Quote (Ironfister @ Feb 19 2018 04:28pm)
ja to widzę zupełnie inaczej. Idealny nie jestem, ale zdecydowanie gorsi ode mnie są te kłamliwe prawaki bez honoru, których kilku tutaj się głośno wypowiada.
Ja po prostu jestem za prawdą.
A wy po prostu bezczelnie kłamiecie, uświęcając Polaków, robiąc z naszego narodu jakichś niemalże pół-Bogów bez skazy.
I jeszcze się szczerze dziwicie, że cały świat nie pada przed takim wspaniałym narodem na kolanach, tylko śmie wyrażać jakieś ohydne wątpliwości.
Ty z prawdą masz taki sam kontakt jak i gross (bleeeh) czyli wlasne urojenia, nie poparte dowodami a jedynie jakims uprzedzeniem.
Mowisz, że zydzi mieli nakaz wydawania innych żydów i to niby ich usprawiedliwia, ze wydawali wlasne dzieci do obozow koncentracyjnych? I większą hanba bylo wydawanie żydów przez osoby które były dla nich obce? W kraju gdzie za pomoc a nawet za podejrzenie pomocy zydom, grozila kara smierci? I kto tu mowi o honorze? Szkalujesz wlasny naród i jednoczesnie mówisz o honorze hehe dobre

Poproszę o dane, liczby tych szmalcownikow i stosunek tych liczb do osób pomagających żydom. Wysrywy grossa (bleeeh) z miejsca odrzucam, bo nie są źródłem poważnym w takiej dyskusji.
Na bazie tego, odpowiedz mi korzystając z informacji historycznych i wlasnej logiki, jak oszacowac czy dane społeczeństwo bylo antysemickie? Chodzi o okres 2WŚ. Czy wystarczy jeden obywatel, otwarcie przyznający się do niechęci w stosunku do żydów, by nazwac 35 milionowa społeczności, antysemicka? Czy liczony jest stosunek szmalcownikow do tych co zydom pomagali? Czy może społecznosc antysemicka to taka, w ktorej 90% obywateli bylo biernych (czyt. dbali glownie o siebie i swoje rodziny) czy bierność/neutralność jest ANTY czemuś? Czy mozna uznac za antysemicki, kraj ktory w pewnym momencie historii liczył u siebie 80% swiatowej żydowskiej populacji? Czy antysemicki jest kraj w którym za pomaganie zydom groziła kara smierci a mimo to ma najwięcej sprawiedliwych wśród narodów? No powiedz jak to wykazac? Czym w końcu jest ten antysemityzm?
Tu nie chodzi o to by z Polaków robic Bogów, bo były i przypadki haniebne, które są udokumentowane, ale plucie na cały naród ktory w czasie wojny wycierpial nie mniej i przypisywać mu udzial w holokauscie jest po prostu skurwysynstwem, pluciem na miliony polskich ofiar, zwłaszcza tych ktorzy stracili zycie pomagając zydom. Bo przypadki żydów uratowanych przez Polaków są dość znane, ale czy ktos liczył tych co za pomoc zgineli razem z zydami których ukrywali?
Jestes szują która za duzo naczytala się antypolskiej prasy i mam nadzieję, ze ustawa pisiorow będzie takich ludzi jak Ty ścigać. Bo wam się nalezy za sianie kłamstw i dezinformacji.
This post was edited by Lesny_Barb on Feb 19 2018 11:30am