Quote (Lesny_Barb @ 19 Feb 2018 12:53)
Ale pierdolisz glupoty, przecież w Polsce groziła kara śmierci za pomoc żydom, co jest potwierdzone a Ty piszesz ze Polakom nie grozila kara śmierci za odmowę dostarczenia żydów. Skąd Ty takie info bierzesz? Konsultowałeś się z Grossem? Swoją drogą teraz żydów bronisz, ze musieli wydawac swoich braci, a masz pretensje do Polaków, że 100% narodu polskiego (razem z niemowlakami) nie zaangażowało się w pomoc żydom?
Owszem, za pomoc żydom groziła kara śmierci.
Ale nikt Polakom nie nakazał zgłaszać określonych ilości żydów do gestapo, robili to sami, dobrowolnie albo za pieniądze.
co do ostatniego zdania: nie mam pretensji do Polaków, że 100% Polaków nie zaangażowało się w pomoc żydom. To są jakieś twoje prawackie, kłamliwe wymysły "z dupy".
Ty kwestionowałeś fakt, że w USA wiedzieli o holokauscie, odrębną kwestią jest to co zrobili/mogli zrobić z tą wiedzą.
Naprawde kwestionowałem fakt, że USA nie wiedziała nic o holocauście? Nie przypominam sobie, to chyba kolejny raz prawackie bzdury.
Inna sprawa, co oni mogli zrobić? Amerykanie działali na froncie zachodnim, na wschodzie działali Rosjanie.
I jeszcze raz, według różnych szacunków w pomoc żydom bylo bezpośrednio i pośrednio zaangażowanych nawet milion Polaków, odsetek szmalcownikow to od 0,1 do 0,3% a reszta co robiła? Nie była ani anty ani pro zydowska, po prostu dbali o swoje rodziny w takim trudnym i niebezpieczenym czasie jakim byla wojna. Wymagac od ludzu heroizmu w sytuacji, gdzie ponad 3 miliony etniczmych Polaków ponioslo śmierć, gdzie byla kara smierci za pomoc żydom, gdzie mozna bylo w lapankach trafić za nic do obozu smierci albo zostac wywiezionym z dala od rodziny do przymusowych robót na terenie rzeszy, gdzie wiele polskich miast bylo zrownanych z ziemią, to trzeba być albo debilem albo czytelnikiem gazety wyborczej - albo to i to, bo wspólny mianownik.
Jeszcze raz powtórze, bo widać dalej do ciebie nie dociera. Nie wymagam od Polaków heroizmu, mówię jednak, że żydzi mają prawo być źli na Polaków za to, że dobrowolnie albo za pieniądze donosili do nich na gestapo. Tylko tyle i aż tyle.
Szacunki jak widać są różne.
Jedni mówią, że więcej Polaków żydom pomagało, inni - że więcej było szmalcowników. Ja nie jestem w stanie tego jednoznacznie rozstrzygnąć. Faktem jest, że dużo było zarówno szmalcowników, jak i pomagającym żydom.
Faktem jest, że żydzi przed wojną byli w Polsce nielubiani, jako bogatsi od katolików. A wiadomo nie od dziś, że polski katolik nie lubi sąsiada, który jest od niego bogatszy.