d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev1132133134135136205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Aug 27 2013 07:43am
Quote (cOr @ Aug 27 2013 03:29pm)
czytajac ten wpis balem sie o spoiler :P no ja jestem teraz na 62% wiec jeszcze sporo zostalo. ale aktualnie buduja spolecznosc tego miasteczka z matką abagail. przyznam ze lepiej sie czytalo jak byli rozproszeni i kazdy w sporym szoku. a juz najlepszy byl fragment poczatkowy - jak rozprzestrzenial sie wirus

Dokładnie uważam tak samo. Początkowe klimaty były rewelacyjne. Oglądając pierwszy sezon The Walking Dead od razu przypomniałem sobie o Bastionie. Niestety cała ta akcja z budowaniem społeczności to już nuda. Daj znać jak skończysz czytać. Może się nakręcę na skończenie Bastionu.
Member
Gold: 2,777.00
Aug 27 2013 08:32am
Quote (Carax @ 27 Aug 2013 15:43)
Dokładnie uważam tak samo. Początkowe klimaty były rewelacyjne. Oglądając pierwszy sezon The Walking Dead od razu przypomniałem sobie o Bastionie. Niestety cała ta akcja z budowaniem społeczności to już nuda. Daj znać jak skończysz czytać. Może się nakręcę na skończenie Bastionu.

dokoncze na pewno, jak tak daleko zabrnalem to nie odpuscilbym ;] masz jeszcze cos fajnego Kinga do polecenia? moj kolega jest fanatykiem i poki co slucham jego polecen
za mna jest cmentarz dla zwierzat (nie pamietam dokladnej pisowni) i wielki marsz (od tego to nie dalo sie oderwac)
bastion mi polecil jako alternatywe dla "under the dome", ktory chcialem przeczytac ze wzgledu na serial

This post was edited by cOr on Aug 27 2013 08:32am
Member
Aug 27 2013 08:53am
Quote (cOr @ Aug 27 2013 04:32pm)
dokoncze na pewno, jak tak daleko zabrnalem to nie odpuscilbym ;] masz jeszcze cos fajnego Kinga do polecenia? moj kolega jest fanatykiem i poki co slucham jego polecen
za mna jest cmentarz dla zwierzat (nie pamietam dokladnej pisowni) i wielki marsz (od tego to nie dalo sie oderwac)
bastion mi polecil jako alternatywe dla "under the dome", ktory chcialem przeczytac ze wzgledu na serial

Kinga trochę czytałem. Obecnie mam przerwę po "Czarnoksiężnik i kryształ". Jak na razie najnudniejsza część Mrocznej Wieży z czterech sztuk, które przeczytałem.

Polecam Ci z czystym sumieniem klasykę:"Lśnienie" i "Miasteczko Salem". Obie pozycje zrywają uszy.
Czytałem jeszcze "Łowca snów" - co prawda ładne parę lat temu, ale było zajebiste, "Sklepik z Marzeniami" i "Zielona Mila".

Niebawem znowu zabiorę się za coś Kinga ale od Mrocznej Wieży odpoczynek.

A Ty masz może do polecenia jakąś serię fantasy, co kopie dupę? Szukam czegoś całkowicie dla mnie nowego.
Member
Aug 27 2013 09:01am
Quote (Carax @ 27 Aug 2013 16:53)
Kinga trochę czytałem. Obecnie mam przerwę po "Czarnoksiężnik i kryształ". Jak na razie najnudniejsza część Mrocznej Wieży z czterech sztuk, które przeczytałem.

Polecam Ci z czystym sumieniem klasykę:"Lśnienie" i "Miasteczko Salem". Obie pozycje zrywają uszy.
Czytałem jeszcze "Łowca snów" - co prawda ładne parę lat temu, ale było zajebiste, "Sklepik z Marzeniami" i "Zielona Mila".

Niebawem znowu zabiorę się za coś Kinga ale od Mrocznej Wieży odpoczynek.

A Ty masz może do polecenia jakąś serię fantasy, co kopie dupę? Szukam czegoś całkowicie dla mnie nowego.

Mroczna wieża to ta z Randallem Flaggiem? slyszalem wlasnie ze ten sam "zly" co z bastionu i fani mieli spory podjar (albo cos pomieszalem)
z pozostałych to niestety widziałem np lśnienie i łowce snów - a niestety nie lubie czytac ksiazek jak juz znam sama historie. Na pewno przeczytam Zieloną Milę ale po Bastionie na pewno będę chciał coś troszke krotszego ;] moze Miasteczko Salem faktycznie (nie znam objetosci)

jak bedziesz chcial cos Kinga to zobacz sobie Wielki Marsz. Kolega też bardzo polecał mi Worek Kości

jesli chodzi o fantasy do polecenia to raczej nie zaskocze - moje top 3. to pieśn lodu i ognia, wiedzmin i wladca pierscieni.
swietna tez trylogia husycka i pierwszy tom Diuny

ale z takich co czytalem ostatnio - dobrych a odrobine mniej znanych to Pan Lodowego Ogrodu, wyszedl niedawno tom 4 konczacy sage. bardzo dobra seria, zwlaszcza tom1

e; ale widze, ze jestes oblatany wiec polece coś co nie jest fantasy ale powieść na luźnej podstawie historii - ataku Turków na Maltę. ciekawa i swietnie napisana Religia - Tim Willocks. Klimat rycerstwa i zakonników z naprawde realistycznymi opisami walk i bitew

