Quote (kefir @ Dec 12 2012 12:11pm)
Skonczylem "Bramy domu umarlych". Za koncowke daje ksiazce 9/10. Mocne zakonczenie i dobre wprowadzenie do nastepnej czesci.
Wspomnienie lodu jest na takim samym poziomie?
Chyba bedzie trzeba jeszcze raz przeczytac 2 czesci bo czuje, ze umknelo mi naprawde sporo.
SPOJLER// Gdzie jest teraz ta dupa Parana ktora zostala przeniesiona w cialo dziecka?//
W zasadzie wyższy poziom. Tatersail wraca w Wspomnieniu. Generalnie dla mnie Wspomnienie jest lepsze od Bram tylko ze wzgledu na ilość ciekawych postaci. Anomander Rake, Caladan Brood, dużo Sujeczki. Genialna książka. Nastepne tomy niestety juz spuszczaja z poziomu wzgledem pierwszych trzech, ale i tak pozostaja na nieosiagalnym dla nikogo poziomie imho.
Ja sie natomiast pochwale, że w prezencie świątecznym dostaje 2000+ stron wyjebistych autorów.
Na pierwszy ogień dwie części Myta Ogarów, więc po kilkumiesięcznej przerwie wróce do Malazu.
Na drugi ogień mój ulubiony Guy Gavriel Kay - Finovarski Gobelin. Debiut Kaya:
"Omnibus, łączne wydanie jednej z najbardziej popularnych trylogii fantasy: Letnie drzewo, Wędrujący ogień, Najmroczniejsza droga.
Wszystko zaczęło się od wykładu, na którym piątka uniwersyteckich studentów poznaje doktora Lorenzo Marcusa vel Lorena Srebrny Płaszcz, czarodzieja, człowieka, który nieodwracalnie zmieni bieg ich życia i przeniesie ich z Ziemi, jaką znają do serca najstarszego ze wszystkich światów - do Fionavaru. W tej niezwykłej magicznej krainie, zamieszkałej przez ludzi, krasnoludy, przedziwne mitologiczne stworzenia, czarodziejów i bogów, Kimberly, Dave, Jennifer, Kevin i Paul będą musieli zmierzyć się z z uosobieniem zła w postaci Rakotha Maugrima Spruwacza, zwanego też Sathainem Zakapturzonym, którego obawiają się sami bogowie i którego niezmierzone pokłady nienawiści są w stanie rozedrzeć spajający cały Fionavar mistyczny Gobelin i rzucić swój złowieszczy cień na wszystek czas, jaki nadejdzie..."