d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev1118119120121122205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 7,242.01
Oct 4 2012 04:52am
Wczoraj skończyłem trylogie Czarnego Maga. Szybko dostrzega się rękę kobiety w pisaniu tej książki. Więcej opisu wewnętrzego bochatera niż akcji na zewnątrz chociaż wczułem się w klimat tej książki i przyjemnie się ją czytało. Bardziej działa na uczycia niż na wyobrażnię. Wciągnęła mnie ta książka mimo tego że raczej jest to książka "bajkowa" niż Fantasy. Oczywiście jak najbardziej polecam i obecnie szukam czegoś do czytania, co polecacie? Do wiedźmina się przymierzam
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Oct 4 2012 05:06am
Quote (hef @ Oct 4 2012 10:52am)
Wczoraj skończyłem trylogie Czarnego Maga. Szybko dostrzega się rękę kobiety w pisaniu tej książki. Więcej opisu wewnętrzego bochatera niż akcji na zewnątrz chociaż wczułem się w klimat tej książki i przyjemnie się ją czytało. Bardziej działa na uczycia niż na wyobrażnię. Wciągnęła mnie ta książka mimo tego że raczej jest to książka "bajkowa" niż Fantasy. Oczywiście jak najbardziej polecam i obecnie szukam czegoś do czytania, co polecacie? Do wiedźmina się przymierzam

Skrytobójca i Złotoskóry
Tiga i Pieśń do Arbonne
Bellgariada / Ellenium
Ziemiomorze
Wiedźmin
Gwizdny Pył
wszystko od Pratchetta
Pieśń Lodu i Ognia
Malazańska Księga Poległych

Ostatnie 2 pozycje zostawłbym na pozniej imho.
Member
Gold: 101,826.93
Oct 18 2012 10:52am
Orientuje się ktoś czy znajdę w języku Polskim książki z serii : "Supernatural" ? Jeżeli tak to gdzie ? na *** nie ma.
Member
Gold: 208.00
Oct 21 2012 02:39pm
!!!!!!!!!!!!!!!!

Pan Lodowego Ogrodu, t.4
Jarosław Grzędowicz
Na tę chwilę fani czekali długie 3 lata. Trzy lata pytań powtarzanych do znudzenia: kiedy, kiedy, kiedy, kiedy… Niewiele jest na świecie powieści, które w podobny sposób nie poddają się zapomnieniu.

To irytujące, kiedy coś odrywa Cię od lektury dobrej książki, prawda? Zawsze, kiedy musiałem przerywać lekturę PLO, byłem wściekły. To świetna powieść.

Tomasz Kołodziejczak, autor Dominium Solarnego

Pan Lodowego Ogrodu – finałowy, czwarty tom cyklu, ozdobionego kompletem nagród przyznawanych w polskiej fantastyce. Sztandarowe dzieło pisarza z legendarnego „Klubu tfurcuff”, grupy której prace złożyły fundament pod współczesną polską fantastykę. Kontynuacja historii uznanej przez portal Onet za „fantastyczną powieścią dziesięciolecia 2000-2010”.

Mnożąc realizm przez fantastykę, Grzędowicz osiąga efekt jeszcze większego autentyzmu

Jacek Dukaj, autor powieści Lód

Ten cykl to właściwie jeden wielki, literacki popis możliwości kreacji współczesnego pisarza popkulturowego. Faszerowany efektami blockbuster z przesłaniem sprowadzony do postaci książki. Perspektywa opisu zmieniająca się w zależności od tempa akcji, wielotorowa fabuła, słowa kreślące dziwaczny, szalony wręcz obraz rodem z sennych widziadeł Hieronima Boscha. Supertechnologia w bezpardonowym pojedynku z magią. Akcja gna przez świat, który nie jest jedynie płaską dekoracją służącą za tło zmagań herosów. Odkrywamy skomplikowany mechanizm z barierami kulturowymi, obsesjami i pragnieniami, który zachowuje prawo do istnienia i funkcjonowania nawet bez galerii pierwszoplanowych postaci.

To już nie jest tylko forma rozrywki. Jarosław Grzędowicz błyskotliwie udowadnia, że uniwersalnym popowym kodem pisarz może mówić o rzeczach fundamentalnych i prowokować do wyciągania wniosków.

Taki jest Pan Lodowego Ogrodu. Porywająca opowieść o konsekwencjach popełnionych czynów.

Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Oct 21 2012 04:31pm
Quote (doktor_ironia @ Oct 21 2012 08:39pm)
!!!!!!!!!!!!!!!!

Pan Lodowego Ogrodu, t.4
Jarosław Grzędowicz
Na tę chwilę fani czekali długie 3 lata. Trzy lata pytań powtarzanych do znudzenia: kiedy, kiedy, kiedy, kiedy… Niewiele jest na świecie powieści, które w podobny sposób nie poddają się zapomnieniu.

To irytujące, kiedy coś odrywa Cię od lektury dobrej książki, prawda? Zawsze, kiedy musiałem przerywać lekturę PLO, byłem wściekły. To świetna powieść.

