Quote (Elfisher @ 22 Sep 2017 21:13)
w Polsce za to niektórzy są święcie przekonani że KOD i PO walczą o demokrację i konstytucję.
Podejrzewam, że we władzach KOD są/byli ludzie niegodni, a przynajmniej niektórzy: karierowicze, cwaniacy itp.
ale Ci zwykli, starsi ludzie, co chodzili na demonstrancje to głównie właśnie demonstrowali w obronie demokracji/konstytucji.
Quote (Ezraaa @ 22 Sep 2017 21:31)
Nie trzeba być jakimś wieszczem, aby stwierdzić, że mamy najgorszą opozycję w dziejach Polski.
No litości, a za komuny to było niby lepiej? elektryk Wałęsa, człowiek bez matury?
Faktycznie pisowi pierwsze miesiące rządzenia się udały:
podnosi podatki wyborcom PO/N, ale rozdaje socjal swoim wyborcom.
zwiększył zasiłki dla bezrobotnych, ale bezrobocia nie ma, więc i tak państwo mniej wydaje. Płacz będzie dopiero, jak przyjdzie kolejne cykliczne spowolnienie w gospodarce i miliony ustawią się w kolejce po zasiłek.
drukuje pieniądze, ale ropa jest tania a złotówka silna więc inflacja jeszcze nie galopuje.
rozdaje 500 na co drugie dziecko, czyli tak naprawde 250 na dziecko, ale wszyscy dali sobie wmówić, że to jest "500 na dziecko" - bardzo zręczny marketingowy chwyt.
ściągnął w bieżącym roku dodatkowe 2 miesiące VATu od firm, poprzez skrócenie im czasu rozliczenia z 3miesięcy do 1miesiąca.
zwiększył kary za błędy w VAT, co również zwiększyło przychody (w 2008 roku PiS popierał obniżenie kar)
pisowi pomaga też dobra koniunktura w całej Europie.
Okazuje się, że troche bardziej socjalistyczna gospodarka może się całkiem fajnie rozwijać.
Przykład:
Wprowadzenie wyższej płacy minimalnej nie spowodowało wzrostu bezrobocia. Przeciwnie, ludzie zaczeli mieć więcej pieniędzy, więcej wydawać, płacić większe podatki, nakręcają gospodarke i bezrobocie spada.
PiS zauważył to jako pierwszy.
Co ciekawe, to poprzednim razem (2006-2007) zachowywał się zupełnie inaczej, wtedy PiS zmniejszał podatki.
Pytanie, czy nie przegną w drugą strone, bo jednak za dużo socjalizmu to też nie będzie dobre.
Mam złe zdanie o PiS.
Wydaje mi się, że to dobre rządzenie im wychodzi troche przypadkiem: zaryzykowali, i póki co się opłaciło.
Ale zaraz może to wszystko je*nąć z hukiem, jak swego czasu Tupolew.
Mówiąc tyle o stronniczym TVP pomijając stronniczy TVN wykazujesz się hipokryzją.
TVN targetuje w troche inną publiczność, siłą rzeczy przedstawia taki troche wielkomiejski punkt widzenia.
Punkt widzenia osób kulturalnych, wykształconych, dobrze radzących sobie na wolnym rynku.
W wielkich miastach ludzie np. mają opinie księdza czy biskupa w dupie.
Tutaj nie przyjmują się super-ekspresowo-kukizowe teksty typu: "poseł zjadł obiad za 200zł, a pan Adrian z Ostrowa miał na obiad najtańsze parówki"
Pewnie, że jest to telewizja troche robiona pod swoją publiczność, ale nie można powiedziec o TVN, że jest to telewizja propagandowa.
Można usłyszeć tam opinie i wypowiedzi różnych stron, a nie tylko jednej jak w TVP, i wyrobić sobie samemu zdanie.
Swoją drogą ostatnio zauważyłem pewną zbieżność. Aktualnie mieszkam i pracuję w warszawskiej korporacji, gdzie zarobki wynoszą średnio 6 tyś. miesięcznie przy ponad 100 pracownikach i zauważyłem, że wszyscy inteligentniejsi w firmie są zwolennikami PO/Nowoczesnej, albo mają jako stronę startową tvn24, co jest dla mnie zaskakującym, bo świetnie mi się współpracuje z tymi ludźmi.
to muszą być wszystko esbeki, element animalny, gorszy sort.
Tak mówi PiS na spółke z ekspertami z d2jsp.
No przecież Jarosław K. nie kłamie, prawda?:)
A tak na serio, u mnie w pracy na 10 osób jest jeden zwolennik PiS.
Oczywiście to najbardziej popierdolony z nas wszystkich człowiek, mega konserwatywny.
Np nie pójdzie do sklepu kupić prezerwatywe, bo się wstydzi, że to grzech i zły uczynek podobno, tak zakładać gume na penisa.
Grzech taki duży, jakby conajmniej kogoś okradł.
No po prostu wariat taki troche.
Rozpisałem się... kończe, ide pograć w pokemony ;-)