Quote (Lebcio @ 10 Jul 2012 02:10)
idź do szklarza i za 10-15 zł masz eleganckie szybki docięte na rozmiar, pokleić sam będziesz potrafił a prowadnicę do szyby zrób sobie z tzw. "jotki" (listwa PCV) którą możesz dostać w sklepach budowlanych lub obi etc. terra gotowe ew. dokup jeszcze w obi kawałek siatki do wentylacji. Jakbyś chciał patent na ściankę skałkową to whispnij, widziałem kiedyś na arachnea.orgl fajny tutek
Quote (Rastuchy @ 11 Jul 2012 01:09)
jutro to zrobie

a Silikon zwykły czy jakiś konkretny?
Jakiś pomysł na przenoszenie murina l6 do terra?

Troche nie wiem jak sie do tego zabrać, jak był mały było prościej!
Trzeba tylko liczyć się z tym, że szklarz szklarzowi nie równy, nie raz zamawiałem szkło na terraria u losowego szklarza i po wycięciu okazywało się, że nawet kąty proste nie są zachowane, nie mówiąc o dokładności wymiarów... Polecam najpierw popytać wśród znajomych albo poszukać info na forach, lepiej oszczędzić sobie późniejszego wkurwienia. Poza tym, jak się klei więcej terrariów to może i się opłaca zrobić to samodzielnie, natomiast jak ktoś potrzebuje jedną - dwie sztuki, to lepiej zamówić gotowe.
Listwy na prowadnice - owszem, można kupić bez problemu, ale zwykle nie mniej niż 2 czy 3 metry - na jedno terra zdecydowanie za dużo.
Siatki do wentylacji - kwestia gustu, moim zdaniem ładniej wygląda nawiercona blacha aluminiowa, można na alledrogo zamówić na wymiar, z tym, że nie jest to zbyt tanie.
Szyby - 10 czy 15 zł to kwota za przeproszeniem z dupy wzięta, chyba że na terra 10x10x10. Jak ktoś składa terrarium dla dorosłego ptasznika, dajmy na to 20x20x40 czy 25x30x20 to koszt samych szyb i cięcia to jakieś 30 - 40 zł.
Pomijam fakt, że sklejenie terra tak, aby zachować kąty proste i wszystko wyglądało estetycznie wcale nie jest takie łatwe, jak się wydaje, za pierwszym razem prawie na pewno wyjdzie koślawe i usmarowane sylikonem.

Wersja tl;dr - potrzebujesz jedno czy dwa terraria - kup gotowe.
Quote (Keisper @ 11 Jul 2012 12:28)
Sylikon akwarystyczny. Jest bezpieczny dla zwierzątek. Zwykły może potruć je
Bzdura, akwarystyczny to tylko zbędny wydatek. Nie wiem jak w przypadku akwariów, ale na terraria i wszelkie ozdoby do terrariów jak najbardziej nadaje się zwykły sylikon sanitarny, kolor wedle upodobania. Wystarczy tylko dobrze wysuszyć i wywietrzyć terrarium po sklejeniu, myślę, że dwa dni wietrzenia przy obecnej pogodzie spokojnie wystarczą. No i trzeba pamiętać o umyciu i odtłuszczeniu krawędzi szyb przed klejeniem, jak skleisz brudne szyby to sylikon bardzo szybko puści.