d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Polityka > Temat Oficjalny
Prev1137613771378137913801426Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 50.00
Jun 23 2019 11:50am
Czasami się zastanawiam jak to możliwe że PiS ma tak wysokie poparcie. Osobiście nie znam żadnego zwolennika tej partii, przynajmniej nie takiego który nie wstydziłby się że na nich głosuje.
Member
Gold: 0.00
Jun 23 2019 11:57am
Quote (Elfisher @ Jun 23 2019 06:50pm)
Czasami się zastanawiam jak to możliwe że PiS ma tak wysokie poparcie. Osobiście nie znam żadnego zwolennika tej partii, przynajmniej nie takiego który nie wstydziłby się że na nich głosuje.

Na zajęciach z seniorami nawet tak podpytywałem trochę o te preferencje polityczne przy okazji eurowyborów i praktycznie wszyscy jadą po PiS, a 13. emeryturę wyśmiali mówiąc, że to kiełbasa wyborcza i pewnie za rok już nawet tego i tak nie będzie, że jednorazowo rzucili. Także nie mam pojęcia, bo młodzi na PiS nie głosują, starsi nie, ludzie w średnim wieku nie. Zostają chyba tylko rolnicy, którzy zamiast utożsamiać się z PSL, to teraz z PiS się utożsamiają. Być może ta grupa seniorów akurat też nie jest dobrym przykładem, bo oni się edukują, uczą języka, chodzą na zajęcia inne też, nawet komputerowe, także mimo wszystko nie są to przeciętne osoby na emeryturze.

This post was edited by PQA on Jun 23 2019 11:58am
Member
Jun 23 2019 11:59am
Quote (PQA @ 23 Jun 2019 19:57)
Na zajęciach z seniorami nawet tak podpytywałem trochę o te preferencje polityczne przy okazji eurowyborów i praktycznie wszyscy jadą po PiS, a 13. emeryturę wyśmiali mówiąc, że to kiełbasa wyborcza i pewnie za rok już nawet tego i tak nie będzie, że jednorazowo rzucili. Także nie mam pojęcia, bo młodzi na PiS nie głosują, starsi nie, ludzie w średnim wieku nie. Zostają chyba tylko rolnicy, którzy zamiast utożsamiać się z PSL, to teraz z PiS się utożsamiają. Być może ta grupa seniorów akurat też nie jest dobrym przykładem, bo oni się edukują, uczą języka, chodzą na zajęcia inne też, nawet komputerowe, także mimo wszystko nie są to przeciętne osoby na emeryturze.

może to dlatego że mieszkam w Polsce A :)
Member
Gold: 12,059.17
Jun 23 2019 01:11pm
Quote (Elfisher @ 23 Jun 2019 18:50)

Im mniejsza miejscowość, ludzie bardziej religijni tym większe poparcie dla PiS.
Im gorzej wykształceni, gorzej sytuowani, mniej ambitni ludzie tym większe poparcie dla PiS.
Im bardziej na wschód, tym większe poparcie dla PiS.

ps. widzę, że kłamliwej sygnatury nie chcesz usunąć. Szkoda, że nie możemy się dogadać jak Polak z Polakiem, nawet w tak banalnej i oczywistej sprawie jak fałszywa sygnatura, ale skoro jesteś aż tak pozbawiony honoru to zgłosiłem sprawę do moderacji.
Member
Gold: 369.00
Jun 23 2019 01:17pm
Quote (Ironfister @ Jun 23 2019 09:11pm)
Im mniejsza miejscowość, ludzie bardziej religijni tym większe poparcie dla PiS.
Im gorzej wykształceni, gorzej sytuowani, mniej ambitni ludzie tym większe poparcie dla PiS.
Im bardziej na wschód, tym większe poparcie dla PiS.

ps. widzę, że kłamliwej sygnatury nie chcesz usunąć. Szkoda, że nie możemy się dogadać jak Polak z Polakiem, nawet w tak banalnej i oczywistej sprawie jak fałszywa sygnatura, ale skoro jesteś aż tak pozbawiony honoru to zgłosiłem sprawę do moderacji.

