Quote (Ironfister @ Jul 1 2015 07:02pm)
Anglia:
stawka podatkowa 45% dla najbogatszych, brak kwoty wolnej dla najbogatszych, dodatkowo podatek katastralny.
Polska: 19% podatku liniowego od którego możesz odliczyć koszty jak samochód.
tworzysz kurwa teorie chyba z głowy na poczekaniu, jakby wpompowanie 70mld zwykłym ludziom dało 150mld podatków to zaraz by to zrobili wszedzie na świecie i bez końca by tak robili. Eksperci z gimnazjum rotfl
No chyba żeby te 70mld wpompować w jakieś innowacje jak chociażby gra wiedzmin, to wiadomo że się opłaci. Ale tak dać zwykłym ludziom na przechlanie to lol.
15% podatek od zysku tak tych przedsiębiorczych ludzi gniecie że już nie wytrzymują? "nie daje im mozliwosci mnozenia swojego majątku?" no prosze Cie...
Jak już pisałem: oczywiście podatki obniżać można a nawet trzeba, ale trzeba też obcinać wydatki aby to się jedno z drugim bilansowało.
kurwa, miałem już Ci nie odpisywać, ale zaczem płakać śmiejąc się i nie mogłem poczuć się obojętny.
Podatki wysokie sprawdzają się tylko w państwach, które mają na tyle rozwiniętą gospodarkę, że podwyższenie podatków jest nieodczuwalny - państwo jest gigantyczną firmą, a atrakcyjność wyznacza wzrost gospodarczy. Podany przez Ciebie przykład Angli to najlepszy tego przykład, w którym kraj rozwinął się do etapu, w którym zwiększenie podatków nie spotykało się ze szczególnym odzewem.
Wpompowanie 70 mld w gospodarkę to najlepsza inwestycja, jednak mając ograniczony elektorat Twojego pokroju, nie da się dopuścić partii stawiającej w programie wzrost gospodarczy na pierwszym miejscu, bo takie partie nie dają socjali oraz nie zwiększają kwoty wolnej od podatku.
W skrócie:
-Rodzima produkcja
-Wyjście z sankcji eksport/import nałożonych na ue
-Obniżenie podatków dla średnich i małych firm
-Nałożenie podatku obrotowego modelem nowoczesnej gospodarki, a tym samym ukrócenie międzynarodowych koncernów zawłaszczających rynek - chcą zarabiać w Polsce? Niech płacą podatki Polsce!
Dziękuję.