d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Polityka > Temat Oficjalny
Prev1123312341235123612371426Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 12,059.17
Apr 25 2018 05:08pm
Quote (Lesny_Barb @ 25 Apr 2018 14:30)
Jebany kretynie, wylicz mi ile ta sedzina musialaby zarabiac i ile składek odprowadzać zeby po 5-10 (max) latach pracy dostawać 6 tys na rękę? Ja nie mam nic do sędziów, niech zarabiają nawet i 20 tys miesięcznie, niech mają wyższą emeryture, ale nie może być tak, że państwo zabiera kazdemu w przymusowych skladkach, albo podwyzsza wiek emerytalny a jakas grupa uprzywilejowana jest ponad tym. Ja według prognozy po 40 latach pracy dostane 800 zl a sedzina z tylko 2x większą pensją, po 5 latach pracy - 6 tys no zajebista kalkulajca, na którą muszą się składać wszyscy.

nic nie rozumiesz, albo zgrywasz grupa.
Sędzią nie zostaje się w czasie kursu weekendowego.
Po pierwsze musisz mieć do tego predyspozycje do zawodu, nie każdy je ma.
Po drugie to trudne i długo trwa. Dużo nauki, trudne egzaminy.
Droge sędziego wybierasz mając lat 19-20. Studia trwają 5 lat, potem 6 lat aplikacji.
Musisz poświęcic 11 lat swojego dorosłego życia aby zdobyć uprawnienia.
W zamian państwo obiecuje ci, że jeśli zachorujesz, albo doznasz jakiegoś wypadku, i nie będziesz mógł pracować jako sędzia, to nie będziesz musiał iść pracować do biedronki czy jakiegoś zakładu pracy niepełnosprawnych, tylko dostaniesz wcześniejszą rentę.
Taka jakby umowa I z tej "jakby umowy" skorzystała ta sędzia. To nie jest typowa emerytura, to się należy tylko jeśli sędzia nie jest w stanie dalej pracować.
Zwykły człowiek nie musi poswiecić 11 lat życia na nauke zawodu, dlatego jakoś sędziom trzeba to wynagradzać.

A tak w ogóle to w artykule nie jest napisane czy te 6 tysięcy to brutto czy netto, czyli nalezy przyjąć, że to kwota brutto.

A teraz wróćmy do twojej sytuacji. Mówisz, że dużo zarabiasz, płacisz duże składki, ale dostałeś niską prognoze emerytury. Dziwi mnie to troche, bo moje prognozy są dosyć wysokie. Ale załóżmy, że nie kłamiesz za bardzo.
W PL jest coś takiego, jak emerytura minimalna. Ok. 1000 zł, dostają ją nawet osoby, które nie wypracowały sobie normalnej emerytury.
Ale aby jeden miał więcej, to komuś innemu trzeba zabrać z emerytury. I tym kimś jesteś ty.
Zmartwie cię jeszcze bardziej. PiS planuje jeszcze większe zbliżenie emerytury normalnej i minimalnej:
https://www.money.pl/gospodarka/unia-europejska/wiadomosci/artykul/emerytury-renty-waloryzacja,121,0,2404217.html

Ogólnie po socjalistach nie należy się spodziewać niczego dobrego, a najgorsze jest to, że PiS tak rozbudził ducha socjalizmu w narodzie polskim, że teraz nawet jak PO czy inna partia wygra wybory, to moim zdaniem odwrotu ze ścieżki pełzającego socjalizmu już chyba nie ma, albo byłoby to bardzo trudne.
Skoro PiS rozdał 500+, to PO będzie musiało dać 800, potem PiS znowu będzie musiał przelicytować, aż pewnego dnia obudzimy się Polacy "z ręku w nocniku" :(
Member
Gold: 2,415.07
Apr 25 2018 06:44pm
Quote (Ironfister @ Apr 26 2018 12:08am)
Droge sędziego wybierasz mając lat 19-20. Studia trwają 5 lat, potem 6 lat aplikacji.
W zamian państwo obiecuje ci, że jeśli zachorujesz, albo doznasz jakiegoś wypadku, i nie będziesz mógł pracować jako sędzia, to nie będziesz musiał iść pracować do biedronki czy jakiegoś zakładu pracy niepełnosprawnych, tylko dostaniesz wcześniejszą rentę.
Taka jakby umowa I z tej "jakby umowy" skorzystała ta sędzia. To nie jest typowa emerytura, to się należy tylko jeśli sędzia nie jest w stanie dalej pracować.
Zwykły człowiek nie musi poswiecić 11 lat życia na nauke zawodu, dlatego jakoś sędziom trzeba to wynagradzać.

A tak w ogóle to w artykule nie jest napisane czy te 6 tysięcy to brutto czy netto, czyli nalezy przyjąć, że to kwota brutto.

