d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev1139140141142143205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 46.25
Warn: 20%
Oct 24 2013 11:09am
Quote (RoGH @ Oct 24 2013 05:47pm)
Spoko jest, dobra rozrywka, lepsza od wielu wymienionych tutaj lektur.
Co do wiedzmiaka - aż sie boje, z opisu wynika, ze to jakas historia całkowicie odmienna od oryginału, ale z bohaterami znanymi z sagi i w tym samym świecie?
Tyle dobrego, ze nawet jak wyjdzie kupa, to nie zaburzy to głównego dzieła Sapka.

Lepszy od czego? : )
Member
Nov 16 2013 11:56am

Skończyłem Okaleczonego Boga. Skończyłęm Malazańską Księgę Poległych.
Chyba za bardzo nie ma sie tu nad czym rozpisywać póki co. Jak dla mnie najwybitniejszy cykl jaki napotkałem. W każdym calu jest perfekcyjny, nie potrafię wskaząć żadnych słabszych stron całości.
Plusów też jest masa wieć po krótce tylko przyznam, że książki są epickie do skraju możliwości (nie mylić z epic). Widać, że Erikson pisząć ten cykl miał zakrojony diabelnie szeroki plan działania i dopiero ostatnio tom łączy wszystko w wspólną całość, która pasuje do siebie idealnie. Książka w żadnym momencie nie nudzi, podoba mi się wprowadzenie wielopoziomowej fabuły - duża liczba "światów", mnogość bohaterów - poczynajac od zwyklych jednostek jak ludzie, przechodzac przez d'iversow, dociera się do ascedentów i pradwanych.
Moglbym w sumie pisac jeszcze dlugo, ale chyba nie ma sensu uprawiac ciaglej masturbacji.

Przyznam się, że pewnych motywów do teraz jeszcze nie bardzo łapie i rozumiem, ale mysle, że za jakiś czas sięgnę po całość ponownie i wtedy zaskoczy już wszystko.
Ciężko też ułożych je w ranking od najlepszej do najgorszej, chyba nie powinno sie tego robic, ale jednak sie pokusze:
3>2>1>8>10,9(bo to jednak calosc>6>4>7>5
Member
Gold: 0.00
Nov 16 2013 12:13pm
Quote (viewprofile @ Nov 16 2013 06:56pm)
http://i39.tinypic.com/2nbemh3.jpg

Chyba za bardzo nie ma sie tu nad czym rozpisywać póki co. Jak dla mnie najwybitniejszy cykl jaki napotkałem. W każdym calu jest perfekcyjny, nie potrafię wskaząć żadnych słabszych stron całości.
Plusów też jest masa wieć po krótce tylko przyznam, że książki są epickie do skraju możliwości (nie mylić z epic). Widać, że Erikson pisząć ten cykl miał zakrojony diabelnie szeroki plan działania i dopiero ostatnio tom łączy wszystko w wspólną całość, która pasuje do siebie idealnie. Książka w żadnym momencie nie nudzi, podoba mi się wprowadzenie wielopoziomowej fabuły - duża liczba "światów", mnogość bohaterów - poczynajac od zwyklych jednostek jak ludzie, przechodzac przez d'iversow, dociera się do ascedentów i pradwanych.
Moglbym w sumie pisac jeszcze dlugo, ale chyba nie ma sensu uprawiac ciaglej masturbacji.

