d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev1116117118119120205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Aug 20 2012 09:38am
Ja juz 100 stron Łowców Kości.
Pytanie do iridiusa:
Anomandaris to Anomander Rake? Czy tylko zbieznosc w imionach? Bo przewinal mi sie pare razy i zastanawiam sie czy to ta sama postać.
Member
Gold: 295,440.29
Aug 21 2012 01:58am
Quote (CoD_id @ Aug 20 2012 03:38pm)
Ja juz 100 stron Łowców Kości.
Pytanie do iridiusa:
Anomandaris to Anomander Rake? Czy tylko zbieznosc w imionach? Bo przewinal mi sie pare razy i zastanawiam sie czy to ta sama postać.

Anomandaris to prawdziwe/starożytne imie (w języku Tiste) syna ciemności, ludzie mówią po prostu Anomander ;)

Ps. też już Łowcy Kości robię. Polecam przeczytać całą Malazańską 2 razy (Człowiek już nie walczy z książka tylko się nią delektuje). Ja głównie zdecydowałem sie na kolejne czytanie po zaczęciu Tomu 10, miałem z rok przerwy od Malzau i po jakiś 200 stronach Okaleczonego, stwierdziłem ze za dużo z głowy wyleciało by w pełni rozumieć i doceniać Tom 10, wiec zostawiłem Okaleczonego i zacząłem od początku ^^

This post was edited by iridius on Aug 21 2012 02:04am
Member
Aug 21 2012 02:56am
Quote (iridius @ Aug 21 2012 07:58am)
Anomandaris to prawdziwe/starożytne imie (w języku Tiste) syna ciemności, ludzie mówią po prostu Anomander ;)

Ps. też już Łowcy Kości robię. Polecam przeczytać całą Malazańską 2 razy (Człowiek już nie walczy z książka tylko się nią delektuje).  Ja głównie zdecydowałem sie na kolejne czytanie po zaczęciu Tomu 10, miałem z rok przerwy od Malzau i po jakiś 200 stronach Okaleczonego, stwierdziłem ze za dużo z głowy wyleciało by w pełni rozumieć i doceniać Tom 10, wiec zostawiłem Okaleczonego i zacząłem od początku ^^

Ja jade ciagiem, jedna za druga atm.
Czyli dobrze pokojarzylem, ze Umilowany Syn Ciemnosci to Amondaris, a wpadlem na to tylko przez to ze mowili o nim jako o jednopochwyconym. No coz, lece czytac dalej.
Member
Gold: 470.00
Aug 21 2012 03:41am
zamówiłem sobie "zen steave'a jobsa" a przysłali mi "wojne światów" po angielsku i w sumie zastanawiam sie czy jest sens oddawać, i czy warto poświęcać czas wojnie światów?
Member
Aug 21 2012 04:18am
Quote (Styczenx1600 @ Aug 21 2012 09:41am)
zamówiłem sobie  "zen steave'a jobsa" a przysłali mi "wojne światów" po angielsku i w sumie zastanawiam sie czy jest sens oddawać, i czy warto poświęcać czas wojnie światów?

Czy na podstawie tej ksiazki SZTIWEN SZPILERG nagral film?
Member
Gold: 295,440.29
Aug 21 2012 05:41am
Quote (CoD_id @ Aug 21 2012 10:18am)
Czy na podstawie tej ksiazki SZTIWEN SZPILERG nagral film?

Chyba na podstawie Orsona Wellesa

This post was edited by iridius on Aug 21 2012 05:41am
Member
Sep 3 2012 03:21am
Łowcy Kości skończeni.
Chyba najlepsza książka z przedziału 4-6. Bardzo szybko wchłonąłem drugi tom i czekam na następne części. Obawiam się jednak, że po skończeniu Malazu nie będzie chciało mi się czytać niczego innego z fantasy.
Nadzieje daje mi jeszcze zachwalana przez RoGha Czarna Kompania.
Member
Gold: 2,777.00
Sep 3 2012 06:22am
Zaczalem Pomnik cesarzowej achai i przyznam ze troche to dziwne. Tzn achaje kojarze jak przez mgle ale pamietam mniej wiecej w jakim swiecie sie rozgrywa. Tutaj jest jakis dziwny mix
Czytal to ktos?
Member
Gold: 28,575.00
Sep 3 2012 06:41am
Quote (cOr @ 3 Sep 2012 14:22)
Zaczalem Pomnik cesarzowej achai i przyznam ze troche to dziwne. Tzn achaje kojarze jak przez mgle ale pamietam mniej wiecej w jakim swiecie sie rozgrywa. Tutaj jest jakis dziwny mix
Czytal to ktos?