A teraz wróćmy do twojej sytuacji. Mówisz, że dużo zarabiasz, płacisz duże składki, ale dostałeś niską prognoze emerytury. Dziwi mnie to troche, bo moje prognozy są dosyć wysokie. Ale załóżmy, że nie kłamiesz za bardzo.
W PL jest coś takiego, jak emerytura minimalna. Ok. 1000 zł, dostają ją nawet osoby, które nie wypracowały sobie normalnej emerytury.
Ale aby jeden miał więcej, to komuś innemu trzeba zabrać z emerytury. I tym kimś jesteś ty.
Zmartwie cię jeszcze bardziej. PiS planuje jeszcze większe zbliżenie emerytury normalnej i minimalnej:
https://www.money.pl/gospodarka/unia-europejska/wiadomosci/artykul/emerytury-renty-waloryzacja,121,0,2404217.html

Ogólnie po socjalistach nie należy się spodziewać niczego dobrego, a najgorsze jest to, że PiS tak rozbudził ducha socjalizmu w narodzie polskim, że teraz nawet jak PO czy inna partia wygra wybory, to moim zdaniem odwrotu ze ścieżki pełzającego socjalizmu już chyba nie ma, albo byłoby to bardzo trudne.
Skoro PiS rozdał 500+, to PO będzie musiało dać 800, potem PiS znowu będzie musiał przelicytować, aż pewnego dnia obudzimy się Polacy "z ręku w nocniku" :(

Wow no popatrz, a ja myślałem, że sędzią zostaje się po znajomości. A tak serio, pisałem że według mnie dobry sędzia powinien zarabiać bardzo dużo (ta sędzina do dobrych nie należała, ale to szczegół) ale tak jak rozumiem zasadność wysokich zarobków w dziedzinach gdzie jest wymagana ogromna wiedza, umiejętności, wiele lat edukacji itp tak już obdarowywanie jakiejś grupy społecznej specjalnymi względami do mnie nie trafia. Na pewno inna sprawa byłaby gdyby każdy sam odkładał na emeryturę i mógł w każdej chwili te zgromadzone środki wykorzystać - np chcąc przejść na wcześniejszy odpoczynek. Ale w przypadku gdzie żyjemy w systemie w którym składki są pobierane ''siłą'' i ja dokładam do puli z której ktoś (budżetówka) później bierze, np idzie na emeryturę po 4 latach pracy, to nie ma chuja we wsi, że ja będę z tego powodu skakał z radości. ZUS wiecznie płacze że mu pieniędzy brak na emerytury, straszą niskimi świadczeniami, podwyższają wiek emerytalny lub wysokość składek(żeby te emerytury bieżące wypłacać) i taki zwykły Kowalski musi jebać ponad 40 lat i modlić się że mu nie dowalą wieku do 70+ że nie obniżą mu emerytury, że nie podwyższą składek itp a przy tym musi ciągle do tego garnca ze złotem dokładać, a ktoś nawet składek nie odprowadza i nie musi się martwić o nic i jeszcze kurde przekręty robią, bo 6 tys to mało, co za ludzie, co za kraj.

This post was edited by Lesny_Barb on Apr 25 2018 06:48pm
Member
Gold: 5,000.38
Apr 26 2018 01:57am
Member
Gold: 230.60
Apr 26 2018 11:28am
Xd
Member
Gold: 2,000.00
Apr 26 2018 11:42am
Quote (Ironfister @ 26 Apr 2018 01:08)

Zrób grafikę.
Member
Apr 26 2018 04:18pm
Quote (Lesny_Barb @ 26 Apr 2018 01:44)
Wow no popatrz, a ja myślałem, że sędzią zostaje się po znajomości. A tak serio, pisałem że według mnie dobry sędzia powinien zarabiać bardzo dużo (ta sędzina do dobrych nie należała, ale to szczegół) ale tak jak rozumiem zasadność wysokich zarobków w dziedzinach gdzie jest wymagana ogromna wiedza, umiejętności, wiele lat edukacji itp tak już obdarowywanie jakiejś grupy społecznej specjalnymi względami do mnie nie trafia.

Możliwość odejścia w stan spoczynku to część umowy "państwo-sędzia" o której pisałem powyżej.
Oczywiście sędziowie mogliby dostawać odpowiednio większą pensje, i wtedy ubezpieczyć się prywatnie od "niezdolności do pracy", wyszłoby na to samo.

Moim zdaniem to wam, prawakom, się nie dogodzi - będziecie tak długo atakować polskie sądownictwo, aż albo je przejmiecie i uczynicie mieczem partii, albo przegracie wybory. Osobiście mam nadzieje na to drugie :)

Na pewno inna sprawa byłaby gdyby każdy sam odkładał na emeryturę i mógł w każdej chwili te zgromadzone środki wykorzystać - np chcąc przejść na wcześniejszy odpoczynek. Ale w przypadku gdzie żyjemy w systemie w którym składki są pobierane ''siłą'' i ja dokładam do puli z której ktoś (budżetówka) później bierze, np idzie na emeryturę po 4 latach pracy, to nie ma chuja we wsi, że ja będę z tego powodu skakał z radości.