To dlatego glosujesz za pis. Wszystko jasne.
Member
Jun 23 2019 01:30pm
Quote (Last_Hope @ 23 Jun 2019 20:17)
To dlatego glosujesz za pis. Wszystko jasne.

Nie głosuje na PiS. Dwa podstawowe powody:
1) Łamią prawo. Już za samo to powinna być polityczna dyskwalifikacja.
2) To najwięksi populiści - uchwalą ludziom wszystko to co da im więcej poparcia w sondażach, nie patrząc na to czy to ma wogóle sens czy też nie. Klasa polityczna powinna edukować zwykłych ludzi, a PiS po prostu żeruje na tym niewyedukowaniu.
Member
Gold: 2,986.38
Jun 23 2019 01:48pm
Glosuje na POKO bo maja taki bogaty program wyborczy, moze wymienie pierwsze glowne trzy punkty:
1. odsunac pis od wladzy
2. odsuanc pis od wladzy
3. odsunac pis od wladzy

no i bonusowy postulat:
4. lgbtqwerty+

This post was edited by Damundo on Jun 23 2019 01:49pm
Member
Jun 23 2019 01:50pm
Quote (Ironfister @ 23 Jun 2019 21:30)

2) To najwięksi populiści - uchwalą ludziom wszystko to co da im więcej poparcia w sondażach, nie patrząc na to czy to ma wogóle sens czy też nie. Klasa polityczna powinna edukować zwykłych ludzi, a PiS po prostu żeruje na tym niewyedukowaniu.

Czyli tak jak platforma. Najpierw się nie da wprowadzić 500 plus a jak PiS daje na drugie i kolejne to obiecują na każde xD
Member
Jun 23 2019 02:21pm
Quote (Elfisher @ 23 Jun 2019 20:50)
Czyli tak jak platforma. Najpierw się nie da wprowadzić 500 plus a jak PiS daje na drugie i kolejne to obiecują na każde xD

Jest takie piłkarskie powiedzenie: gra się tak, jak przeciwnik pozwala.
Przez 8 lat rządów Platforma generalnie opierała się populizmowi, wprowadzała trudne chociaż potrzebne reformy jak np zwiększenie wieku emerytalnego, no ale skoro PiS zgrywa "dobrych wujków", społeczeństwo oczekuje prezentów, to muszą się przynajmniej częściowo dostosować do ich poziomu aby mieć jakiekolwiek szanse wygrać wybory.

Przypominam, że 500+ to było tylko jedno z obietnic PiSu. Miał być obniżony VAT, miała być zwiększona kwota wolna, miały być darmowe leki dla seniorów. Jak widać całego pakietu nie udało się wprowadzić PiSowi, czyli defacto Platforma miała racja, że "się nie da".
PiS ma po prostu dobry PR i 25% realizacji obietnic potrafi sprzedać jako "spełnione obietnice" :)
Member
Gold: Locked
Trader: Scammer
Warn: 60%
Jun 23 2019 02:52pm
nie rozumiem dlaczego rozmawiacie o polityce skoro takie coś nie istnieje (zgadza się, powiedziałem to). już od dawna męczy mnie ta wiedza którą niestety nie mogę się w pełni z nikim podzielić (polityka=nie istnieje). pewnie myślicie że można łatwo obalić muj argument w stylu "w takim razie kto kieruje państwem i kogo widzimy w telewizji", a odpowiedź jest prosta - atrapa.
zgadza się, pare kartonów z doklejonymi oczami itd, ogólnie niskobudżetówka ale to wystarcza na takich pionków jak wy. taki ironfister na przykład, mógłbyś mu machać kartonami przed nosem to on z tej sterty papieru zrobiłby sobie lewice i prawice żeby mieć jakieś zajęcie. to już nie jest kwestia tego co jest prawdą, chodzi tylko o to żeby żyło się jakoś ciekawiej i niektórzy ludzie po prostu preferują kartony, szczerze jestem w stanie to zrozumieć ale i tak leci report, w tym przypadku klasycznie flaming/vulgarity.
jak ktoś to czyta to niech też zareportuje muj post a najlepiej reportujcie wszystkie które zobaczycie, powoli kurwica mnie od nich bierze
Go Back To Polska Topic List
Prev1137613771378137913801426Next
Add Reply New Topic New Poll