w pierwszym tomie i bodajze w 5 o nim wspominaja.
Member
Gold: 100.03
Dec 7 2013 04:36am
dont fap here
Member
Dec 13 2013 07:29am
Przeczytałem sobie jeszcze fragmenty pierwszych trzech książek Malazu i odstawiłem je na półke.
No i mam ogromny dylemat, a mianowicie co pierwsze:

Lewa strona chyba bez komentarza. Steven Erikson i cała historia związana z Matką Ciemność. Z pewnością akcja będzie się toczyc wokół chyba najciekawszych drugoplanowych postaci jakie wykreował Erikson w MKP - Anomander i Draconus wydaja sie cholernie kuszaca perspektywa. Do tego masa innych ciekawych postaci, ktore przewijaly sie badz byly omawiane w MKP - Złośliwość i Zawiść, Andarist, Silchas Ruin, Osserc, Spinock Durav.

Prawa strona może mniej znana, ale wystarczy spojrzeć na miejsce w tym rankingu:
http://bestfantasybooks.com/top25-fantasy-books.php
Brzmi rowniez interesujaco.
Member
Gold: 0.00
Dec 13 2013 08:56am
Quote (viewprofile @ Dec 13 2013 03:29pm)
Przeczytałem sobie jeszcze fragmenty pierwszych trzech książek Malazu i odstawiłem je na półke.
No i mam ogromny dylemat, a mianowicie co pierwsze:
http://oi41.tinypic.com/r7vc5g.jpg

Lewa strona chyba bez komentarza. Steven Erikson i cała historia związana z Matką Ciemność. Z pewnością akcja będzie się toczyc wokół chyba najciekawszych drugoplanowych postaci jakie wykreował Erikson w MKP - Anomander i Draconus wydaja sie cholernie kuszaca perspektywa. Do tego masa innych ciekawych postaci, ktore przewijaly sie badz byly omawiane w MKP - Złośliwość i Zawiść, Andarist, Silchas Ruin, Osserc, Spinock Durav.

Prawa strona może mniej znana, ale wystarczy spojrzeć na miejsce w tym rankingu:
http://bestfantasybooks.com/top25-fantasy-books.php
Brzmi rowniez interesujaco.

Jak czytałeś Malaz to może czas chwilowo na coś innego? Zobacz to Cień Wiatru. Ja zawsze lubię wchodzić w nowe klimaty.

P.S. Zacząłem Malaz atakować. 300 stron za mną. Jest zajebiście. Szkoda tylko, że nie mam czasu na regularne czytanie przed świętami.

This post was edited by Carax on Dec 13 2013 08:56am
Member
Dec 13 2013 06:39pm
Padło na Imię Wiatru. Pewnie przed końcem roku napisze już coś konkretniej na ten temat.
Member
Gold: 2,777.00
Dec 16 2013 04:52pm
Mialem teraz troche czasu i dokonczylem Sezon Burz
kurde no, mam mieszane uczucia, z jednej strony styl i slownictwo jak zwykle u sapka 10/10, czytalo sie naprawde przyjemnie
ale jednak sama historia wydala mi sie dretwa, slabo rozwinieta i niespecjalnie rostrzygnieta. Czegos tu zabraklo

teraz chyba walne ta nową achaje t.2
Member
Jan 6 2014 03:24pm
Przeczytałem koło 2/3 "Imienia Wiatru".
Książka bardzo dobra. Chyba na tyle dobra, że Erikson pójdzie w chwilową odstawkę kosztem drugiego tomu.
To już coś dla mnie znaczy. Mam nadzieje, że historia utrzyma taki poziom do końca.
Member
Gold: 0.00
Jan 11 2014 05:13am
Wczoraj skończyłem Przypływ Nocy z MKP. Fajny tom, chociaż na początku to lekkie zdziwienie kiedy każdy bohater jest nowy. Jedynie Trull przewijał się w poprzedniej części. Najfajniejszy wątek w tym tomie jak dal mnie to Tehol i Bugg :) dialogi mnie rozwalały za każdym razem. Podejrzewam, że teraz cała historia zacznie się kleić w całość. Mam na półce już 6 tom, Łowcy Kości. Zastanawiam się jedynie czy odpocząć na chwilkę od MKP czy jechać dalej. Ostatnio nabyłem w fajnej cenie Fionavarskiego Gobelina i tak się właśnie zastanawiam co czytać :)
Member
Jan 11 2014 05:17am
Quote (Bieniol @ Jan 11 2014 01:13pm)
Wczoraj skończyłem Przypływ Nocy z MKP. Fajny tom, chociaż na początku to lekkie zdziwienie kiedy każdy bohater jest nowy. Jedynie Trull przewijał się w poprzedniej części. Najfajniejszy wątek w tym tomie jak dal mnie to Tehol i Bugg :) dialogi mnie rozwalały za każdym razem. Podejrzewam, że teraz cała historia zacznie się kleić w całość. Mam na półce już 6 tom, Łowcy Kości. Zastanawiam się jedynie czy odpocząć na chwilkę od MKP czy jechać dalej. Ostatnio nabyłem w fajnej cenie Fionavarskiego Gobelina i tak się właśnie zastanawiam co czytać :)

Bugg i Tehol tymi dialogami wprowadzaja kapitalne smaczki. Fajnie, że praktycznie do końca będą się przewijac i prowadzić te swoje rozmowy.
Z samą przerwą, no cóż - jeśli jesteś lekko zmęczony to łap ten Fionavarski Gobeln. Książka bardzo łatwa do czytania, mnie dość szybko wkręciła i generalnie moge ją polecić przez moją ogromną sympatię do Kaya. Inna sprawa, że troche powiela schematy, ale na tyle fajnie że i tak się człowiek nie nudzi czytając te 3 tomy.
Dzisiaj prawodopodobnie skończe "Imię Wiatru" i skrobnę pare zdań na ten temat.
Member
Gold: 34.47
Jan 11 2014 06:20am
Zacząłem Okaleczonego Boga i jest zajebiście. : D
W końcu coś więcej będzie o Genoesie Paranie, tym faktem się jaram najbardziej i nie mogę się doczekać zakończenia tej historii.
Go Back To Polska Topic List
Prev1143144145146147205Next
Add Reply New Topic New Poll