Przyznam się, że pewnych motywów do teraz jeszcze nie bardzo łapie i rozumiem, ale mysle, że za jakiś czas sięgnę po całość ponownie i wtedy zaskoczy już wszystko.
Ciężko też ułożych je w ranking od najlepszej do najgorszej, chyba nie powinno sie tego robic, ale jednak sie pokusze:

Ładnie :) gratuluję.
Ja właśnie skończyłem 3 tom, mam to nowe wydanie Mag, nie podzielone na 2 książki. Trochę mnie zasmuciło zakończenie tej części, ale co zrobić :) Miałem założenie takie, żeby odpocząć chwilkę od MKP ale po końcówce 3 tomu kazałem żonie zamówić 4 tom :) Pozostanie mi tylko jeszcze 6 tomów, ciekaw jestem ile mi to zajmie :) Wiem też, na pewno że jak skończę to po pewnym czasie wrócę do tego na 100%
Member
Nov 16 2013 12:26pm
Quote (Bieniol @ Nov 16 2013 08:13pm)
Ładnie :) gratuluję.
Ja właśnie skończyłem 3 tom, mam to nowe wydanie Mag, nie podzielone na 2 książki. Trochę mnie zasmuciło zakończenie tej części, ale co zrobić :) Miałem założenie takie, żeby odpocząć chwilkę od MKP ale po końcówce 3 tomu kazałem żonie zamówić 4 tom :) Pozostanie mi tylko jeszcze 6 tomów, ciekaw jestem ile mi to zajmie :) Wiem też, na pewno że jak skończę to po pewnym czasie wrócę do tego na 100%

No zakonczenie Wspomnienia Lodu jest najmocniejsza czescia tej ksiazki. Podobnie zreszta jak Bram Domu Umarłych. Ja miałem drobne przerwy, juz nie pamietam na jakich etapach ze wzgledu na to ze przez jakis czas nie pracowalem, wiec zaciskalem pasa i czytalem ksiazki ktore kupilem wczesniej na wyprzedazach. Generalnie rewelka, jak wiecej osob skonczy to podejrzewam, ze bedziemy mogli sobie razem z iridiusem uciac dluzsza pogawedke nt poszczegolnych watkow.
Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Nov 16 2013 12:32pm
Quote (viewprofile @ Nov 16 2013 05:56pm)
http://i39.tinypic.com/2nbemh3.jpg

nowe wydanie ladniejsze
Member
Nov 16 2013 12:36pm
Quote (kefir @ Nov 16 2013 08:32pm)
nowe wydanie ladniejsze

moze i tak, ale jak zaczalem czytac to jeszcze nie bylo nowego wiec dokonczylem stare.
Member
Nov 16 2013 12:44pm
Quote (viewprofile @ Nov 16 2013 07:26pm)
No zakonczenie Wspomnienia Lodu jest najmocniejsza czescia tej ksiazki. Podobnie zreszta jak Bram Domu Umarłych. Ja miałem drobne przerwy, juz nie pamietam na jakich etapach ze wzgledu na to ze przez jakis czas nie pracowalem, wiec zaciskalem pasa i czytalem ksiazki ktore kupilem wczesniej na wyprzedazach. Generalnie rewelka, jak wiecej osob skonczy to podejrzewam, ze bedziemy mogli sobie razem z iridiusem uciac dluzsza pogawedke nt poszczegolnych watkow.

Dokładnie, po przeczytaniu 3 części zastanawiałem się które zakończenie mocniejsze, z 2 czy 3. Oba podobne można powiedzieć, chociaż w 3 jak przeczytałem już epilog to totalnie w szoku byłem :) nie spodziewałem się tego.
Member
Nov 16 2013 05:22pm
Atakuje od jutra pierwszy tom MKP. Trzymajcie kciuki!
Member
Nov 16 2013 05:29pm
Quote (Carax @ Nov 17 2013 01:22am)
Atakuje od jutra pierwszy tom MKP. Trzymajcie kciuki!

Trzymam. Przetrzymaj go w bólach do końca.
Po dziesiątym tomie wszystko sie rozjasni! :)
Member
Nov 16 2013 05:30pm
Quote (viewprofile @ Nov 17 2013 01:29am)
Trzymam. Przetrzymaj go w bólach do końca.
Po dziesiątym tomie wszystko sie rozjasni! :)

Jestem dobrze nastawiony. Wiem co mnie czeka. Nareszcie jakies wyzwanie!
Go Back To Polska Topic List
Prev1139140141142143205Next
Add Reply New Topic New Poll