d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Polityka > Temat Oficjalny
Prev1115811591160116111621426Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 12,059.17
Jan 8 2018 04:17pm
Quote (LechWalesa @ 30 Dec 2017 14:52)
(...) Jednym z takich kont jest analpizder, z którym zacząłeś rozmowę. Po krótkiej wymianie dowiesz się, że to Polacy najeżdżają kraje muzułmańskiej, za platformy byliśmy mocarstwem, a sam zainteresowany woli ciapaków czy żydów od Polaków.
Zastanów się przed następnym postem, czy chcesz prowadzić rozmowę z małym 37-letnim karłem, mieszkającym z rodzicami pod Warszawą.

To wszystko są kłamstwa, nigdy tak nie mówiłem. Prostuje to w kółko, aż mi nudno :(
Ale w sumie nie dziwi mnie ten post, z ust prawaków rzadko kiedy usłyszeć można prawde...
Honoru to wy prawaki nie macie ani troche. Farbowane świnie, a nie żadni patrioci.
Powinieneś mieć bana za samo podszywanie się pod LW.

Quote (woojohn @ 30 Dec 2017 06:14)
Jeśli mogę się wtrącić - skoro konstytucja daje każdemu prawo do swobodnego wyznawania jakiejś religii, to dlaczego odrzucasz możliwość, że większość Polaków wybrała katolicyzm? A skoro tak, to śmiało można powiedzieć, że Polska to kraj katolicki, tak jak chyba nie przyczepiłbyś się do stwierdzenia, że Arabia Saudyjska to kraj muzułmański.

Czyli publiczne manifestowanie swojej wiary też jest zgodne z konstytucją. A więc wieszanie krzyży w szkołach czy instytucjach państwowych, nie jest sprzeczne z konstytucją, bo niby jaki artykuł narusza to wieszanie krzyża w szkole? Wolności wyznaniowej? A to, że krzyż nie podoba się osobie niewierzącej, to jest problem osoby niewierzącej, bo manifestowanie czyjejś wiary nie narusza Twoich praw.

powiedzmy, że zgadzam się, że większość Polaków to katolicy.
Nie oznacza to jednak, że Polska to kraj wyznaniowy katolicki.

Dam ci trzy przykłady:
Większość Polaków mieszka w miastach, ale nie znaczy to, że Polska to kraj miejski i mieszkający na wsi mają się wynosić.
Większość Polaków to bruneci, ale nie znaczy to, że Polska jest krajem brunetów i blondyni muszą się przefarbować.
Większość Polaków jest praworęczna, ale nie znaczy to, że Polska jest krajem praworęcznych, a leworęczni muszą na siłe pisać prawą ręką.
Rozumiesz? To że większość coś robi, to jeszcze nie znaczy, że wszyscy tak muszą.
Większość może się szybko zmieniać, widać to na przykładzie polityki: raz wygrywa PO, raz PiS.

Porównanie z Arabią Saudyjską jest natomiast nietrafione, bo Arabia jest w przeciwieństwie do naszej europejskiej Polski, krajem wyznaniowym.
Tam prawo jest takie, że nie możesz być chrześcijaninem, nie możesz budować kościołów itp.
W Polsce natomiast jest wolność religijna i rozdział państwa od kościoła.

artykuł 25 konstytucji, ustęp 3:
3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego

Jeśli jakiś urzędnik ze swojej własnej woli powiesi sobie krzyż w pracy, to mi to generalnie nie przeszkadza.
Ale jeśli wieszanie krzyży w urzędach ma mieć charakter zorganizowanej akcji, odgórnej, sterowanej z gabinetu biskupa, no to jednak jest to troche wpieprzanie się kościoła w państwo a co za tym idzie - naginanie konstytucji.

Tak jest w Polsce, inaczej jest we Francji, gdzie od ponad 100 lat obowiązuje ostrzejsze prawo, i jest to kraj zdecydowanie bardziej laicki od naszego. Laicyzm jest elementem francuskiej kultury i historii, katolickim Polakom ciężko to ogarnąć.
Member
Gold: 2,415.07
Jan 8 2018 06:18pm
Quote (Ironfister @ Jan 8 2018 11:17pm)
To wszystko są kłamstwa, nigdy tak nie mówiłem. Prostuje to w kółko, aż mi nudno :(
Ale w sumie nie dziwi mnie ten post, z ust prawaków rzadko kiedy usłyszeć można prawde...
Honoru to wy prawaki nie macie ani troche. Farbowane świnie, a nie żadni patrioci.
Powinieneś mieć bana za samo podszywanie się pod LW.

powiedzmy, że zgadzam się, że większość Polaków to katolicy.
Nie oznacza to jednak, że Polska to kraj wyznaniowy katolicki.