Problem tylko taki, że ludzie są głupi.
Spotkałem się kiedyś z ciotką, zakochana w Kaczyńskim, bodajże 56 lat, przeszła na emeryture wcześniejszą.
Narzekała, że dostaje jej mało - 800zł. Gdyby popracowała jeszcze 10 lat to by miała nie 800 a 1600. I to by było dla niej dobre - im człowiek starszy tym bardziej potrzebuje pieniędzy, i tym mniejsze ma możliwości dorobienia do emerytury. A jak ona się zdecydowała już rozpocząć pobieranie, to już zawsze będzie mieć te 800 (waloryzowane oczywiście).
I o ile teraz coś tam sobie dorobi może na czarno, to za te 15 lat będzie w poważnych problemch, chyba że pomoże jej rodzina.
Ona o tym nie myśli co będzie za 15 lat, liczy się to co dziś i teraz, normalnie jak pies.
Dużo ludzi mówi: "nie odkładam na emeryture, bo nie dożyje". A potem się okazuje, że jednak dużo ludzi dożywa, ale wtedy jest już za późno na oszczędzanie.

ZUS wiecznie płacze że mu pieniędzy brak na emerytury, straszą niskimi świadczeniami, podwyższają wiek emerytalny lub wysokość składek(żeby te emerytury bieżące wypłacać) i taki zwykły Kowalski musi jebać ponad 40 lat i modlić się że mu nie dowalą wieku do 70+ że nie obniżą mu emerytury, że nie podwyższą składek itp a przy tym musi ciągle do tego garnca ze złotem dokładać, a ktoś nawet składek nie odprowadza i nie musi się martwić o nic i jeszcze kurde przekręty robią, bo 6 tys to mało, co za ludzie, co za kraj.

No ZUSowi brak na emerytury bo po pierwsze emerytury są corocznie podnoszone, i to nie tylko o inflacje, ale też o część wzrostu płac w gospodarce.
Moim zdaniem uczciwe byłoby podnoszenie emerytur o samą inflacje, ta druga część to "kiełbasa wyborcza", rozdawana przez kolejne ekipy rządzące. Coś w stylu 500+.

Po drugie ludzie pracują na umowach śmieciowych, bez ZUS, czasami też część wypłaty dostają pod stołem.
Mali przedsiębiorcy wykorzystują nadmiernie możliwość ograniczenia składek ZUS w przypadku nowych firm.
Podwyżka składek mówisz... tak się składa, że było dokładnie na odwrót. składka została obniżona - w 2007 i 2008 roku. W efekcie spadła z 13% pensji do 6%.

Po trzecie jest (było) OFE, które też "wyciągnęło" sporo pieniędzy z kiszeni zusu, no i kryzys był.

Ale spokojnie, ZUS to nie jest firma - nie musi mieć zysku.
Państwo pobiera różnego rodzaju podatki: vat, akcyza, podatek dochodowy itp.
Część z tych pieniędzy może przesunąć do emerytur swoich obywateli.
Member
Gold: 1,780.00
Apr 27 2018 12:42am
A ja glupi myslalem, ze pis opodatkowal i ozusowal smieciowki...
Member
Apr 27 2018 01:18am
Quote (Rave_PL @ 27 Apr 2018 07:42)
A ja glupi myslalem, ze pis opodatkowal i ozusowal smieciowki...

Super ekspertem od omijania ZUS nie jestem, ale np. umowy o dzieło nie podlegają ozusowieniu. Przez długie lata umowy zlecenia też były nieozusowane, albo ozusowane w niskiej, minimalnej wysokości.

Sporo też ludzi ucieka z etatu, rejestrując działalność gospodarczą. Dzięki temu najzupełniej legalnie płacą nawet kilkukrotnie mniejszy ZUS.
Member
Gold: 1,780.00
Apr 27 2018 05:05am
Quote (Ironfister @ Apr 27 2018 07:18am)
Super ekspertem od omijania ZUS nie jestem, ale np. umowy o dzieło nie podlegają ozusowieniu. Przez długie lata umowy zlecenia też były nieozusowane, albo ozusowane w niskiej, minimalnej wysokości.

Sporo też ludzi ucieka z etatu, rejestrując działalność gospodarczą. Dzięki temu najzupełniej legalnie płacą nawet kilkukrotnie mniejszy ZUS.

Czy to nie twoja wyborcza nie srala ze hurr durr smieciuwki ozusowujo skurwrysny z pisu?
Go Back To Polska Topic List
Prev1123312341235123612371426Next
Add Reply New Topic New Poll