Tomasz Kołodziejczak, autor Dominium Solarnego

Pan Lodowego Ogrodu – finałowy, czwarty tom cyklu, ozdobionego kompletem nagród przyznawanych w polskiej fantastyce. Sztandarowe dzieło pisarza z legendarnego „Klubu tfurcuff”, grupy której prace złożyły fundament pod współczesną polską fantastykę. Kontynuacja historii uznanej przez portal Onet za „fantastyczną powieścią dziesięciolecia 2000-2010”.

Mnożąc realizm przez fantastykę, Grzędowicz osiąga efekt jeszcze większego autentyzmu

Jacek Dukaj, autor powieści Lód

Ten cykl to właściwie jeden wielki, literacki popis możliwości kreacji współczesnego pisarza popkulturowego. Faszerowany efektami blockbuster z przesłaniem sprowadzony do postaci książki. Perspektywa opisu zmieniająca się w zależności od tempa akcji, wielotorowa fabuła, słowa kreślące dziwaczny, szalony wręcz obraz rodem z sennych widziadeł Hieronima Boscha. Supertechnologia w bezpardonowym pojedynku z magią. Akcja gna przez świat, który nie jest jedynie płaską dekoracją służącą za tło zmagań herosów. Odkrywamy skomplikowany mechanizm z barierami kulturowymi, obsesjami i pragnieniami, który zachowuje prawo do istnienia i funkcjonowania nawet bez galerii pierwszoplanowych postaci.

To już nie jest tylko forma rozrywki. Jarosław Grzędowicz błyskotliwie udowadnia, że uniwersalnym popowym kodem pisarz może mówić o rzeczach fundamentalnych i prowokować do wyciągania wniosków.

Taki jest Pan Lodowego Ogrodu. Porywająca opowieść o konsekwencjach popełnionych czynów.

http://fabrykaslow.com.pl/uploads/media/okladka/0001/03/thumb_2630_okladka_sredni.jpeg

Narobiles mi smaku ;o

Czytam 2 tom malazanskiej, po 300 stronach stwierdzam, ze 1 tom bardziej mnie wciagnal.
Member
Gold: 1,780.00
Oct 21 2012 04:43pm
Quote (kefir @ Oct 21 2012 10:31pm)
Narobiles mi smaku ;o

Czytam 2 tom malazanskiej, po 300 stronach stwierdzam, ze 1 tom bardziej mnie wciagnal.

2 tom dla mnie jest wyjatkowy, nie wiem nawet czy po 7 ksiazkach nie najlepszy. jesli nie to ustepuje tylko tomowi 3, moze przez troche inny wymiar fabuly, gdzie 3 jest typowo epickim tworem, drugi juz niekoniecznie aczkolwiek sznur psow to cos co wspominane jest przez caly czas : )
Member
Gold: 19,450.00
Oct 22 2012 01:01am
Quote (amigo @ Sep 28 2012 10:49pm)
Achaja przemielona ;) Bardzo ładnie i interesująco wszystko opisane, raczej bez zbędnych, nudnawych wstawek. Od początku do końca trzymająca w napięciu. Polecam czytaczom natchnionym i nie :)

Początek a raczej I tom naprawde godny polecenia. Tom II usypiajacy , Tom III pol na pol pierwsza polowa srednia , druga polowa ksiazki bardzo fajnie stworzona :) Bez urazy ale akurat czytajac komenty w necie i po przeczytaniu I tomu bylem poprostu zakochany w tej pozycji i wtedy pojawił się tom II... i tutaj mozna tylko napisac (no comment)
Member
Gold: 208.00
Oct 22 2012 01:50am
No bo drugi tom był pisany po części przez żonę, ziemiański jest alkoholikiem i nie był w stanie całego drugiego tomu napisać sam, podobnie z trzecią częścią.
Member
Gold: 2,777.00
Oct 23 2012 12:37pm
jako ze niedlugo premiera ekranizacji to ponownie siegnalem po hobbita (po jakichs 10-12 latach) i przyznam (znowu) ze ksiazka jest naprawde swietna i mozna z tego nakrecic trylogie, duzo sie dzieje - a nawet jak dzieje sie niewiele (typu wizyta u elronda - 1 strona ksiazki) to mozna z tego nakrecic ladnych parenascie minut

zastanawiam sie po co teraz siegnac
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Oct 23 2012 12:41pm
Quote (cOr @ Oct 23 2012 06:37pm)
jako ze niedlugo premiera ekranizacji to ponownie siegnalem po hobbita (po jakichs 10-12 latach) i przyznam (znowu) ze ksiazka jest naprawde swietna i mozna z tego nakrecic trylogie, duzo sie dzieje - a nawet jak dzieje sie niewiele (typu wizyta u elronda - 1 strona ksiazki) to mozna z tego nakrecic ladnych parenascie minut

zastanawiam sie po co teraz siegnac

a co masz do wyboru?
Go Back To Polska Topic List
Prev1118119120121122205Next
Add Reply New Topic New Poll