d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Polityka > Temat Oficjalny
Prev1109310941095109610971426Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 6,207.00
Sep 25 2017 06:54am
Quote (Ezraaa @ 24 Sep 2017 16:21)
Teraz rozumiem... myślisz, że jeśli będą płacić podatek obrotowy, to od razu pójdą ceny w górę. Otóż nie do końca. Mam przyjemność obsługiwać jeden z czołowych molochów gatunku food speciality i wierz mi, lub nie, ale ich dział marketingu tak cyrkluje ceny, aby ludziom bardziej opłacało się wstąpić do nich, niż do lokalnego sklepiku. Ceny mogą nieznacznie pójść w górę - dla zasady, ale na pewno nie na tyle, aby stracić na rentowności, na której by stracili podnosząc powyższe. Nie wspominając już o tym, że wiele z produktów marketowych otrzymują za darmo i mają zysk 100% netto.

Podsumowując - nie liczyłbym na diametralny rozwój osiedlowych sklepików, za to sieci supermarketów będą płaciły podatki, które powinny płacić od dawien dawna, co wzmocni nasz budżet.

Jeśli nawet ceny pójdą w górę tylko "dla zasady", to już jest to niedobre. Ceny na pewno pójdą w górę, bo "będą mogły" bez względu na rentowność. Osiedlówki też mogą na tym stracić, zależnie od sytuacji i od tego skąd biorą towar. Jeśli te jebane sklepy nie płacą dochodowego w Polsce, to zlikwidować go w całości - dla wszystkich. Tworzenie nowych podatków nigdy nie jest dobre. Co do budżetu państwa - wolę żeby te niedojeby miały jak najmniej kasy, żeby z tego "nadmiaru" znowu nie wymyślili jakiegoś programu rozdawniczego, który nałoży następny sznur na kolejne pokolenia Polaków.

W ogóle mnie wkurwia ta walka PiS o "sprawiedliwość dziejową", która żeruje na najprymitywniejszych emocjach. SB-ckie emerytury? Zabrać! Reparacje wojenne? Dawać! I ludziom się to podoba...

Quote (Elfisher @ 25 Sep 2017 11:26)
Od razu widać na kim wzoruje się GW/TVN

https://twitter.com/NZGoebbelsa/status/912228326802165760

Co ma w programie AfD? Wyjebać ciapaków czy tylko Polaków? :D

This post was edited by Xasthur on Sep 25 2017 07:12am
Member
Gold: 1,780.00
Sep 25 2017 07:28am
Quote (Xasthur @ Sep 25 2017 12:54pm)
Jeśli nawet ceny pójdą w górę tylko "dla zasady", to już jest to niedobre. Ceny na pewno pójdą w górę, bo "będą mogły" bez względu na rentowność. Osiedlówki też mogą na tym stracić, zależnie od sytuacji i od tego skąd biorą towar. Jeśli te jebane sklepy nie płacą dochodowego w Polsce, to zlikwidować go w całości - dla wszystkich. Tworzenie nowych podatków nigdy nie jest dobre. Co do budżetu państwa - wolę żeby te niedojeby miały jak najmniej kasy, żeby z tego "nadmiaru" znowu nie wymyślili jakiegoś programu rozdawniczego, który nałoży następny sznur na kolejne pokolenia Polaków.

W ogóle mnie wkurwia ta walka PiS o "sprawiedliwość dziejową", która żeruje na najprymitywniejszych emocjach. SB-ckie emerytury? Zabrać! Reparacje wojenne? Dawać! I ludziom się to podoba...

Co ma w programie AfD? Wyjebać ciapaków czy tylko Polaków? :D

Kwestia reparacji to duzo istotniejsza kwestia niz dawac. Nie trzeba byc bog wie jak zaangazowanym obserwatorem, ze sprawa ma dwa dna. Natomiast co do esbekow - brac.
Member
Sep 25 2017 07:52am
Quote (Rave_PL @ 25 Sep 2017 15:28)
Kwestia reparacji to duzo istotniejsza kwestia niz dawac. Nie trzeba byc bog wie jak zaangazowanym obserwatorem, ze sprawa ma dwa dna.

O jakich dnach piszesz?

Quote (Rave_PL @ 25 Sep 2017 15:28)
Natomiast co do esbekow - brac.

