Mroczna wieża to ta z Randallem Flaggiem? slyszalem wlasnie ze ten sam "zly" co z bastionu i fani mieli spory podjar (albo cos pomieszalem)
Ten sam typ. Z tego co wyczytałem kiedyś na wiki on pojawia się w co najmniej 8 powieściach.
jesli chodzi o fantasy do polecenia to raczej nie zaskocze - moje top 3. to pieśn lodu i ognia, wiedzmin i wladca pierscieni.
Władka przeczytałem. Wiedźmina mam w kolejce.
Z Pieśnią to jest ciekawy klimat. Czytam obecnie trzecią część, bo... ja muszę mieć wydanie serialowe w twardej oprawie

taka tam faza.
ale z takich co czytalem ostatnio - dobrych a odrobine mniej znanych to Pan Lodowego Ogrodu, wyszedl niedawno tom 4 konczacy sage. bardzo dobra seria, zwlaszcza tom1
Brzmi nice. Zaraz poszukam info na ten temat.
e; ale widze, ze jestes oblatany wiec polece coś co nie jest fantasy ale powieść na luźnej podstawie historii - ataku Turków na Maltę. ciekawa i swietnie napisana Religia - Tim Willocks. Klimat rycerstwa i zakonników z naprawde realistycznymi opisami walk i bitew
jak wyżej.
Co do Kinga to przypomniałem sobie jeszcze, że czytałem Desperację. Dobra pozycja, aczkolwiek dupy nie urywa.
Co do fantastyki ogólnie, to ostatnio był szał na Metro Glukhovsky'iego. No ja przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia. Czytało mi się średnio chociaż końcowy efekt był dobry.
Zobacz sobie jeszcze Klub Dumas. Na podstawie tej książki Polański nakręcił 9 Wrota. Tyle tylko, że w filmie głównym wątkiem jest wątek poboczny w książce. Książka zajebista.
Potrzebuję krótkiej recenzji następujących pozycji:
- Kroniki Świata Wynurzonego (cały cykl),
- Trylogia Czarnego Maga.
Godne polecenia?