Dam ci trzy przykłady:
Większość Polaków mieszka w miastach, ale nie znaczy to, że Polska to kraj miejski i mieszkający na wsi mają się wynosić.
Większość Polaków to bruneci, ale nie znaczy to, że Polska jest krajem brunetów i blondyni muszą się przefarbować.
Większość Polaków jest praworęczna, ale nie znaczy to, że Polska jest krajem praworęcznych, a leworęczni muszą na siłe pisać prawą ręką.
Rozumiesz? To że większość coś robi, to jeszcze nie znaczy, że wszyscy tak muszą.
Większość może się szybko zmieniać, widać to na przykładzie polityki: raz wygrywa PO, raz PiS.

Porównanie z Arabią Saudyjską jest natomiast nietrafione, bo Arabia jest w przeciwieństwie do naszej europejskiej Polski, krajem wyznaniowym.
Tam prawo jest takie, że nie możesz być chrześcijaninem, nie możesz budować kościołów itp.
W Polsce natomiast jest wolność religijna i rozdział państwa od kościoła.

artykuł 25 konstytucji, ustęp 3:

Jeśli jakiś urzędnik ze swojej własnej woli powiesi sobie krzyż w pracy, to mi to generalnie nie przeszkadza.
Ale jeśli wieszanie krzyży w urzędach ma mieć charakter zorganizowanej akcji, odgórnej, sterowanej z gabinetu biskupa, no to jednak jest to troche wpieprzanie się kościoła w państwo a co za tym idzie - naginanie konstytucji.

Tak jest w Polsce, inaczej jest we Francji, gdzie od ponad 100 lat obowiązuje ostrzejsze prawo, i jest to kraj zdecydowanie bardziej laicki od naszego. Laicyzm jest elementem francuskiej kultury i historii, katolickim Polakom ciężko to ogarnąć.

Jeszcze nie słyszałem, by wieszanie krzyży w szkołach czy urzędach, to była jakaś akcja sponsorowana przez biskupów. Te krzyże tam są/były bo ludzie posiadali takie a nie inne wartości. Teraz to się zaczyna zmieniać, bo co raz więcej na świecie marksistów i pedo-liberałków.

No i co Francuzi mają z tej laickości? Więcej zamachów? Tobie się wydaję, że świat bez religii jest lepszy, (szczególnie bez religii katolickiej) tylko że ZAWSZE człowiek w coś wierzy, jak nie w Wszechmogący absolut, to w kult ciała czy wodza. Trzeba sobie czasem zadać pytanie, czy niszczenie dobrych podstaw i wartości, wyjdzie nam na dobre, w sensie długofalowym. Czy czasem w ich miejsce nie wejdą gorsze wiary i ideologie (takie jak marksizm, nazizm, komunizm itp)
Member
Gold: 323.89
Jan 8 2018 11:01pm
https://www.youtube.com/watch?v=PKLgMe564l0

co myślicie o obchodzeniu chanuki w polskim sejmie?

Member
Gold: 50.00
Jan 8 2018 11:31pm
Quote (alienwersus @ 9 Jan 2018 06:01)
https://www.youtube.com/watch?v=PKLgMe564l0

co myślicie o obchodzeniu chanuki w polskim sejmie?

nie mam nic przeciwko
Member
Gold: 12,059.17
Jan 9 2018 03:18am
Quote (Lesny_Barb @ 9 Jan 2018 01:18)
Jeszcze nie słyszałem, by wieszanie krzyży w szkołach czy urzędach, to była jakaś akcja sponsorowana przez biskupów. Te krzyże tam są/były bo ludzie posiadali takie a nie inne wartości. Teraz to się zaczyna zmieniać, bo co raz więcej na świecie marksistów i pedo-liberałków.

