Quote (Lesny_Barb @ 26 Apr 2018 01:44)
Wow no popatrz, a ja myślałem, że sędzią zostaje się po znajomości. A tak serio, pisałem że według mnie dobry sędzia powinien zarabiać bardzo dużo (ta sędzina do dobrych nie należała, ale to szczegół) ale tak jak rozumiem zasadność wysokich zarobków w dziedzinach gdzie jest wymagana ogromna wiedza, umiejętności, wiele lat edukacji itp tak już obdarowywanie jakiejś grupy społecznej specjalnymi względami do mnie nie trafia.
Możliwość odejścia w stan spoczynku to część umowy "państwo-sędzia" o której pisałem powyżej.
Oczywiście sędziowie mogliby dostawać odpowiednio większą pensje, i wtedy ubezpieczyć się prywatnie od "niezdolności do pracy", wyszłoby na to samo.
Moim zdaniem to wam, prawakom, się nie dogodzi - będziecie tak długo atakować polskie sądownictwo, aż albo je przejmiecie i uczynicie mieczem partii, albo przegracie wybory. Osobiście mam nadzieje na to drugie

Na pewno inna sprawa byłaby gdyby każdy sam odkładał na emeryturę i mógł w każdej chwili te zgromadzone środki wykorzystać - np chcąc przejść na wcześniejszy odpoczynek. Ale w przypadku gdzie żyjemy w systemie w którym składki są pobierane ''siłą'' i ja dokładam do puli z której ktoś (budżetówka) później bierze, np idzie na emeryturę po 4 latach pracy, to nie ma chuja we wsi, że ja będę z tego powodu skakał z radości.
Problem tylko taki, że ludzie są głupi.
Spotkałem się kiedyś z ciotką, zakochana w Kaczyńskim, bodajże 56 lat, przeszła na emeryture wcześniejszą.
Narzekała, że dostaje jej mało - 800zł. Gdyby popracowała jeszcze 10 lat to by miała nie 800 a 1600. I to by było dla niej dobre - im człowiek starszy tym bardziej potrzebuje pieniędzy, i tym mniejsze ma możliwości dorobienia do emerytury. A jak ona się zdecydowała już rozpocząć pobieranie, to już zawsze będzie mieć te 800 (waloryzowane oczywiście).
I o ile teraz coś tam sobie dorobi może na czarno, to za te 15 lat będzie w poważnych problemch, chyba że pomoże jej rodzina.
Ona o tym nie myśli co będzie za 15 lat, liczy się to co dziś i teraz, normalnie jak pies.
Dużo ludzi mówi: "nie odkładam na emeryture, bo nie dożyje". A potem się okazuje, że jednak dużo ludzi dożywa, ale wtedy jest już za późno na oszczędzanie.
ZUS wiecznie płacze że mu pieniędzy brak na emerytury, straszą niskimi świadczeniami, podwyższają wiek emerytalny lub wysokość składek(żeby te emerytury bieżące wypłacać) i taki zwykły Kowalski musi jebać ponad 40 lat i modlić się że mu nie dowalą wieku do 70+ że nie obniżą mu emerytury, że nie podwyższą składek itp a przy tym musi ciągle do tego garnca ze złotem dokładać, a ktoś nawet składek nie odprowadza i nie musi się martwić o nic i jeszcze kurde przekręty robią, bo 6 tys to mało, co za ludzie, co za kraj.
No ZUSowi brak na emerytury bo po pierwsze emerytury są corocznie podnoszone, i to nie tylko o inflacje, ale też o część wzrostu płac w gospodarce.
Moim zdaniem uczciwe byłoby podnoszenie emerytur o samą inflacje, ta druga część to "kiełbasa wyborcza", rozdawana przez kolejne ekipy rządzące. Coś w stylu 500+.
Po drugie ludzie pracują na umowach śmieciowych, bez ZUS, czasami też część wypłaty dostają pod stołem.
Mali przedsiębiorcy wykorzystują nadmiernie możliwość ograniczenia składek ZUS w przypadku nowych firm.
Podwyżka składek mówisz... tak się składa, że było dokładnie na odwrót. składka została
obniżona - w 2007 i 2008 roku. W efekcie spadła z 13% pensji do 6%.
Po trzecie jest (było) OFE, które też "wyciągnęło" sporo pieniędzy z kiszeni zusu, no i kryzys był.
Ale spokojnie, ZUS to nie jest firma - nie musi mieć zysku.
Państwo pobiera różnego rodzaju podatki: vat, akcyza, podatek dochodowy itp.
Część z tych pieniędzy może przesunąć do emerytur swoich obywateli.