Quote (Niemowmi @ 20 May 2018 09:27)
O kurwa, ten to ma napierdolone. Ludzie to zwierzęta. Zwierzęta mają rasy. Nie trzeba być pierdolonym rasistą żeby tak odróżniać ludzi. Nie chce mi się tego szerzej opisywać ani argumentować bo nie ma dla kogo. Skocz wreszcie z mostu
Człowiek to nie jest zwykle zwierze jak pies czy kot.
I nie chodzi mi tu o takie rzeczy jak wyprostowana postawa, tylko o unikalny mózg, który daje możliwość myślenia abstrakcyjnego, mówienia, pisania, tworzenia rzeczy itp
Żadne zwierze tego nie potrafi.
Właśnie z powodu mózgu nie da się moim zdaniem podzielić ludzi na rasy. No bo jak podzielić na rasy społeczeństwo np takie jak polskie, złożone z prawaków i nieprawaków?
A co jak takie rodzeństwo jak u Kurskiego, gdzie jeden brat z jednych rodziców jest kato-kaczystą a drugi sympatykiem demokracji? Wtedy jeden brat jest jednej rasy a drugi drugiej? A co jeśli ktoś się zmieni, wtedy powinnismy go przepisać miedzy rasami? A co jeśli ktoś jest kaczystą tylko dla pieniędzy? Powinien być w rasie kaczystow czy demokratów? Czy może mu jeszcze jedna rasę zrobić dla niego?
Teraz widzisz dlaczego nie da się podzielić na rasy, jak psy czy koty?
Ale antropologiem nie jestem, dla mnie głównym argumentem jest opinia większości antropologów.