This post was edited by cOr on Aug 27 2013 09:10am
Member
Gold: 28,575.00
Aug 27 2013 09:52am
Cykl Mroczna Wieża to pozycja obowiązkowa.
Member
Aug 28 2013 02:03am
Mroczna wieża to ta z Randallem Flaggiem? slyszalem wlasnie ze ten sam "zly" co z bastionu i fani mieli spory podjar (albo cos pomieszalem)

Ten sam typ. Z tego co wyczytałem kiedyś na wiki on pojawia się w co najmniej 8 powieściach.

jesli chodzi o fantasy do polecenia to raczej nie zaskocze - moje top 3. to pieśn lodu i ognia, wiedzmin i wladca pierscieni.

Władka przeczytałem. Wiedźmina mam w kolejce.

Z Pieśnią to jest ciekawy klimat. Czytam obecnie trzecią część, bo... ja muszę mieć wydanie serialowe w twardej oprawie :D taka tam faza.

ale z takich co czytalem ostatnio - dobrych a odrobine mniej znanych to Pan Lodowego Ogrodu, wyszedl niedawno tom 4 konczacy sage. bardzo dobra seria, zwlaszcza tom1

Brzmi nice. Zaraz poszukam info na ten temat.

e; ale widze, ze jestes oblatany wiec polece coś co nie jest fantasy ale powieść na luźnej podstawie historii - ataku Turków na Maltę. ciekawa i swietnie napisana Religia - Tim Willocks. Klimat rycerstwa i zakonników z naprawde realistycznymi opisami walk i bitew

jak wyżej.

Co do Kinga to przypomniałem sobie jeszcze, że czytałem Desperację. Dobra pozycja, aczkolwiek dupy nie urywa.

Co do fantastyki ogólnie, to ostatnio był szał na Metro Glukhovsky'iego. No ja przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia. Czytało mi się średnio chociaż końcowy efekt był dobry.

Zobacz sobie jeszcze Klub Dumas. Na podstawie tej książki Polański nakręcił 9 Wrota. Tyle tylko, że w filmie głównym wątkiem jest wątek poboczny w książce. Książka zajebista.

Potrzebuję krótkiej recenzji następujących pozycji:
- Kroniki Świata Wynurzonego (cały cykl),
- Trylogia Czarnego Maga.

Godne polecenia?
Member
Warn: 80%
Aug 28 2013 03:54am
Trylogia Husycka do mnie idzie ;)
A co do Trylogii Czarnego Maga - nawet fajna, ale trochę zalatuje lekturą dla nastolatek.
Member
Aug 28 2013 04:33am
Quote (TardekTJK @ Aug 28 2013 11:54am)
Trylogia Husycka do mnie idzie ;)
A co do Trylogii Czarnego Maga - nawet fajna, ale trochę zalatuje lekturą dla nastolatek.

czytałeś, czy tak słyszałeś?
Member
Aug 28 2013 04:57am
Quote (Carax @ 28 Aug 2013 10:03)
Ten sam typ. Z tego co wyczytałem kiedyś na wiki on pojawia się w co najmniej 8 powieściach.

Co do fantastyki ogólnie, to ostatnio był szał na Metro Glukhovsky'iego. No ja przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia. Czytało mi się średnio chociaż końcowy efekt był dobry.

Zobacz sobie jeszcze Klub Dumas. Na podstawie tej książki Polański nakręcił 9 Wrota. Tyle tylko, że w filmie głównym wątkiem jest wątek poboczny w książce. Książka zajebista.

Godne polecenia?

to metro jakos mnie nie przekonuje, chociaz slyszalem calkiem niezle opinie

9 wrota byly bardzo fajne, nawet nie wiedzialem ze to na podstawie ksiazki ;]

no nic, kolejka jak zwykle spora, a bastionu tez jeszcze troche zostalo ;] z tego co widzialem na *** to ten tom ma prawie 1500 stron ;o
Member
Aug 28 2013 05:07am
Quote (cOr @ Aug 28 2013 12:57pm)
to metro jakos mnie nie przekonuje, chociaz slyszalem calkiem niezle opinie

9 wrota byly bardzo fajne, nawet nie wiedzialem ze to na podstawie ksiazki ;]

no nic, kolejka jak zwykle spora, a bastionu tez jeszcze troche zostalo ;] z tego co widzialem na *** to ten tom ma prawie 1500 stron ;o

no sporo ma.

co do filmu polańskiego to KSIĄŻKA >>>>> FILM.
W prawdzie film też zajebisty ale książka owni/
Go Back To Polska Topic List
Prev1132133134135136205Next
Add Reply New Topic New Poll