Quote (Ironfister @ Nov 16 2018 08:07am)
Pytanie czy jak PiS zamknie przejmie sądy, zamknie niezależne media (już o tym przebąkują) i zaczną prześladowania opozycji ala PRL (lub nawet bardziej) to czy tak realnie opozycja jeszcze będzie? Czy znajda się tacy odważni jak wtedy Wałęsa, aby zaryzykować opór?
Ja osobiście nie wiem czy będę działał politycznie, jeśli ruszą masowe prześladowania opozycji.
I skąd ludzie będą wiedzieć o przekrętach PiS, skoro nie będzie wolnych mediów?
Jeśli będzie bardzo zle, a demokratycznej opoycji nie będzie, lub bedzie słaba, to władze mogą przejąć radykałowie, faszyści narodowcy, tacy jak np Miedlar.
To tez jest realne ryzyko, chociaż akurat ty chyba byś się cieszył ze „świętej wojny” przeciwko innym narodom/wyznaniom.
Zakładasz tez, że partie demokratyczne po wygranych wyborach obsadza sądy swoimi ludźmi, ale demokraci nie robią tak. Tego typu wojna totalna jest nie w stylu PO ani innych partii demokratycznych.
Ja nawet nie nienawidzę pisu, pod niektórym względami jest lepszy niż poprzedni rząd po/PSL, który zwłaszcza pod koniec stracił trochę wigoru.
Generalnie jednak problem z systemem niedemokratycznym, jaki wdraża PiS, jest taki, że jak obywatele raz pozwolą aktualnie rządzącym wziąć pełnie władzy, to oni mogą już tej władzy nie oddać obywatelom, a ewentualne kolejne zmiany władzy będą odbywać się tylko na drodze rewolucji/wojny domowej albo wcale.
Pytanie jest, czy chcesz być w swoim kraju wolnym obywatelem, czy poddanym calkowicie zależnym od łaski aktualnie rządzących, czyli niewolnikiem.
Polacy mają wybór, mam nadzieje ze wybiorą demokracje.
Czego nie będzie? XD jakie masz u nas znaczące "wolne media"?