Quote (Lesny_Barb @ 8 Dec 2017 02:00)
Nie będę się odnosił do wszystkiego, tylko do kilku najważniejszych punktów.
1. Wojna ideologiczna, czy religijna to to samo zło, jeden chuj. Ale Ty zacząłeś sugerować, że wojna hitlera to była wojna religijna, chrześcijańska. Nawet jeśli tego wprost nie napisałeś, takie było przesłanie. Razi mnie po prostu ta manipulacja, kłamstwo.
Nie zrozumiałeś.
Chodzi mi o to, że chrześcijanie dali się zradykalizować Hitlerowi. To nie jest tak, że jak już jesteś białym europejczykiem to nie dasz się zradykalizować.
Narody muszą się mieć na baczności. Od wojny minęło z 80 lat, ludzie zaczynają zapominać, odżywają powoli ruchy faszystowskie, a to złe.
Quote (Lesny_Barb @ 8 Dec 2017 02:00)
Zresztą, skoro zgodziliśmy się co do bezsensowności i zła wojny, to skoro ideologia nazistowska jest słusznie piętnowana, dlaczego fanatyczny islam też nie jest? Dlaczego tak się z tymi ludzmi cackają, żeby ich czasem nie urazić bo przecież polityczna poprawność? Ja do ideologii zakazanych zaliczyłbym także marksizm i komunizm. Dopóki te kurwy marksistowskie, będą ludziom mącić w głowach, co jest poprawne a co nie, świat nie będzie bezpiecznym miejscem. Musi być wolność, ale też jasne zasady. Nie podoba się to spierdalaj i nie ma ale, że ''kolorowy'' czy ''mniejszościowy'' robisz źle - wypad, deportacja.
2. Spotlight, nie chce mi się tego oglądać, żeby czasem nie rzygać. Jestem uczulony na manipulacje w celu wykreowania konkretnej wizji świata (np. chrześcijanie - pedofile, muzułmanie - biedni uchodźcy, matki z dziećmi) Ale rozumiem temat. Problem pedofilii w kościele, to nie problem wiary, ani wierzących, jako wspólnoty. To problem instytucji kościelnej, wcale nie wolnej od grzechu i niedoskonałości, jak to bywa w każdej instytucji np świeckiej. Tutaj nie ma co obwiniać Boga czy samej religii, która wcale do pedofilii nie zachęca - powtarzam raz jeszcze. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest zaostrzenie kar, ale temat też nie jest prosty.
no typie, przecież fanatycznych islamistów, ISIS, bombarduje Rosja, USA, Wielka Brytania, Kanada, Holandia, Australia, Francja, Turcja i inne państwa.
Trudno o bardziej namacalny dowód piętnowania, niż wysyłanie samolotów na wojne, nieprawdaż?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowa_interwencja_przeciwko_Pa%C5%84stwu_IslamskiemuQuote (Lesny_Barb @ 8 Dec 2017 02:00)
I na sam koniec rodzynek: ''Często religia jest narzędziem, pretekstem, motywatorem do wojny. Łatwiej jest powiedzieć ludziom: "musimy zaatakować turków bo oni niewierzący" niż "musimy zaatakować turków bo mają dużo złota".'' - Pijesz do krucjat? Radzę Ci zgłębić temat. :)
Nie mówie akurat o krucjatach.
Ideologia czy religia potrafi być narzędziem, w rękach złych ludzi. Źli ludzie często kłamią, niekoniecznie wierzą w to, co oficjalnie mówią.
Dlatego ciężko jednoznacznie określić, co faktycznie jest przyczyną, a co tylko pretekstem.
Np Rosjanie w 1939 roku zaatakowali Polske, formalnie aby chronić rosyjską mniejszość. A jak było naprawde - dobrze wszyscy wiemy. Dogadali się miesiąc wcześniej z Hitlerem i podzielili Polskę na pół. Wcale nie chodziło im o mniejszość rosyjską.