Nie jest to dziwne, w trylogii Achaja autor dawał do zrozumienia, że planeta na której toczy się akcja jest podzielona na dwie równoległe cywilizacje, światy, oddzielone od siebie gigantycznym pasmem górskim okalającym całą planetę. Jedna strona to właśnie świat Achaji, świat w którym gości magia, który przez te tysiąc lat zmienił się stosunkowo niewiele. Drugi to natomiast świat, który mniej więcej przypomina nasz, w Achaji było to zwykłe swojskie średniowiecze o ile mnie pamięć nie myli, a teraz jest to świat mniej więcej XX wieczny, stąd masz te łodzie podwodne i tak dalej, natomiast nie znajdziesz tam magii.

UWAGA SPOILERY IDA. Oprocz tej planety i tych dwóch cywilizacji w dalszej części książki łatwo można się domyśleć, że jest jeszcze 3 cywilizacja, ta, o której mówią przepowiednie, o złych Ziemcach. Ci ziemcy to my, planeta ziemia, a sami ziemcy ( czy tam ziemce ) w jakiś sposób od pewnego czasu przenikają tę cywilizację XX wieczną i popychają ją do dalszego i przyspieszonego rozwoju, najprawdopodobniej po to, żeby z ich pomocą skolonizować cywilizacje achaji. Może brzmi to trochę zawile, ale jest to dosć proste. Cywilizacja A = świat achaji. Cywilizacja B = swiat podobny do naszego XX wieku, tyle, ze zamieszkujacy ta sama planete co cywilizacja A. I wreszcie Cywilizacja C = nasza planeta Ziemia, osobny byt, byc moze jakis inny wymiar, na dodatek zapewne rozwiniety w XXI-XXII wiek, moze dalej, cholera wie. W ksiazce Pomnik Cesarzowej Achaji Cywilizacja B trafia do Cywlizacji A, w koncu udaje sie pokonac te gory i rozpoczyna sie powolny proces kolonizacji, jednak okazuje sie, ze wszystko to, zarowno kolonizacja, jak i szybki rozwoj techonologiczny Cywilizacji B, nie bylby mozliwy bez ingerencji jednostek z Cywlizacji C, ktore jednak robia to potajemnie, majac najwyrazniej jakis interes w kolonizacji Cywilizacji A. Nie wiadomo tez, skad dokladnie wzieli sie na planecie Cywilizacji A i B, mozna sie domyslac, ze w gre wchodzi jakies przejscie miedzy wymiarami.

Ot, takie luzne spostrzezenia dla tych, ktorzy spoilerow sie nie lekaja albo sami przeczytali juz nowa Achaje.

This post was edited by RoGh on Sep 3 2012 06:43am
Member
Gold: 34.47
Sep 3 2012 07:10am
Wlasnie w kilka dni lyknalem trylogie Achaji. Jedynie pierwszy tom zrobil na mnie wieksze wrazenie, na dwoch nastepnych troche sie zawiodlem, ksiazka nie poszla chyba w tym kierunku, ktory sobie wyobrazalem. Ale ogolnie zle nie jest, ksiazke nie meczy w ogole, przyjemnie sie czyta, kilka bardzo dobrych scen tez mozna wyhaczyc. Mocna 6/10 mysle ; d

Jak tylko dorwe ten Pomnik Cesarzowej Achaji, to sie za niego wezme..

Btw, czytam tez w miedzyczasie Lod Dukaja, ale tak zajebiscie wolno mi to idzie, prawie miesiac juz stoje na 947 stronie i nie moge ruszyc dalej. ; D
Go Back To Polska Topic List
Prev1116117118119120205Next
Add Reply New Topic New Poll