Jeżeli są winni, to trzeba ich wpierdolić do więzienia, a nie tworzyć pseudo-rozwiązania na zasadzie odpowiedzialności zbiorowej z hasłem "jesteśmy czerwonookim plebsem, nic wam nie możemy zrobić, to chociaż dopierdolimy wam w ten sposób." Dzisiaj zabiorą im. Jutro w imię "sprawiedliwości społecznej" mogą chcieć zabrać nam.
Member
Gold: 3.50
Sep 25 2017 07:53am
Quote (SleepNowInThe Fire @ Sep 23 2017 02:34pm)
Jesteś esbecko-bolszewicki szpiclem, do tego świnią i donosicielem. Nie masz prawa pisać nic o honorze.

Lajk
Member
Sep 25 2017 07:53am
Quote (Xasthur @ Sep 25 2017 01:52pm)
O jakich dnach piszesz?

Jeżeli są winni, to trzeba ich wpierdolić do więzienia, a nie tworzyć pseudo-rozwiązania na zasadzie odpowiedzialności zbiorowej z hasłem "jesteśmy czerwonookim plebsem, nic wam nie możemy zrobić, to chociaż dopierdolimy wam w ten sposób." Dzisiaj zabiorą im. Jutro w imię "sprawiedliwości społecznej" mogą chcieć zabrać nam.

O tym, ze tu wcale nie o pieniadze chodzi. Oni (ci inteligentniejsi) na te pieniadze nie licza. Tu chodzi o grzanie narracji. Przypominanie kto jest winien.
Member
Sep 25 2017 07:59am
Quote (Rave_PL @ 25 Sep 2017 15:53)
O tym, ze tu wcale nie o pieniadze chodzi. Oni (ci inteligentniejsi) na te pieniadze nie licza. Tu chodzi o grzanie narracji. Przypominanie kto jest winien.

To prawda, ale grzanie narracji ma inny cel - wprowadzać Polaków w stan przekonania o słuszności działań władzy. W żadnym wypadku nie chodzi o przypomnienie światu o winie. Tak jak pisałem wcześniej - żerowanie na najprostszych emocjach skierowane na zyski polityczne.
Member
Sep 25 2017 01:31pm
Quote (Xasthur @ Sep 25 2017 01:59pm)
To prawda, ale grzanie narracji ma inny cel - wprowadzać Polaków w stan przekonania o słuszności działań władzy. W żadnym wypadku nie chodzi o przypomnienie światu o winie. Tak jak pisałem wcześniej - żerowanie na najprostszych emocjach skierowane na zyski polityczne.

Grzanie narracji sluzy wlasnie obu celom. Jak dla mnie to dobra rzecz. Dodalbym jeszcze i trzecia - przy jazgocie totalnej opozycji stawia ich na tych przekoloeyzowanych stanowiskach - partii niemieckich. Wystarczy zobaczyc jaki jazgot w po/.n wywoluje temat reparacji. Komendantowi to wszystko na reke.
Member
Gold: 79.01
Sep 26 2017 12:13am
Quote (Xasthur @ Sep 25 2017 02:54pm)

Podkreślić należy, że zagraniczne supermarkety skrzętnie wykorzystują tą lukę w prawie, zaś takowa jak jest niestety uczciwą praktyką względem prawa, to nie była założeniem powyższego. Idąc tym tropem - podwyższenie cen z powodu naprawienia prawa wciąż byłoby hipokryzją ze strony molochów spożywczo-przemysłowych.

Usunięcie podatku dochodowego? Jestem jak najbardziej za, ale przy określonych sankcjach i projekcie rozwoju i wsparciu rodzimego przemysłu, co jest niestety procesem długofalowym i z początku kosztownym.

Ograniczenie wpływów do budżetu, aby mniej nachapali się rządzący? Oni nie nachapią się mniej, zaś Polska ucierpi bardziej, a deficyt się zwiększy.

Złotego środka nie ma, ale jak to powiedział Rave_PL - świadomość społeczna jest w tym przypadku kluczowa, bo my Polacy jesteśmy w stanie ponieść więcej wyrzeczeń, jeżeli jesteśmy świadomi słuszności sprawy.