No i co Francuzi mają z tej laickości? Więcej zamachów? Tobie się wydaję, że świat bez religii jest lepszy, (szczególnie bez religii katolickiej) tylko że ZAWSZE człowiek w coś wierzy, jak nie w Wszechmogący absolut, to w kult ciała czy wodza. Trzeba sobie czasem zadać pytanie, czy niszczenie dobrych podstaw i wartości, wyjdzie nam na dobre, w sensie długofalowym. Czy czasem w ich miejsce nie wejdą gorsze wiary i ideologie (takie jak marksizm, nazizm, komunizm itp)

jest dokładnie na odwrót. to nie biskupi sponsorują, to politycy sponsorują biskupów, w zamian za poparcie wygłaszane z ambony.

Mówisz, że człowiek potrzebuje wierzyć albo w Boga albo w wodza.
Ja się nie zgadzam.
Można wierzyć chociażby w to, że warto czynić dobro bo dobra karma wraca.
Można wierzyć w dobro na świecie, w ludzi, w to że można ten świat uczynić troszeczke lepszym.
Że można pomóc biednym ludziom w kraju ogarniętym wojną.
Wreszcie, można wierzyć w ekologie, starać się aby nie zniszczyć planety.

Francuzi ściągali sobie imigrantów jako tanią siłe roboczą, podludzi.
Najpierw wszystko było ok - dla tych imigrantów czyszczenie kibli francuzom to i tak był mega awans życiowy i byli szczęśliwi.
Gorzej z następnym pokoleniem, dziećmi imigrantów - oni urodzili się we Francji, uważają się za Francuzów i się buntują.
To podatny grunt dla ekstremizmów. Przede wszystkim dlatego mają zamachy.

Pytanie czy postawa jaką prezentuje polski kościół katolicki na pewno jest dobra?

Jak jeszcze chodziłem do spowiedzi, nieważne co nabroiłem to zawsze największy opiernicz dostawałem za opuszczone niektóre niedzielne/świąteczne msze święte.
A to w moim sumieniu nie jest wina.
Ot po prostu miałem mało czasu/chciałem się wyspać/pojechać na wycieczke/pogoda była okropna itp i akurat nie po drodze było mi tego konkretnego dnia do kościoła.

Po drugie nie rozumiem, dlaczego antykoncepcja jest grzechem.
Jak mi jest zimno na dworze - to zakładam rękawiczki.
Jak chce poruchać - zakładam gumke.
To jest dla mnie naturalne.

I w przeciwieństwie do biskupów, nie uważam, że masturbacja = gwałt. Masturbując się nie czynie krzywdy drugiemu.

I nie uważam, że eutanazja, czyli dobrowolne skrócenie cierpień nieuleczalnie chorych ludzi, jest równoznaczne nazizmowi czy bolszewizmowi, i powstańcy warszawscy i AK gdyby dzisiaj żyli, to by nigdy nie dopuścili do legalizacji eutanazji.
A takie rzeczy można u nas w Polsce usłyszeć na kazaniu. Jak to nie jest fundamentalizm, to ja nie wiem co nim jest.

U nas w Łodzi mieliśmy okropnego biskupa. Radykalnego fundamentaliste. Jędraszewski, jeśli kogoś interesuje, może sobie wyguglować.
Mój ksiądz jest natomiast spoko, ale to niewiele zmienia, bo na mszach na kazaniu musi czytać listy od biskupa.
Posłuszeństwo...

Kiedyś byłem normalnym katolikiem, jak każdy Polak, ale w pewnym momencie doszedłem do wniosku, że to bez sensu.
Że skoro nie żałuje moich "grzechów", to właściwie nie mam po co iść do spowiedzi.
Nie mam po co chodzić do kościoła, skoro musze wychodzić w trakcie kazania bo nie moge tego słuchać co biskup fundamentalista glendzi.

Teraz nadal wierze w Boga, ale już nie identyfikuje się z polskim kościołem jako instytucją.
Member
Gold: 4,388.00
Jan 9 2018 03:39am
z takimi prowokacyjnymi podjazdami na katoli to zapraszam raczej na gazeta.pl
#zdupypost
Tam znajdziesz równych sobie w pojmowaniu świata.

This post was edited by yaro on Jan 9 2018 03:39am
Member
Gold: 306.44
Jan 11 2018 09:58am
To co sie odjebalo na glosowaniu nad projektem ustawy o prawie aborcyjnym, to bije wszelkie rekordy politycznej komedii xd
Code
Naprawdę? Dalej sądzicie, że mamy w Polsce opozycję?

