Quote (Ironfister @ Apr 10 2018 02:38pm)
Jeśli Polacy faktycznie mieli swój udział w mordowaniu żydów, to można o tym napisać książke, czemu nie? Co ty byś chciał, aby było zakłamywanie historii?
Kuźwa, tacy jak ty, za 100 lat będą się rozpisywać, jak to Polska pomagała uchodźcom i wyzywać od zdrajców wszystkich, którzy będą twierdzić, że jednak Polacy niezbyt pomagali, że nie chcieli wpuszczać uchodzców :)
Nie przypominam sobie, aby tzw.. ekhm... "prawacy?" zakłamywali historię. Rzuć jakiś ochłap na podstawie którego wysnułeś te bajońskie teorie, żeby dało się podjąć merytoryczną dyskusję na ten temat, bo na jakiejś podstawie wyrzygałeś powyższą wypowiedź.
Quote (Ironfister @ Apr 10 2018 02:38pm)
W onecie nie napisali faktycznie, że sprawca to sympatyk skrajnej prawicy. Czyli jak już mamy coś delegalizować, to prawactwo przede wszystkim.
A poza tym jesteście niezbyt bystrzy, skoro nie rozumiecie dlaczego w gazecie dla Polaków pisze się o tym, że gdzieś za granicą "Polak jechał pod prąd", a nie "samochód jechal pod prąd".
Tytuł "samochód jechał pod prąd we Francji" nikogo nie zainteresuje w Polsce. Bo kogo interesuje co się dzieje u Francuzów?
Ale jak napiszesz, że to "Polak jechał pod prąd we Francji" to wtedy już Polaków zainteresuje. Bo to wprowadza pierwiastek lokalności do tej opowieści. Teraz rozumiecie?
Ja pierdykam, tłumacze jak przedszkolakom normalnie, ale może w końcu dotrze do łbów, prawackie kłamstwo nie może zwyciężyć xD
nacjonalista, filatelista, handlowiec, account manager, jakby nie nazwać - skutek jest jeden.
Ale odniosę się kompetentnie do tej wypowiedzi:
Tak, rozumiem, że nie określając pochodzenia zamachowca - chroni się resztę mniejszości przed niepotrzebnymi reperkusjami ze strony większości.
Tak, opisanie określonej narodowości skupia uwagę określonej narodowości na newsie.
Nie, nie chodzi o to, że ktoś ujawnił narodowość Polaka.
Chodzi głównie o to, że na tle maskowanych informacji bolduje się Polaków, taki naród popychadło, który łatwo jest piętnować. Widać gołym okiem, że zagraniczny kapitał szuka czegokolwiek, aby napiętnować nasz naród.
Przykłady?
W Polsce marsz niepodległości - bez ofiar - napiętnowano jako faszystów i niebezpiecznych dla otoczenia nazioli (powtarzam - zero ofiar na 75 tyś osób biorących udział w marszu).
W Belgii po awansie Maroka do MŚ imigranci wyszli na ulicę świętować przy tym demolując miasto, wywracając auta, 22 policjantów rannych (nie mówiąc o cywilach).
Dwa równoległe święta, a przez 3 transparenty czarnej kolumny marszu to Polska była na językach.
Quote (Lesny_Barb @ Apr 10 2018 11:58am)
Jestem już zmęczony tą ilością pomyj lanych na Polaków, chyba nie ma drugiego takiego miejsca, gdzie się tak zewsząd obraża własny kraj i obywateli. To chyba prawda, że Polska to jedyny taki kraj w którym zagraniczne media mają tak wielką władzę nad kształtowaniem opinii. Ostatnio nasiliła się batalia przeciwko Polakom w kwestii holokaustu, cały czas próbuje się przypisać calemu narodowi łatkę antysemitów i morderców. Teraz niedawno jakaś kobita, Szumowska czy jak jej tam - nie znam, nakręciła film ''Twarz'' który ponoć opisuje realia polskiej wsi. Jak się okazało, wszystko co w tym filmie się znalazło, to po prostu kłamstwo, liberalne widzimisie warszawianki. Sarkastyczna recenzja tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=lKMiPqjkHRE
Nie jestem nacjonalistą, ale zaczynam mnie to nie dziwić, że nacjonalizm rośnie w siłę. Zaczynają się tworzyć skrajności, bo jedna maksymalnie obraża i atakuje Polskę i Polaków, druga dostaje maksymalnego wkurwu, przez co dostaje się każdemu nie-Polakowi. Eh.
Nie zauważyłem, aby inne narodowości cierpiały przez Polaków, serio. O całej tej fali nienawiści i rasizmu dowiaduję się z zagranicznego kapitału, zaś z pozycji człowieka, który dziennie mija średnio 10 k ludzi - nie dostrzegłem ani razu rasizmu. To mniej więcej wygląda tak, że największy odsetek rasistów to prowokanci, albo skrajni debile - na szczęście niezauważalny, aczkolwiek na nieszczęście mocno rozdmuchiwany odsetek ludności.