Nie ma się tutaj co martwić, jak wejdzie to w życie - bardziej ucierpią molochy, niż konsumenci. Nie mogą sobie pozwolić na zbytnią zwyżkę cen, aby nie spadł im zysk. Jak już wyżej wspomniałem - ceny są tak cyrklowane, aby konsumenci kupowali więcej widząc niskie ceny :).
Member
Gold: 11.45
Sep 26 2017 12:27am
Quote (Ironfister @ Sep 25 2017 08:37am)
Nie ma dla ciebie żadnej świętości. zmieszasz drugiego człowieka z błotem i rozgadujesz o nim kłamstwa tylko za to, że ma inne poglądy niż ty.
nie jesteś człowiekiem, jesteś okropny.
gardze tobą tak mocno, jak tylko można kimś gardzić.
dla mnie jesteś zero, a nawet mniej niż zero, gdyż zero jeszcze troche szanuje.

wypierdalaj
Member
Sep 26 2017 05:06am
Quote (Rave_PL @ 25 Sep 2017 21:31)
Grzanie narracji sluzy wlasnie obu celom. Jak dla mnie to dobra rzecz. Dodalbym jeszcze i trzecia - przy jazgocie totalnej opozycji stawia ich na tych przekoloeyzowanych stanowiskach - partii niemieckich. Wystarczy zobaczyc jaki jazgot w po/.n wywoluje temat reparacji. Komendantowi to wszystko na reke.

Dla mnie to niedobra rzecz, bo poza bezsensownym emocjonowaniem naiwniaków, którzy myślą, że to wszystko naprawdę, PiS takimi działaniami podważa ciągłość powojennego państwa (jakie by ono nie było), co jest niebezpieczne w sytuacji, kiedy mamy niedokończone sprawy z czasów wojny.

Quote (Ezraaa @ 26 Sep 2017 08:13)
Podkreślić należy, że zagraniczne supermarkety skrzętnie wykorzystują tą lukę w prawie, zaś takowa jak jest niestety uczciwą praktyką względem prawa, to nie była założeniem powyższego. Idąc tym tropem - podwyższenie cen z powodu naprawienia prawa wciąż byłoby hipokryzją ze strony molochów spożywczo-przemysłowych.

Nie ma się tutaj co martwić, jak wejdzie to w życie - bardziej ucierpią molochy, niż konsumenci. Nie mogą sobie pozwolić na zbytnią zwyżkę cen, aby nie spadł im zysk. Jak już wyżej wspomniałem - ceny są tak cyrklowane, aby konsumenci kupowali więcej widząc niskie ceny :)

Wystarczy niewielka zwyżka cen i to już będzie złe. Każdy, ale to każdy, kiedy ma możliwość uniknięcia płacenia podatków, będzie to robił. Polskie biedronki, które jak rozumiem, chcielibyście żeby powstawały, również by tego nie robiły. Je też tak chętnie byście obłożyli nowym?

Złotego środka nie ma, ale jak to powiedział Rave_PL - świadomość społeczna jest w tym przypadku kluczowa, bo my Polacy jesteśmy w stanie ponieść więcej wyrzeczeń, jeżeli jesteśmy świadomi słuszności sprawy.

Taaaa, gotowi jesteśmy zostawić spaloną ziemię, byleby tylko było polskie. Biednie, ale polsko.

Usunięcie podatku dochodowego? Jestem jak najbardziej za, ale przy określonych sankcjach i projekcie rozwoju i wsparciu rodzimego przemysłu, co jest niestety procesem długofalowym i z początku kosztownym.

Innymi słowy "żeby istniał wolny rynek, to muszą być bardzo surowe regulacje"? Odrzucam takie podejście. Polacy naprawdę będą mieli w piździe to, że powstaje nowa fabryka Mercedesa, kiedy sami będą mieli grube portfele. Ty byś go (merca) nie wpuścił do czasu aż nie zaczniemy produkować własnych samochodów? Wsparcie rodzimego przemysłu? Czyli dotowanie także nierentownych i nieprzyszłościowych gałęzi i utrzymywanie ich za wszelką cenę, bo są polskie? Oddać Polakom władzę nad pieniędzmi, a nie będą potrzebować pomocy od nikogo. Notabene to by bardziej wkurwiło Niemców niż jakieś śmieszne działania ochronne względem rodzimej gospodarki.

Ograniczenie wpływów do budżetu, aby mniej nachapali się rządzący? Oni nie nachapią się mniej, zaś Polska ucierpi bardziej, a deficyt się zwiększy.

Nie, ograniczyć wpływy do budżetu, żeby PiS nie wyjechał z kolejnym programem rozdawniczym, który będzie miał później charakter praw nabytych i których nie będzie można wypierdolić od tak, bo plebs w swojej krótkowzroczności nie pozwoli.

This post was edited by Xasthur on Sep 26 2017 05:08am
Go Back To Polska Topic List
Prev1109310941095109610971426Next
Add Reply New Topic New Poll