1. Żyłuj się i piłuj, że zebraliście miliard podpisów pod projektem liberalizującym prawo aborcyjne. Takie poparcie, TAKIE!
2. Prawa kobiet, PiS odbiera wolność kobietom, wchodzi do łóżek i w ogóle to KONSTYTUCJA!
3. Bądź Baśką Nowacką. Wydzieraj się przez pół godziny z mównicy bo przecież dogadałaś się z resztą opozycji, że głosują za.
4. Przychodzi głosowanie. Posłowie N. i PO nie biorą udziału we włansym głosowaniu nad projektem, który poparli.
5. Właśnie przejebaliście głosowanie.
6. Patrzysz na listę. Kogoś brakuje. Tych biegających z parasolkami na czarnych marszach.
7. Zaraz zaraz. Ktoś na liście jest. Czytasz i nie wierzysz. Jarosław Kaczyński, Krysia Pawłowicz.
8. 5 minut po głosowaniu posłanka Nowoczesnej wrzuca post na fejsa, jak to walczy z pisowskim reżimem w trosce o prawa kobiet cytatem z Boya-Żeleńskiego.
9. Sprawdzamy. Nie głosowała.
10. I kto jest debeściak?
Member
Gold: 1,780.00
Jan 11 2018 10:36am
Quote (Majonez @ Jan 11 2018 03:58pm)
To co sie odjebalo na glosowaniu nad projektem ustawy o prawie aborcyjnym, to bije wszelkie rekordy politycznej komedii xd
Code
Naprawdę? Dalej sądzicie, że mamy w Polsce opozycję?

1. Żyłuj się i piłuj, że zebraliście miliard podpisów pod projektem liberalizującym prawo aborcyjne. Takie poparcie, TAKIE!
2. Prawa kobiet, PiS odbiera wolność kobietom, wchodzi do łóżek i w ogóle to KONSTYTUCJA!
3. Bądź Baśką Nowacką. Wydzieraj się przez pół godziny z mównicy bo przecież dogadałaś się z resztą opozycji, że głosują za.
4. Przychodzi głosowanie. Posłowie N. i PO nie biorą udziału we włansym głosowaniu nad projektem, który poparli.
5. Właśnie przejebaliście głosowanie.
6. Patrzysz na listę. Kogoś brakuje. Tych biegających z parasolkami na czarnych marszach.
7. Zaraz zaraz. Ktoś na liście jest. Czytasz i nie wierzysz. Jarosław Kaczyński, Krysia Pawłowicz.
8. 5 minut po głosowaniu posłanka Nowoczesnej wrzuca post na fejsa, jak to walczy z pisowskim reżimem w trosce o prawa kobiet cytatem z Boya-Żeleńskiego.
9. Sprawdzamy. Nie głosowała.
10. I kto jest debeściak?

A w sumie komedia trwa dalej...
Member
Gold: 124.01
Jan 11 2018 11:14am
O kurwa, Kaczor jaki chłodny troll :dddd ale w sumie zaorać takich Ironfisterow to nie jest wielka sztuka.

A i jeszcze skoro tu jestem. Leśny_Pleb, przeczytałem ostatniego posta twojego na temat religii. Pierdolisz jak potluczony, twój adwersarz i ty jesteście na tym samym poziomie choć z zupełnie innych bajek. Nie wiem czy chce mi się argumentować, po prostu ciemnota.
Member
Gold: Locked
Jan 11 2018 11:25am
Quote (Niemowmi @ 11 Jan 2018 19:14)
O kurwa, Kaczor jaki chłodny troll :dddd ale w sumie zaorać takich Ironfisterow to nie jest wielka sztuka.

A i jeszcze skoro tu jestem. Leśny_Pleb, przeczytałem ostatniego posta twojego na temat religii. Pierdolisz jak potluczony, twój adwersarz i ty jesteście na tym samym poziomie choć z zupełnie innych bajek. Nie wiem czy chce mi się argumentować, po prostu ciemnota.

To samo pomyślałem xd strollował skurwysynów na maxa
Go Back To Polska Topic List
Prev1115811591160116111621426Next
Add Reply New Topic New Poll